Valgte bort kontoret

Da jeg startet Nordic Media Team for litt over et år siden gjorde jeg to utradisjonelle valg: Jeg valgte å ikke ha kontor, og jeg valgte å organisere virksomheten som en nettverksbedrift.

De fleste regner med at det var for å spare penger, men det var bare en liten faktor og slett ikke utslagsgivende.

Tar pulsen på markedet
Hovedgrunnen til at jeg valgte bort kontor henger sammen med bransjen jeg jobber i, nemlig medier og kommunikasjon. Mine kunders kunder konsumerer informasjon, mottar budskap og fatter beslutninger overalt og hele dagen, og ofte via mobil, nettbrett eller bærbar PC mens de er på farten.

For å lære mest mulig om nordmenns digitale bruksmønstre og lesevaner, bestemte jeg meg for at jeg skulle ha kontor der hvor jeg kan følge med på hva som foregår og hvilke trender som rører seg – det vil si overalt der folk bruker mobilen, nettbrettet eller laptopen. Og det er hverken inne i et kontorbygg eller på et hjemmekontor; jeg må være der folk er, og det innebærer å jobbe på kafeer, kaffebarer, i lobbyen på hoteller og i parker.

Digitalt kontor
Kontoret mitt skifter altså fra dag til dag, og det betyr at jeg er avhengig av å ha utstyr som er både effektivt og mobilt. Heldigvis er det enkelt å få til med dagens teknologi – det hadde vært rimelig tungvint å jobbe på denne måten for bare 10 år siden.

Hver morgen pakker jeg altså ned kontoret, og for tiden består det av mini-PC med 11,6 ” skjerm eller nettbrett, samt smarttelefonen, en minnepinne og selvsagt penn og papir. Da er jeg utrustet til å jobbe hvor det skal være. De fleste steder har trådløst nett, men jeg har selvsagt også mobilt bredbånd i bakhånden i tilfelle det trengs.

Som server bruker jeg Dropbox – da har jeg alltid tilgang til filene mine, og kan enkelt dele filer med kunder eller leverandører som for eksempel fotografer, grafiske designere osv.

Backup kjører jeg daglig via Mozy, og måten det er lagt opp på gjør at jeg enkelt kan overføre alle filene til ny laptop når jeg bytter eller få lastet dem ned på en hvilken som helst PC dersom jeg av en eller annen grunn skulle stå uten og trenger å jobbe.

Mine internasjonale kunder snakker jeg ofte med via Skype eller i en hangout på G+, eller vi chatter på MSN eller Google Chat.

Med en håndfull nyttige apper på smarttelefonen i tillegg er jeg rustet for det meste.

Hele verden som arbeidsplass
Det er både fordeler og ulemper ved å ikke ha et fysisk kontor å gå til hver dag. En av de største fordelene for meg som reiser mye i inn- og utland i forbindelse med jobb, er at det ikke gjør noen forskjell om jeg befinner meg i Oslo, Zürich eller USA. I og med at jeg har rutiner og verktøyet som trenges for å jobbe effektivt uansett hvor jeg er, påvirker ikke reisevirksomheten arbeidet i nevneverdig grad. Det er alltid hyggelig å møtes ansikt til ansikt, men er man på reisefot går det like fint å ha telefonmøte eller gjennomføre møtet på Skype eller G+.

Krever disiplin
For å sørge for at jeg oppnår hensikten med å være kontorløs, har jeg satt en grense på maks 1 hjemmekontordag pr. uke – de andre dagene skal tilbringes ute. Det tok litt tid å komme inn i rutinen, men nå går det av seg selv; ut av døren på slaget 08.30, og operativ fra dagens valgte arbeidsplass fra senest 09.00.

En av de største fordelene er at jeg blir svært effektiv – det er ikke noen kontorrelaterte praktiske og administrative gjøremål som stjeler tid. Men akkurat som det krever struktur og planlegging for å finne ny ”kontorplass” hver dag og være på plass fra morgenen av, krever et mobilt kontor disiplin i forhold til planlegging av arbeidsoppgaver.

Den eneste ulempen jeg har identifisert i løpet av det året jeg har hatt mobilt kontor, er at jeg savner å være i et fagmiljø og å ha daglig kontakt med kolleger. Heldigvis har jeg tilgang til store og gode fagmiljøer på Twitter og LinkedIn og får input derfra. Jeg sørger også for å møte samarbeidspartnerne og leverandørene i nettverket ofte, så på en måte har jeg jo kolleger likevel.

Konklusjonen etter det første året er kort og godt at jeg nå er sikker på at jeg tok det rette valget, og at det å ha et 100 % mobilt og digitalt kontor har langt flere fordeler enn ulemper.