Høstens kolleksjon er komplett

iPhone 5

Så er den her, iPhone 5, endelig. Hypen var der allerede før den ble lansert. Er det noe Apple virkelig kan er det PR og markedsføring.

Som vanlig var det allerede uker før lansering flere som hadde funnet frem soveposen for å sikre seg den først i visshet om at etterspørsel tradisjonelt sett er større enn tilgang ved lansering, og Apple har klart det igjen. «Alle» snakker om den. Du kan sette deg på bestilling/reservasjonsliste for bedriftskunder og for privatkunder.

Selv om iPhone 5 ikke overasket verden denne gangen, er den tatt godt i mot. iPhone5 har en vekt på kun 112 gram og er kun 0,76 cm tykk. Skjermen har økt fra 3,5 tommer på iPhone4s til 4,0 tommer på iPhone5. Skjermpikslene på 640×1136 gir en pikseltetthet på 326ppi som vil gi en klar og god opplevelse. Prosessoren er forbedret og raskere, og det nye operativsystemet iOS6 vil gi brukerne den kjente gode opplevelsen videre.

Nokia Lumia 920

Windows Phone 8 (WP8)
Windows Phone 8
er en av høstens mest spennende nyheter. Operativsystemet gir en større integrasjon mot tradisjonell PC og tilfører noe nytt for brukerne. Samsung var først ute med lansering av WP8 med den nye Ativ S på IFA-messen i Berlin og viser med dette at de satser fullt ut også her. Microsoft og Nokia presenterte uken etter den nye Lumia 920 på «Nokia World» i New York, også dette med stor oppmerksomhet på godt og vondt.

Selv om modellene er presentert og kommer i løpet av kort tid, er ikke offisiell lanseringsdato for Windows Phone 8 bekreftet fra Microsoft.

All PR er god PR?
Nokia
fikk en uheldig start der en reklamefilm for det nye mobilkameraet var tatt med et profesjonelt filmkamera. Heldigvis er opplevelsen ikke langt unna usannheten. Kamera på Lumia 920 fungerer oppsiktsvekkende godt i mørket og stabilisatoren er imponerende. Telefonen er litt tung med 185g, og tykkelsen trekker noe ned. Bortsett fra dette har vi en god kandidat til «årets telefon» i Lumia 920, med en høy wow-faktor på kamerafronten.

HTC har også lansert WP8 telefon, det ferskeste slippet er 8X. Som de sier selv: «når vakker maskinvare møter slående programvare», vel da er det bare glede seg. Samtidig fortsetter One X og One S som flaggskip. Ikke la deg lure av at «klokka» i skjermen visuelt sett er helt lik tidligere års modeller, det stopper der. Både One X og One S er stappet med ny god spekk og bedre enn de fleste andre modeller på markedet.

Sony er tilbake, med en vanntett plan.
Sony
har tatt eierskap til vanntette telefoner, og har i høst lansert flere nye Android-modeller der Xperia V må trekkes frem som en vinnerkandidat. Telefonen har Android 4.0.4 operativsystem, med mulighet for oppgradering til Android 4.1. Den har en 4,3 tommers skjerm med en høy pikseltetthet på 342 ppi som vil gi en klar og fin skjerm, 13 megapikselskamera og kun 120 gram tung. Xperia V er kommer sent, men vi regner med å ha denne ute i vår nettbutikk i månedsskiftet november/desember.

Videre vil både Xperia Acro S og Xperia GO være med oss i høst og vinter, og dårlig vær kan bare komme. Alle tre er vanntette, og med gode skjermer, ytelse og kamera, vil Sony igjen spise seg stor fra markedsandelskakene.

Samsung suser videre og har stor suksess i Norge om dagen og leverer nyheter på alle flater. Sommerens bestselger i Samsung Galaxy SIII hylles av brukerne og vil leve videre i lang tid, selv om svært mange nyheter nå kommer på rekke og rad. Nevnte Ativ S kommer til salg i november og er lik SIII i størrelse med 4,8 tommers skjerm. Den har lavere prosessor uten at det betyr for mye. Galaxy Note II må også nevnes, 5,5 tommer stor og Android 4.1 Jelly Bean. Nettbrett med WP8 er også på trappene, og føyer seg inn i en rekke andre nyheter fra Samsung. Det er bare å glede seg.

De mindre blir mindre.
Konkurransen tilspisser seg og det blir mindre plass i toppen. LG, Motorola og Huawei som har kommet med flere gode lanseringer i 2012 er ikke på listen over «mest solgte telefoner». Dette er overraskende om man ser på «Value for money». Samsung sin suksess har nok også gått utover disse og betydningen av merkevarepreferansen er større enn noen gang.

Høstens vinner blir nok iPhone5, men konkurransen er skjerpet og mer åpen enn på lang tid. Samsung, Sony, HTC, LG og Nokia er på flere områder et hestehode foran, og i visshet om at iPhone5 etter all sannsynlighet skal lever lenge blir 2013 et spennende år. Vi har tre sterke operativsystemer, og maskinvaren blir stadig bedre. Det er bare å glede seg og hold godt på hatten når «høstens kolleksjon» kommer susende som en sterk vind, inn i butikkene.