Sju gode to do-løsninger

Flere av de beste to do-løsningene for tiden ble lansert i løpet av 2011. Her får du tre som har vært med en stund og fire helt nye – og alle er verdt å vurdere hvis du er på jakt etter «din» løsning.

Zendone
Zendone er så ny at den ennå bare finnes i beta. Utviklerne inkluderer stadig nye brukere, så det er bare å registrere seg på hjemmesiden og vente på mail.

Det mest spennende med Zendone er integrasjonen mot to andre populære produkter. Som innkurv bruker denne løsningen Evernote. Alt du legger inn i innboksen din i Evernote dukker opp i Zendone som en oppgave du kan arkivere (i Evernote) eller gjøre om til en handling. Lager du i tillegg en «Due-date» og kobler dette systemet på en Google Calendar, har du i praksis den dag-til-dag-oversikten som jeg savner i veldig mange andre løsninger.

PLUSS: Integrasjon mot Evernote og Google Kalender. Godt design.
MINUS: Fortsatt i beta og bare på nett.

OmniFocus
OmniFocus har lenge blitt regnet som Rolls Roys ’en blant tidsstyringsløsningene og har mye av den funksjonaliteten som du kan forvente fra et så modent system. God oversikt over oppgaver i prosjekter og lister, enkelt å bruke som et «Getting Things Done»-system og tilgjengelig som desktop-app, på iPad og iPhone.

Men samtidig har ikke utviklerne i OmniGroup helt klart å henge i svingene de siste årene. Desktop-versjonen mangler en kalenderoversikt av den typen de har implementert både på telefon og pad («timecast» heter den) og det er ikke lagt opp til deling og samarbeid. Nettopp dette siste har mange av de nyeste løsningene lagt vekt på i 2011 – og realiteten er jo at de fleste av oss faktisk jobber sammen med andre, ikke alene.

PLUSS: Funksjonsrikt, god nesting og godt tilpasset «Getting Things Done». Finnes både på iPad og iPhone og som desktop-versjon.
MINUS:  Bare for Mac, mangler kalender i desktop-versjonen, ikke samarbeid.

Asana
Asana er et av prosjektene som ble lansert sent i 2011, men som allerede ser veldig lovende ut. Gründerne bak var også med på å starte Facebook, og erfaring deres etter mange år med utvikling av en av verdens mest suksessrike nettsteder har ført til at Asana er en løsning med sterkt fokus på samarbeid, deling av informasjon og tracking av endringer og diskusjoner.

Asana har en sterk mappe-struktur der du etablerer arbeidsområder (mine er jobb, hjemme  og FAU), starter prosjekter og lager egne lister internt i prosjektene. Svakheten i denne løsningen er fortsatt en dårlig oversikt over hva du skal gjøre når.

PLUSS: Veldig god mappestruktur, godt tilrettelagt for samarbeid.
MINUS:  Svak kalendervisning, vanskelig å få oversikt over alle arbeidsområdene på en gang.

Action Method
ActionMethod er en av de smalere løsningene, utviklet spesielt for kreative mennesker som lett mister fokus. Samtidig med ActionMethod-programmet ble det også lansert en bok med intervjuer, der mennesker i målgruppen snakker om hvordan de får ting gjort.

Hovedprinsippet herer å skille alle aktive oppgaver, som krever en handling, fra all annen informasjon som kan virke distraherende. Skjermbildet gir umiddelbart oversikt over hva du har å gjøre, ganske godt fordelt langs tidsaksen, men alle referanser og helt urelaterte ideer raskt kan puttes inn i andre deler av systemet (blant annet i en «backburner»). ActionMetohod skiller seg også ut med en litt annerledes, men behagelig design, du kan delegere oppgaver og sende meldinger og du finner oppgavene dine igjen på mobil  og iPad.

PLUSS: En litt annerledes løsning, god oversikt over oppgavene. God mappestruktur.
MINUS:  Litt plundrete å navigere og å omorganisere oppgaver, spesielt i desktop-versjonen.

Remember the Milk
Remeber the Milk (RTM) skiller seg ut allerede i designet, med tab-visning og oversiktlige lister der det er god plass til å legge inn tilleggsinformasjon. RTM har vært med lenge og blir brukt av enormt mange mennesker. Løsningen er så fleksibel at den passer både for de som ønsker seg en avansert «Getting Things Done»-app og for dem som bare trenger å dele handlelisten med samboeren.

Personlig er jeg spesielt begeistret for muligheten til å lage avanserte søk, for eksempel alle oppgaver som involverer en spikerpistol fra og med nå og frem til sommeren, og en add-on som sync’er bestemte lister mot Oppgaver i Outlook.

PLUSS: Gode løsninger på alle plattformer, lett å dele oppgaver, sync med Oppgaver i Outlook, veldig fleksibel.
MINUS:  Mye informasjon i hvert skjermbilde, ikke så god kalendervisning på Oversikt-skjermen.

TeuxDeux
TeuxDeux (uttales tødø) høres annerledes ut og er annerledes. Den er enkel, delt inn i et løpende kalenderdesign der du rett og slett legger inn oppgaver på de dagene du har planlagt å gjøre dem – mens alt som ikke har en fast dato havner i bunnen av skjermbildet.

PLUSS: Enkel, oversiktlig og bygget over et kalender-design. Finnes som iPhone-app.
MINUS:  Litt for enkel i komplisert hverdag.

WorkFlowy
WorkFlowy har raskt blitt en favoritt, og jeg brukder den i tillegg til andre to do-løsninger, rett og slett fordi den er så enkel. Du logger deg inn og ser rett på en blank side, der du kan starte en liste med overskrift, legge inn underpunkter, drille deg ned i de enkelt punktene, samt legge til notater under hver oppgave.

Kombinasjonen av søkefunksjonalitet (du kan tagge hver oppgave som du vil, for eksempel med @idag, og så klikke på tag’en og sette i gang et søk som gir deg alle tilsvarende oppgaver) og mulighet til å dele hver liste med andre, gjør den til et godt verkøty i prosjekter der du skal samarbeide i et begrenset tidsrom med noen bestemte mennesker.

PLUSS: Enkel å bruke, en helt klassisk liste med søk og deling.
MINUS:  Krever mye arbeid å vedlikeholde for at den skal erstatte en av de større løsningene.

Sjekk også ut Wonderlist, Nirvana, Cohuman og Things (bare Mac) – og selvfølgelig vinneren i neste blogginnlegg.