Nærbilde av finger på nettbrett

Nettbrett og sikkerhet

Bruker du nettbrett i jobbsammenheng? Ikke glem sikkerheten.

For stadig flere er det en like stor selvfølgelighet å gjøre jobben på en mobil eller nettbrett, som på datamaskinen på kontoret. Å gjøre arbeidsoppgavene på en mobil enhet gir fleksibilitet og i mange tilfeller økt effektivitet.

Men mobile enheter med dokumenter og tilgang til arbeidsplassens nettverk kan være en utfordring når det kommer til sikkerhet. Smarttelefoner og nettbrett er enkle å miste, og krever andre sikkerhetsrutiner enn stasjonære PC-er.

Under halvparten av norske bedrifter tilrettelegger for bruk av nettbrett

En undersøkelse fra Steria viser at 57 prosent av større bedrifter og organisasjoner har i liten eller ingen grad tilrettelagt for bruk av mobile enheter på arbeidsplassen.  Dette gjelder i stor grad sikkerheten.

Mange bruker nettbrett i forbindelse med møtevirksomhet. Da slipper du å drasse på haugevis av dokumenter, sakdokumenter blir gjort lett tilgjengelig, og samtidig sparer du penger på papir, porto og adminstrasjon.

De fleste har i tillegg funnet ut hvor enkelt det er å enkelt å drive research eller lete opp informasjon på farten med apper som Google Maps, iWiki, og selvfølgelig Google. Og er det noe du vil notere for å jobbe med senere på jobb eller hjemme,  finnes apper som Evernote og Dropbox, som synkroniserer notatene dine mellom nettbrett, mobil og PC.

Lettere tilgjengelig for tyver og hackere

Informasjonen du har liggende på nettbrettet er lett tilgjengelig, men det er den også for tyven eller hackerne. Nettbrett som kobles på usikrede trådløse nettverk kan nemlig være enkle å hacke.

Men det finnes grep du ta kan ta for å gjøre det vanskeligere at sensitiv informasjon havner i feil hender. Her har vi 11 tips, inspirert av bloggen Hanspetter.info for å jobbe sikkert på din iPad.

1. Pass godt på nettbrettet ditt

Ikke la tyver få fingrene i nettbrettet ditt.

2. Hold skjermen ren

Bruker du kode på nettbrettet ditt, har du sannsynligvis tastet denne mange ganger. Fingermerkene på skjermen kan avsløre hva koden er.

3. Bruk passord for å åpne nettbrettet ditt

Dette er det første du bør gjøre når du tar i bruk nettbrettet ditt.

4. Slett alt på nettbrettet etter 10 mislykkede forsøk

Det kan gi deg ekstra sikkerhet. Flere mislykkede forsøk kan tyde på at noen har vært inne og endret på koden – og kanskje fikset tilgang til seg selv.

5. Installer en app for fjernadministrering (som Find my iPad)

En slik app kan la deg finne nettbrettet ditt på et kart, låse den og slette alt innhold over internett.

6. Begrens tilgangen til utvalgte apper og tjenester

Legg inn restriksjoner på for eksempel In App-purchase, og sjekk om det er nødvendig at alle apper skal vite hvor du befinner deg, tilgang til kontaktlisten din, og annen informasjon. Mange apper prøver å få skaffe seg informasjon om deg som de slett ikke trenger, for å bruke det i markedsføringssammenheng eller mer lyssky forretninger.

7.  Krypter forbindelsen til innboksen på jobb

Microsoft Exchange har kryptering som standard, men bruker du andre e-postkontoer kan du legge inn kryptering også her. Det gjør du under innstillinger.

8.  Koble deg til internett via en VPN-forbindelse

VPN går ut på at man etablerer en kryptert og sikker tunnel fra der du kobler deg på internett til en VPN-server på jobben for eksempel. Slik har du i praksis en egen, kryptert og privat internett-forbindelse over det åpne internett. Du vil bruke en åpen trådløs internett-forbindelse, men via VPN-forbindelsen koble deg til et annet nettverk.

9. Bruk appen 1Password

Mange har uvanen å bruke ett passord på mange forskjellige innlogginger, noe som gjør det lett å huske passordet, men utgjør en stor sikkerhetsrisiko.

Apper slik som 1Password samler alle dine passord og pinkoder på en sikker og trygg måte slik at du kan lage forskjellige passord til forskjellige innlogginger. Appen finnes til både iPad, iPhone, Android, Mac- og Windows og kan synkroniseres via Dropbox eller direkte mellom 1Password-klientene. Og alt er helt kryptert med AES encryption med 128-bit nøkkel i CBC modus. Som på norsk betyr skikkelig kryptert.

NB! Ikke alle arbeidsgivere aksepterer bruk av slike applikasjoner.

10. Kombiner VPN med 1Password

Starter du opp e-posten din fra passordapper slik som 1Password-appen etter at du har etablert en VPN-forbindelse vil du i praksis ha dobbel-kryptert alt du foretar deg. Men vær obs på at denne krypteringen kan føre til tregere hastighet siden alt du sender og mottar vil være større fordi det er «pakket inn».

NB! Ikke alle arbeidsgivere aksepterer bruk av applikasjoner som 1Password.

11. Sikkerhetskopier og synkroniser innholdet i «Skyen»

Kommer nettbrettet ditt på avveie, så er det veldig kjedelig å måtte begynne helt på nytt igjen med å både sette opp et nettbrett til å bli så lik som mulig som det du mistet, samt at all data og innhold som var på den vil være borte. Men det finnes tjenester som iCloud, SkyDrive og Dropbox https://www.dropbox.com hvor du kan sikkerhetskopiere nettbrettet ditt, slik at du har alt av innstillinger, apper og innhold intakt om uhellet skulle være ute.