Det er jo ikke min maskin

Folk har mange rare vaner: «Min maskin», «min terminal», «min bil» og «mitt hus». Huset er mitt, bilen er min, mye annet rart er mitt, jeg har både terminaler og maskiner som er mine, men det verktøyet arbeidsgiver har utstyrt meg med for at jeg skal gjøre mitt arbeid, det er ikke mitt.

Hva er det da som får folk til å la barna spille spill på arbeidsgivers redskap? Hvorfor låner folk bort mobilterminalen eller iPaden som arbeidsgiver har utstyrt dem med? Merkelig hvor få som tenker over at arbeidsgivers materiell ikke er ens eget.

Det er kanskje ikke så rart likevel? Det virker som om mange bedrifter slurver med å fortelle hva ansatte kan og ikke kan med det materiellet ansatte utstyres med. Man glemmer å tenke på konsekvenser av for eksempel lisenser og opphavsrett. Jeg sier ikke at det ikke er lov, men jeg sier at det virker som om svært mange glemmer å lære opp ansatte i bedriftens regler om bruk av materiell.

Når det er sagt; du får ikke låne mine private maskiner eller terminaler heller. Du låner vel heller ikke bort tannbørste, kredittkort eller andre personlige gjenstander? Regner ikke med det.