Excel kan brukes til alt (ctr del)

Excel betyr å utmerke seg eller overgå andre. Et riktig så passende navn, for dette programmet inneholder mye mer enn du kanskje tror.

Jeg høres ut som læreren på barneskolen som forsøkte å overbevise om hvor mye moro du kan ha med gangetabellen, men gi det en sjanse – som læreren også sa. Når du sitter der og kjeder deg over et uendelig langt regneark, er det nemlig trøst å finne.

Sudoku
Sudoku er spennende hjernetrim for enkelte og helt håpløst vanskelig for andre. Målet er å løse oppgavene slik at ingen tall mellom 1 og 9 gjentas i hver loddrette og vannrette linje, samt innenfor hver av de 9 kvadratene. Hvis du står fast, gå inn her og last ned The Sudoku Spreadsheet.

Oppgavene løses ved å legge inn tallene i de blå feltene som korresponderer med feltet til høyre.

Sudoku1

Når en celle merkes med ”S”, betyr det at tallet i den samme boksen er det eneste alternativet.

Sudoku2

Slik er det bare å fortsette til oppgaven er løst.

Sudoku3
… and problem solved!

Tetris
Tetris er kanskje tidenes mest avhengighetsskapende spill. Det ble utviklet i tidligere Sovjetunionen i 1984 og har vel tålt tidens tann bedre enn mange andre typer spill fra den tiden, eller sovjetisk programvare for øvrig. Her er en enkel versjon for Excel. Velg aktiver makro når spørsmålet dukker opp, deretter gjør du det samme under ”verktøy” (– makro – makroer – kjør setup).

Tetris

Flere Excelspill finner du her

Vinkjeller
Jeg har lagret og samlet vin i en årrekke. I alle disse årene har jeg møysommelig katalogført dem i et regneark. Dette er nyttig hvis du har mer enn 10-12 vin i samlingen, for det er mye lettere å lete i et regneark enn i en vinsamling på flere hundre flasker eller mer. Samtidig har jeg lagt inn når vinen ble kjøpt eller fått, i tillegg til pris. Det siste er ekstra gøy, for uansett hvor mye penger du har brukt på en vin, oppleves den som gratis når du drikker den flere år senere. I tillegg har jeg kodet vinene med farger for når de er klare, når de skal drikkes osv. Jeg har også lagt inn lenker til smaksnotater fra sist gang samme vin ble drukket, årgangstabeller og annet nyttig.

Vinkjeller

Planlegging
En oversikt over hva som finnes i skuffer og skap på kjøkkenet kan være greit å ha i et regneark. Her gjelder det selvfølgelig å være både metodisk og strukturert, for poenget er å holde oversikten oppdatert. Fordelen er at hvis den lagres i skyen, har du tilgang til den f.eks. på jobben. Hvis noe er brukt opp, kan det noteres her. En oversikt over hva som finnes på hytta kan være ekstra smart, siden det ikke alltid er like lett å huske om det er mer vaniljesukker eller Bamsemums igjen.

Økonomi
Ved oppussing eller bygging er et detaljert regneark gull verdt. Selv hadde jeg stor glede av full oversikt i Excel da jeg selv bygget hus. Det ble et gigantisk regneark med et uendelig antall koblinger mellom ulike celler. Men det funket bra for meg.
Tilsvarende oversikter kan lages for hva som helst. Bare mangel på nerdegener stopper deg i å oversikt over sokkene dine, antall kaffekopper drukket osv.

Til sist
Et lite tips til alle som vil være litt mer enn en som bare viser frem masse tall. Du kan enkelt legge inn ditt eget bakgrunnsbilde.

Velg Formater > Ark > Bakgrunn.

bakgrunn1

Klikk deg frem til ønsket bilde. Det bør ikke ha for høy oppløsning. Under 2000 piksler i bredde er ok, Excel kopierer og distribuerer bildet over hele flaten. Så det gjelder å prøve seg litt frem.

Bakgrunn2

Her ville det kanskje passet med noen tall om boligpriser sammenliknet med tilgang til stein, og begges påvirkning på ozonlaget for eksempel.

Begynner du å klø etter å sette jobb og hjem i system? Da er det bare å sette i gang!