Alt på ett sted – en test av fire notatverktøy på nett

Stadig flere kombinerer en god notatbok og penn med et arkiv- og notatverktøy på nett. Tilbudet på nett øker og fordelene er åpenbare; du kan skrive inn notater fra pad’er og telefoner, organisere dem på en Mac eller PC, samtidig som du aldri trenger å bekymre deg for hvor den lappen ble av eller hvem som tok vare på referatet fra møtet.

Utvalget av programmer og nettbaserte løsninger spenner fra de aller enkleste til omfattende løsninger som nesten har for mye av det gode. Forutsetningen for at noe skal være interessant i dag er imidlertid at notatene synkroniserer mellom flere enheter og at hovedlagringen skjer på nettet.

Her er fire av de mest populære, rangert fra enklest til mest avansert:

Fetchnotes med to do-fokus
Fetchnotes er en av de ferskeste notatløsningene på nett. Den har ingen struktur utover det øverste laget, all organisering er basert på at du tagger notatene dine slik at du finner dem igjen senere og det er lett å lage to do-lister i dette verktøyet. Du kan også dele innhold med venner og kollegaer som benytter samme løsning ved å bruke @ og brukernavnet til den du vil dele med.

Enkelheten, som mange sikkert synes er en av fordelene, vil for andre være et problem. Det gjelder særlig dem som trenger en notatløsning for større prosjekter, eller som ønsker å samle så mye som mulig av det de har av informasjon, i en løsning. Det er sannsynligvis en av grunnene til at Fetchnotes-teamet har laget en integrasjon mot Evernote. På dem måten blir alle notater du lager i Fetchnotes automatisk synket mot innboksen din i Evernote. Nesten som om du bare hadde brukt Evernote og ikke Fetchnotes i tillegg…

Plattformer: Nett, PC, Mac, iPhone, Android
Nivåer i strukturen: Ingen
Deling: Ja
Koster: Gratis

Springpad – mest for hobby og fritid
Springpad er en digital notatbok som retter seg mot de som ønsker å ta digitale notater på fritiden og knyttet til en hobby. De er spesielt godt egnet for å dele med andre, og du kan legge notatbøkene dine åpne og for eksempel dele dine oppskrifter her.

Springpad har også en funksjon som gjør at du kan få mer informasjon om de tingene du lager notater om.  Skriver du for eksempel om en film, så vil Springpad finne enda mer informasjon om filmen hvis du ønsker det.

Springpad har et enkelt og greit grensesnitt, hvor du lager notatbøker som kan lagres i ytterligere et nivå. Du kan laste inn stoff fra en rekke forskjellige smarttelefoner, som for eksempel nettbrett og PC’er og Mac’er

Integrasjon med Facebook gjør at du kan dele notatbøkene og informasjonen med dine Facebook-venner.

Plattformer: iPhone, iPad, Android
Nivåer i strukturen: To
Deling: Ja (blant annet integrert med facebook)
Koster: Gratis

Microsoft OneNote – uendelige muligheter
Dette er en av de mest populære notatverktøyene på markedet i dag, spesielt i næringslivet, og gir deg som bruker en veldig fleksibel måte å organisere notater på, med mange valg- og tilpasningsmuligheter.

Microsoft OneNote følger med Office-pakken og har et velkjent brukergrensesnitt som vil være enkelt å ta i bruk for de aller fleste. Du jobber i notatbøker, organisert som flere ringpermer, og informasjonen kan organiseres i mange nivåer under hovedtemaet du lager.

Notatbøkene kan fylles med informasjon fra alle filkategorier, du kan jobbe og lagre fra PC og Windows-telefoner, fra en iPad og en iPhone – men ikke fra desktop’en på en Mac.

OneNote har en rekke funksjoner som gjør programmet enkelt og intuitivt å jobbe med. For eksempel kan du i delte notater se de siste endringene og hvem som har gjort dem, omtrent som i et Word-dokument. Et koblingsvindu gjør det mulig å linke tilbake til der du var da du skrev inn notatene, og søkemulighetene gjør det lett å finne tilbake til notater.

Ulempen med OneNote er at verktøyet foreløpig ikke synkroniserer like lett som mange andre løsninger, og at programmet fortsatt er preget av at det opprinnelig ble laget for å kjøres lokalt på en PC.

Plattformer: PC, Mac, iPhone, Windows Phone
Nivåer i strukturen: Veldig mange
Deling: Ja
Koster: Følger med Office-pakken, eller kan kjøpes som eget program til rundt kr 645,-

Evernote – gratis og tilgjengelig på alle plattformer
Evernote er den store utfordreren til Microsoft OneNote og inntar norske og utenlandske arbeidsplasser via de ansatte – som tar løsningen i bruk hjemme.

I Evernote har du også notatbøker hvor du kan legge inn alle former for filtyper, bilder, video, lydfiler, eller rene notater. Disse kan du også dele med andre, og flere kan oppdatere de samme notatene. Du kan enkelt maile notater til notatbøkene dine, og ved hjelp av en WebClipper kan du legge til websider fra nettleseren din. Notatbøkene kan tagges for bedre søkbarhet.

I Evernote har du ikke like store valgmulighet som i Microsoft OneNote når det kommer til struktur. Du kan lage samlinger av notatbøker – kalt stacks – men de begrenser seg til ett nivå. Når du bruke Evernote på andre enheter enn Mac og PC, forsvinner stack-organiseringen og du er avhengig av navnet på notatbøkene eller av tagger.

Til forskjell fra Microsoft OneNote er Evernote gratis, og tilgjengelig på de aller fleste operativsystemer, nettbrett og smarttelefoner. Dette gjør at deling og samarbeid er enkelt på tvers av plattformer og mellom personer.

Henriette Høyer har tidligere skrevet dette blogginnlegget om Evernote.

Plattformer: PC, Mac, iPad, iPhone, Android, BlackBerry, WebOS
Nivåer i strukturen: To
Deling: Ja
Koster: Gratis i enkleste versjon. 40 euro i året for Premium som blant annet gir mulighet for offline-notater, deling, større lagringsplass med mye mer