Dovregubbens rene sky

Flere og flere bedrifter vurderer å legge sine forretningskritiske applikasjoner og informasjon i skyen. Er det smartere å plassere forretningskritisk informasjon hos norske bedrifter i en ren og trygg norsk sky enn i en sky et sted i utlandet?

Facebook har valgt sin europeiske del av skyen i Luleå. Fem milliarder kroner i investeringer og over 100 millioner finansiert av den svenske regjering. Men burde ikke “verdens reneste skytjenester” være like naturlige norske produkter som olje og laks? “Clean cloud”! Vårt fedreland burde ha fortinn som gjør skytjenester konkurransedyktige i Norge – blant fjord og fjell. Facebook har gjort en helhetsvurdering og vurdert 100 forskjellige steder i Europa. Viktige kriteria som har hatt betydning er blant annet:

  • Klima velegnet for kjøling
  • Stabil tilgang på fornybar energi
  • Engasjert næringsliv
  • God tomt
  • Tilgang til digitale motorveier
  • Nærhet til flyplass
  • Statlige insentiver

Det er klart at Norge har fortrinn både når det gjelder klima, geologiske forhold, politiske forhold, økonomi og med klare energimessige fortinn. Nå har også IKT Norge og Innovasjon Norge satt seg i førersetet når det gjelder å kommunisere de norske fortrinn. Vi har flere aktuelle prosjekter på gang, men ikke nok agn til å få de store fiskene  på kroken ennå: Lefdal Gruve ved Måløy, Greenfield på Romerike, Rennesøy i Rogaland, Rjukan Mountain Hall og Rjukan Data Center. Oppstartkostnaden er høy, og derfor må kontrakter på plass før oppstart.

Men ting begynner å skje. Rennesøy har nylig fått kontrakt med en stor nordisk aktør, navn ukjent foreløpig (kilde: TU). Statsråd Rigmor Aasrud har vært i møte med Cern (trenger enorm datalagringskapasitet til sin tallknusing), men én utfordring er at den elektroniske motorveien til Norge ikke er stor nok. Ennå.

Ligger det mange arbeidsplasser i dette? Neppe så mange lokalt. På et seminar forleden ble dette spørsmålet stilt fra en kommunal representant, og svaret var: “tre sikkerhetsvakter og en renholdsbetjent”. Spissformulert selvfølgelig, men en må nok se etter andre spin-offs. Framtidens samfunn krever uansett enorm lagringskapasitet, og Norge har fortrinn som vi bør utnytte. Dette bør drive en teknologisk utvikling rundt energivennlig datalagring. Og som vil gi nye forretningsmuligheter både for telekomleverandører, teknologiselskaper og  kraftselskaper.

Kanskje blir månelandingen i Lefdal Gruve før på Mongstad?