Mann med mobiltelefon i sjøkanten

10 ting som ødelegger for dekningen på din smarttelefon

Mange som har smarttelefon opplever at de har problemer med dekningen. Når mobilnettet svikter, er det lett å skylde på mobiloperatørene, men visste du at smarttelefonen også kan ha sin skyld i dårlig dekning?

Det er mange grunner til at man til tider kan oppleve dårlig dekning på smarttelefonen. Feil mobil, for mange apper som er aktive samtidig, for mange venner på Facebook, gammelt operativsystem og rushtid i trafikken er bare noen av årsakene som kan være med på å gi dårlig dekning på mobilen, mener analytikerne i danske Strand Consult.

Analyseselskapet har satt opp en liste på ti punkter som er de viktigste årsakene til at smartmobilen din ikke gir den dekningen du ønsker deg selv om du er i ett område med god dekning.

Smarttelefonene er dårligere på dekning
Bakgrunnen for punktene er blant annet en lengre debatt i Danmark om mobildekningen hos de danske operatørene. En viktig konklusjon er at det ikke nødvendigvis er operatørene som er blitt dårligere, men derimot selve mobiltelefonene. Blant annet har den danske professoren Gert Frølund Pedersen ved Aalborg universitet, ett av verdens ledende institusjoner for studier av antenner i mobiler, http://personprofil.aau.dk/110544 funnet at antennene i de nyeste smartmobilene er blitt dårligere, ikke bedre.

Strand Consult konstaterer også at ulike rapporter verden over de siste tre årene har meldt om økende opplevelse av dårlig dekning for smartmobil-brukere.

– Utfordringen for mobiloperatørene er at opplevd dekning sjelden reflekterer kvaliteten på nettverkene som operatørene bygger og drifter, men heller kvaliteten på smartmobilene som folk benytter, skriver Strand Consult.

10 punkter for dekning

  1. Feil mobil. Det er stor forskjell i kvaliteten på antennene i mobilene. For Iphone 5 og Samsung Galaxy S3, hadde de foregående versjonene av disse mobilene bedre ytelse.
  2. For mange applikasjoner. Jo flere apper du installerer, jo dårligere dekning kan du oppleve fordi apper skaper uønsket signalstøy.
  3. Gratis-apper. Gratis spill som Angry Birds koster ikke en krone, men er fylt opp med annonser som spiser båndbredden din og kan bidra til dårlig dekning på mobilen.
  4. Åpne apper. Det er en god idé å lukke apper som ikke er i bruk. Selv om du ikke bruker en app, vil den likevel sende og motta signaler mot nettverket.
  5. Facebook. For mange venner på Facebook eller få virkelig aktive venner. Om du har mange venner som oppdaterer deg hele tiden fra Facebook, kan dette også påvirke opplevelsen negativt.
  6. Operativsystemet. Selv om du forsikrer deg om at operativsystemet er oppdatert, risikerer du at den nye versjonen er dårligere enn den forrige. I tillegg må du forsikre deg om at alle oppdateringer er gjort. Android er dessuten tilgjengelig i en rekke versjoner, men hver telefonprodusent tar dem i bruk på ulike måter.
  7. En Samsung Galaxy S3 er ikke en Samsung Galaxy S3. Mobiltelefoner er produsert i et stort globalt produksjonsnettverk og en logistikkjede. Den samme mobilen kan være laget med ulike komponenter fra alternative leverandører. Modellen kan variere både fra land til land og innen ditt land. Det er minst ti varianter av den samme modellen. Din variant trenger ikke å være optimal for det nettverket du er tilknyttet.
  8. Rushtid. I deler av døgnet med høyest trafikk, vil den samme mobilmasten betjene flere brukere og kvaliteten kan degraderes.
  9. Togreise. Metallrammen rundt vinduene i tog og materialene togene er laget av kan være drepende for mobilsignaler. Når toget kjører fort kan det bli vanskelig for mobilen din å svitsje signaler mellom mastene.
  10. Telekom-tjenesteoperatører. Nettverket som er best for deg avhenger av hvilken operatør som har dekning der du er når du bruker din mobiltelefon.

Neste gang du opplever dårlig dekning kan det være lurt å se på mobilen din. Husk at det er mange ting som kan påvirke opplevelsen, utenfor nettverket.

Dårligere dekning inne
I tillegg til de ti punktene Strand Consult lister opp, kan det nevnes andre utfordringer for mobildekningen som norske operatører har snakket mye om de siste årene:

• Nye biler har ofte metallfilm på vinduene, noe som reduserer/demper signalstyrken til mobilnettet drastisk.

• Noe av det samme gjelder nye bygninger, der både metallfilm på vinduene og mer metall i konstruksjonen gjør det vanskeligere å få god dekning innendørs.

Kilde:
www.insidetelecom.no