Jobb smartere fra bredbåndsbyen Asker

Bor du i Asker i Akershus har du alle forutsetninger for å kunne jobbe effektivt hjemmefra. Asker ble nylig kåret til Nordens bredbåndsby av Telenor Norge og IKT-Norge takket være blant annet kommunal satsing på infrastruktur.

Kåringen er basert på en studie som byrået Nexia har utført på vegne av prisutdelerne. Analytikere i Nexia DA har undersøkt hvordan de 43 største byene i Norden digitaliserer egne tjenester og legger til rette for mobil infrastruktur og bredbånd. Asker framstår som best i Norden, med helhetlige planer som ser tjenester og infrastruktur i sammenheng.

“Vi går inn i en storstilt digital utbygging i hele Europa, og trenger å forstå hvordan byer bidrar til digitaliseringen lokalt. Det er spennende resultater vi får i undersøkelsen, hvor kommunene møter utbyggere, kabeleiere og egne innbyggere på ulik måte med sine lokale strategier og reguleringer.»

«Kommuner som Asker ser digitale tjenester og infrastruktur i sammenheng. Dette er noe vi alle kan lære av,” sier leder for Telenor Norge Berit Svendsen.

Fremoverlent kommune
“Asker er definitivt fremoverlent. Ta for eksempel kommunens sider på nett – overraskende mange tjenester er automatisert og kan kjøpes, bestilles og søkes via web. Dette er bra og sparer meg for unødvendig bruk av tid på oppgaver som har med barnehage, skole, avfall, skatt og lignende å gjøre,” sier Elisabeth Helgesen i Telenor, bosatt i Asker.

“Kommunen satser på nyetablering for næringsliv, unge og familier. Det er et attraktivt sted å bo og jobbe,” sier Elisabeth Helgesen.

Teknologisatsing
“Særlig etter at Lene Conradi ble ordfører virker det som Asker kommune er blitt mer fremoverlent. Det er også stadig flere teknologibedrifter som flytter til Asker,” legger Irene Gamnes Kvalum til. Hun er en annen av de mange askerbøringene som daglig pendler til Telenor på Fornebu.

“Det er viktig å satse på teknologi og infrastruktur for å gi arbeidsplasser til de unge. God infrastruktur gir en enklere hverdag for både næringslivet og innbyggerne. Etableringen av et teknologisk miljø i Asker er en investering i fremtiden,” sier Irene Gamnes Kvalum.

Store forskjeller
Studien til Nexia tar fatt i 25 data som utgjør 17 viktige parametere for digitalisering og tilrettelegging for infrastruktur. Adgang til å legge ned bredbånd og fiber, basestasjoner, gebyrer, gravedybder og IT-strategier er studert i detalj kombinert med intervjuer med et stort antall entreprenører, eksperter og kommunale saksbehandlere.

Oppsiktsvekkende resultat
“Vi er overrasket over at det er så store forskjeller mellom byene. Her har både bransjen og byene mye å lære av foregangskommuner som Asker. En del byer satser sterkt på digitale tjeneste, men glemmer infrastrukturen. For alle som arbeider med digitaliseringen av Norge åpner denne studien et helt nytt kapitel for inspirasjon og politikkutvikling,” sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.