Slik søker du bedre

Å finne frem til informasjon på internett kan være litt frustrerende innimellom. Det er jo så mye informasjon der ute at det kan være vanskelig å treffe akkurat det du er ute etter. Her er noen triks for å fininstille søket ditt.

Jeg jobber med informasjon og for å finne frem til informasjon er Google og andre søkemotorer verktøy jeg ikke klarer meg uten. Men selv om Google er den beste søkemotoren er den slettes ikke feilfri, men i stedet for å fininstille søkene dine ved å endre søkefrasen er det andre måter og søke på som kan være vel så smarte. Problemet er egentlig å huske dem alle sammen, for de blir ikke så ofte brukt. Her har du en liste over alternative måter å søke på:

 • Bruk bindestrek i søket
  La oss si at du søker etter bredbånd, men ikke mobilt bredbånd så kan du i søkefeltet skrive: bredbånd -mobil, da vil søkeresultatet utelukke alle treff som har mobil i seg og bare inkludere treff som har bredbånd i ordlyden.
 • Datosøk
  For å søke etter informasjon innen en spesifikk tidsramme kan du søke slik:
  iphone:2011 august-2011 oktober
 • Eksakte søk
  Et eksakt søk får du når du setter søkefrasen din i anførselstegn. Da vil alle nærliggende søkeord/fraser bli utelukket fra søkeresultatet. Du ber også søkemotoren om å søke etter ordene i eksakt den rekkefølgen de står i mellom anførselstegnene.
 • Bloggeordsøk
  Ønsker du å søke etter noe i en blogg eller bare etter ord i en url kan du sette opp søket ditt deretter. Ønsker du f.eks. å søke etter blogger om økonomi kan du jo søke slik: økonomi inurl:blog, vil du begrense søket til bare å gjelde URLer kan du søke slik inurl:okonomi
 • Filtypesøk
  Dette søket lar deg finn PDFer, PowerPoint-filer (PPT), regneark (xls) osv.
  sosiale medier strategi filetype:PDF
 • Lenkesøk
  Med dette søket finner du lenkede sider. Kan brukes om du vil finne sider som linker til et nettsted eller en spesifikk side. Om jeg vil finne hvem som lenker til denne bloggen, kan jeg skrive link:telenor.blogg.no/jobbsmartere. Merk at Google er ikke den beste søkemotoren til denne typen søk.
 • Nettstedsøk
  Hvis du vil finne informasjon på et nettsted og søkemotoren på det nettstedet ikke er allverden kan du fortsatt bruke Google som søkemotor om det er den søkemotoren du foretrekker. telenor site:nav.no
 • Enten-eller-søk
  Hvis du trenger informasjon om to ord og resultatene kanskje ikke er relaterte til hverandre kan du bruke det engelske ordet OR mellom ordene. Eller du kan gå inn på avanserte søk (på Google ligger denne under søkeknappen).

Her kan du lese mer om søk:
http://www.google.no/support/websearch/bin/answer.py?hl=no&answer=134479&topic=1221265
http://www.startsiden.no/sokehjelp/

Kilde: http://courtneytuttle.com