IoT-jakke

Verdens første fjelljakke koblet til tingenes internett (NB-IoT)

Den lader mobilen din, melder fra til redningsmannskap, skrur på varmen og har sin egen vindmølle. Neste påske kan den bli din.

En av de mest iøynefallende «tingene» på mobilmessen i Barcelona – ikke minst for en nordmann – var denne fjelljakken som ble vist frem på Innovation City-området (der kremen av teknologi og innovasjon for smartbyer og «connected living» var samlet).

Den ser på mange måter ut som en hvilken som helst Norrøna eller Bergans fjelljakke, med en vesentlig forskjell: Den er «tilkoblet». Og ikke bare et hvilket som helst mobilnett, men den nye standarden for tingenes internett, Narrowband Internet of Things (NB-IoT), som vi bare så vidt har begynt å teste i Norge, men som vil bli vanvittig stort fremover.

Fjelljakken har sensorer som registrerer unaturlige bevegelser som oppstår ved ulykker eller et illebefinnende, og sender automatisk signaler om dette til en redningssentral, selv fra fjerntliggende strøk med dårlig mobildekning.

(Narrowband-IoT benytter infrastrukturen til 4G-nettet, men har enda større rekkevidde, både over og under jorden, og kan nå sensorer som ligger nedgravd, under asfalt, og på andre lite tilgjengelige steder.)

I tillegg til SOS-signalet sendes også informasjon om hjerterytmen, og en innebygd LED-lampe og lyd-sensor hjelper redningsmannskapet å finne den nøyaktige posisjonen til personen de leter etter.

Intel har laget NB-IoT kommunikasjonsmodulen og sensorene, mens Nokia har bidratt med oppgradering av basestasjoner. KT (Korea Telecom) er ansvarlig for nettet.
Intel har laget NB-IoT kommunikasjonsmodulen og sensorene, mens Nokia har bidratt med oppgradering av basestasjoner. KT (Korea Telecom) er ansvarlig for nettet.

Mens du ligger og venter på redningsmannskapet, kan du trøste deg med at jakken er utviklet i samarbeid med en rekke overlevelseseksperter (inkludert en professor i termodynamikk, en veteran fra de britiske spesialstyrkene og en polfarer!), og har blant annet et Heatex-lag som kan generere rundt 7 timers varme med temperaturer opptil 40-50 °C, og en liten vindturbin som lader både Heatex-stoffet og mobilen din. Varmen kan justeres via en app eller en liten fjernkontroll. Ja, takk!

Den har også ekstra store zippere til glidelåsene, slik at du enkelt kan bruke dem med hansker, og remmer på skuldre og rygg slik at det blir lettere for andre å løfte eller trekke deg. Over Heatex-laget, er det et vanntett og et vindtett lag med Gore-Tex Pro.

Jakken er resultat av et samarbeid mellom koreanske Kolon Sport, KT (Korea Telecom), Intel og Nokia, og er en utvidet versjon av en allerede eksisterende jakke fra Kolon Sport, kalt «Lifetech Jacket», som har vært i salg i flere år.

Mariel Brown, trendansvarlig hos britiske Seymourpowell som designet den første utgaven av «Lifetech Jacket» sa for et par år siden at «Sannheten om bærbar teknologi er at den er nødt til å se bra ut, ellers vil vi ikke ha den på oss.» Hun påpekte at bærbar teknologi var i ferd med å bli mindre, bedre, mer fleksibel og rimeligere, og at moteverdenen burde eksperimentere mer. Se fremover, utforske mulighetene, og ikke la teknologiselskapene være de eneste pådriverne for bærbar teknologi.

Og det er kanskje den tingen som slo meg mest på verdens største mobilmesse i Barcelona: produkter knyttet til ny teknologi har, nesten over natten, blitt mye mer sofistikerte, nyttige og tilgjengelig, både for bedrifter og private forbrukere.

Den tilkoblete fjelljakken forventes å komme i salg i slutten av 2017. Er du blant de ivrigste og vil ligge i kø foran butikken, har Kolon også et IoT smarttelt.