Kan du erstatte en PC med en iPad Pro?

Hybridene – enheter som både vil være bærbare nettbrett og fullverdige PCer – har blitt et seriøst alternativ til de bærbare PCene. Nå er det også mulig å gå for en Apple-variant i to størrelser, hvis datamaskinen blir for tung å ha med i vesken. Men er iPad Pro det reklamen lover, en PC og litt til?

Aller først: Jeg har virkelig forsøkt. Tre e-poster direkte til den adressen som er eneste måte å komme i kontakt med Apple Norge sine PR-folk. Mye tyder på at de ikke eksisterer – eller i hvert fall har sykt mye å gjøre – for ingen har hatt tid til å svare på henvendelsen fra Jobb smartere-bloggen om å få teste en iPad Pro.

Løsningen etter nesten to måneder uten kontakt, er i seg selv en hybrid. For en «hands-on»-opplevelse tilbragte jeg en stund i en av Eplehuset-butikkene i Oslo og beundret det som uten tvil er to nettbrett – 9,7 eller 12,9 tommer – som er gjennomtenkt og designet på en måte få klarer å gjøre etter Apple. Og jeg er ikke mer Microsoft-fan enn at jeg har iPhone og bruker en iPad-mini til alt av lesing og mye mail. Og iPad-pro-variantene er solide saker.

Deretter bega jeg meg ut på internett og leste – og kikket på – tester, unboxing og omtaler. Det finnes mange. Denne omtalen «by proxy» er med andre ord basert på ett stykke feltarbeid og på deskresearch. Omtrent det samme som du ville måtte ha gjort, hvis du skulle velge mellom en Surface og en iPad Pro.

Dette fant jeg ut:
På mange områder er ikke forskjellene veldig store. Og hvis det er forskjeller å snakke om, betyr de ofte ikke så veldig mye hvis målet med bruken er å erstatte en PC til kontorbruk.

  • Oppløsningen på begge enhetene er for eksempel så høy og skjermen så skarp, at tallene egentlig ikke betyr så mye. iPad Pro er, med sin TrueTone-funksjon, kanskje hakket bedre til å tilpasse seg omgivelsene enn det en Surface er.
  • Begge PC-brettene kan skrives og tegnes på. Pennen er inkludert i Surfaceen, mens iPad Pro har den som tilleggsutstyr. Da får du imidlertid et skriveredskap som utmerker seg, særlig på grunn av den nesten ikke eksisterende forsinkelsen mellom pennen og streken på skjermen. Her scorer Surface litt dårligere, men igjen snakker vi marginer for alle som ikke har illustrasjon som yrke. Da jeg testet Surface Pro 4 var ikke dette noe jeg en gang vurderte.
  • Ytelse er heller ikke noe som skiller Surface og iPad Pro fra hverandre i nevneverdig grad – og særlig ikke hvis du er en vanlig «kontor-bruker», med mail, tekstbehandling og presentasjoner som de mest brukte programmene – eller appene. Hvis du derimot ferdes mye i 3D-modeller og tekniske tegninger, driver filmredigering og bildebehandling – og til alt overmål kanskje jobber på en Mac fra før, er det lett å tilte i retning av pad’en. Også fordi den er nesten abnormt stor, til nettbrett å være. Det gir deg et fortrinn når du primært jobber i visuelle programmer. Hvis du skal svare på e-post og sitter på flyet mellom Bergen og Oslo, er det imidlertid ikke noen fortinn å jobbe på 12,9 tommer med begrensede muligheter for innstilling av vinkel på skjermen eller balansering på fanget.

Så hvis mye er likt, hva er da forskjellene som kan avgjøre om du velger den ene eller den andre – sett fra en kontorarbeidende laptopbruker sitt ståsted? Et par viktige funksjoner:

  • Batterikapasiteten på iPad Pro er overlegen Surface Pro 4. Forskjellen kan være på flere timer, og er vel verdt å ta med i betraktningen hvis du vet at du er nødt til å klare deg uten nettstrøm over lengre tid.
  • Dette punktet handler om personlige preferanser, men jeg vet med meg selv at jeg raskt ville ha savnet både mus og en trackpad på iPad’en. Arbeidet på en laptop baserer seg mye på det du gjør med musen – og etter hvert som berøringsskjermen har blitt vanligere, kombinasjonen av musen og touch. Samtidig er pennen et praktisk verktøy – og ikke minst presist – så her tipper det egentlig begge veier.
  • Surface har USB-port, mini DisplayPort og mini SD-kort. iPad Pro har det ikke. Det er sånn man ofte ikke tenker over før sidemannen i et møte spør om du ikke kan kjøre presentasjonen hans fra minnepinnen eller kortet han har med – og først da blir det en smule begrensende.
  • Du kan jobbe i flere programmer på en gang på iPad Pro og du kan kjøre split-screen, men bare i et begrenset antall apper, foreløpig. På Surface’en jobber du som du gjør på en PC og hopper lett frem og tilbake. For meg er det en viktig flyt i hverdagen.
  • En av grunnene til at Apple-produktene fungerer så godt som de gjør i blandede miljøer, er arbeidet Microsoft har lagt ned i å gjøre Office-pakken tilgjengelig på iPhone, iPad og Mac. Allikevel er funksjonaliteten i desktopversjonene fortsatt ikke like rik og flyten mellom dem ikke like sømløs som på en Windows-basert PC. I Excel går du for eksempel glipp av macroer. Samarbeid og samskriving i Word eller PowerPoint er det heller ikke mulig å få til.

Konklusjon
En slags konklusjon må bli at hvis du allerede er innbygger i Apple-universet, eller ønsker å gjøre mer med en iPad i dag enn du får til med de eldre modellene, så er iPad Pro det naturlige valget. Den er en forlengelse av macen og den føles nok enda mer naturlig som et nettbrett, enn det en Surface vil gjøre.

Men hvis målet er å erstatte en PC, ja, da er det sannsynligvis mest nærliggende å velge nettopp en PC til det.