Med NFC blir mobiltelefonen din nye lommebok

Snart kan du ta i bruk mobiltelefonen din som betalingsmiddel. Er din bedrift klar over mulighetene som ligger i NFC-teknologien, og kanskje enda viktigere; er din bedrift forberedt på den nye teknologien?

Vi står foran et teknologisk gjennombrudd som kan gjøre at mobiltelefonen erstatter kortene dine eller egentlig lommeboken. din. Kontanter bruker vi jo så og si ikke lenger. NFC er kort forklart betaling med mobil, hvor teknologien lar telefonen snakke med betalingsterminalen.

Telenor leder an i Norge
I fjor gjennomførte Telenor og DNB en udersøkelse der NFC ble utprøvd i Oslo og Bærum. Tilbakemeldingene har vært gode. Hele 97 prosent av brukerne sier de ville tatt i bruk løsningen om den var tilgjengelig.

Flere og flere telefoner leveres med NFC-teknologi (Near Field Communication) og nå begynner det også å leveres NFC-løsninger. Telenor står i spissen for utviklingen av teknlogien i Norge. Løsningen er planlagt lansert i stor skala fra første kvartal 2013.

Det er ikke bare Telenor som jobber frem en NFC-løsning. I USA samarbeider Google med Citibank og Mastercard om sin løsning, Google Wallet. Visa har stor tro på NFC og tror at det vil erstatte både kort og kontanter på sikt. Visa forventer at halvparten av alle selskapets transaksjoner i 2020 vil foregå på en mobil terminal.

Mer enn betaling
NFC kan være mye mer enn bare betaling. Tenk om du kan ha med deg alle gavekort, bonuskort, flybilletter, kvitteringer osv. på mobilen. Mobillommeboken tar vare på disse for deg slik at du automatisk kan bruke gavekortene dine og bonuskortene dine når du er i butikken, i stedet for å glemme at du har dem. Har du Trumfkortet ditt eller COOP-kortet ditt integrert i mobilen er det slutt på å glemme det igjen hjemme.

NFC vil utvilsomt bli en suksess fordi det vil gjøre hverdagen enklere for forbrukerne, men det avhenger av de kan bruke mobilen  som betaling over alt. Det fordrer at terminalene må oppgraderes og her er vi bare i startgropa i Norge. Det er ikke så lenge siden norske terminaler ble oppgradert for å håndtere chipene på betalingskortene.

Viktigheten av samarbeid
Telenor har poengtert viktigheten av at samarbeid på tvers av bransjer og mellom tradisjonelle konkurrenter er nødvendig for at NFC skal bli en suksess. I følge konsernsjef Jon Fredrik Baksaas vil Telenor jobbe for en multioperatør og multitjenesteløsning der Telenor vil etterstrebe et samarbeid med andre nordiske teleselskaper, slik at man i samarbeid kan utvikle en universell standard for NFC-tjenester.

Veien fremover
Jeg er overbevist om at vi bare ser konturene av hva NFC-teknologien kan brukes til. Om ikke mange år vil betaling med mobilen bli sett på som en selvfølge. Et område som allerede tegner seg ut som ideelt for NFC er offentlig transport.  Hva om Ruter tok i bruk mobilen som billett i stedet for det omstridte Flexus-systemet, det ville gjort hverdagen enklere for mange det.

Utvalgte kilder:
http://www.mobilen.no/artikler/telenor-lager-avansert-mobil-lommebok/107612

http://www.insidetelecom.no/nyheter/fornoyd-med-nfc-pilot-i-oslo/

http://www.idg.no/computerworld/article236116.ece