Kjetil Sætre viser oss rundt i de store hallene hos Tussa som server enorm mengde datatrafikk. Her inne er det ikke vanlig dekning, men med Wii Tale kan operatører ingeniører, teknikere, alle som driver vedlikehold og drift av anlegget, ha konstant god linje.

Krafttak for innendørsdekning: Energiselskapet Tussa tar i bruk WiFi Tale

Dårlig innendørsdekning er historie. Telenor tilbyr WiFi Tale, som gjøre det mulig å bruke mobilen til å snakke med over trådløst nett (WiFi). For bedrifter som energiselskapet Tussa er dette gode nyheter.

Vi treffer en strålende fornøyd IT-driftsleder – på mobilen – på vei oppover en av Sunnmørsalpene for å stå på ski, en vakker vårdag i mai. I den vakre naturen rundt i Norge er ikke mobildekning alltid en selvfølge.

– Du tar det vanligvis for gitt i dag, men det er faktisk ikke en teknologi som er tilgjengelig overalt, sier Kjetil Sætre, driftsleder IT.

Dekningsutfordringer 
Tussa Kraft har 21 vannkraftverk som ligger spredd rundt i trange daler og dype fjellhaller med tilnærmet null mobildekning.

– Vi har mange mindre anlegg ute i terrenget, i lite tilgjengelige områder, der det ikke er lønnsomt å bygge ut dekning. Men det er først og fremst innendørsdekningen vi har slitt med, forteller driftslederen.

Etter mange år uten innendørsdekning i en rekke kraftverk og datasentre, kan de ansatte i Tussa Kraft endelig bruke mobilen – selv om de ikke har dekning.

WiFi Tale sparer oss for veldig mye frustrasjon, og en god del jobb.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Mobildekning inne i fjellet?
Flere av produksjonsanleggene ligger i fjellhaller der det overhodet ikke er dekning. Det samme er tilfellet med et splitter nytt datasenter på hovedkontoret i Ørsta. Av sikkerhetshensyn er datasenteret sikret mot elektromagnetisk stråling, og da slipper heller ikke mobilsignaler gjennom.

Dette har vanskeliggjort kommunikasjonen mellom ingeniører og driftsansvarlige ved kraftanleggene, for IT-avdelingen og for montører og andre servicefolk.

– Når du står i en sone uten mobildekning, for eksempel ved implementering av nytt utstyr, og det oppstår behov for en avklaring, er dette veldig upraktisk. Hvordan når du rette vedkommende?

De fleste produksjonsenhetene fjernstyres, så det er gode bredbåndsforbindelser på lokasjonene. De ansatte har derfor brukt Skype og andre programmer for å kommunisere. Men dette har flere ulemper forteller Sætre: – Folk må vite at du er på datasenteret eller i fjellhallen, og dere må ha avtalt hva slags kommunikasjonsløsning som skal brukes. Du er helt avhengig av at rett person er pålogget, og du bør ha lagt igjen beskjed eller viderekobling på mobilen. Med WiFi Tale slipper vi alt dette.

Dette har fungert over all forventning

Radikal forbedring
Kjetil Sætre og kollega Ari Mikal Flote var med og testet WiFi Tale en måneds tid. WiFi Tale lar deg ringe og sende SMS med mobilen via trådløse nett. Mobilen fungerer på samme måte som når du har full mobildekning.

– Dette har fungert over all forventning. WiFi Tale vil spare oss for veldig mye frustrasjoner, og en god del jobb. Og siden mange av anleggene fjernstyres, har vi nå mulighet til å benytte de samme verktøyene med mobilen, uansett hvor vi befinner oss. Det er for oss veldig, veldig nyttig, forteller driftslederen.

Han får støtte av kraftverkssjef i Tussa Energi Terje Myklebust.

WiFi Tale gjør vedlikehold og rehabiliteringsprosjekter svært mye enklere og øker også sikkerheten ved anlegget.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Sømløs overgang mellom nettene
– WiFi Tale har forenklet jobben vår betraktelig i områder uten mobildekning. Telenor er den eneste aktøren som gir vanlig mobildekning her ute, men nå kan kraftverkssjefen kjøre 700 meter inn i fjellet og fortsette mobilsamtalen hele veien. De han snakker med vil ikke engang merke at linjen kobles fra 4G-nettet over til WiFi Tale underveis i samtalen, forklarer Myklebust.

– Dette gjør vedlikehold og rehabiliteringsprosjekter svært mye enklere og øker også sikkerheten ved anlegget. Hverdagen vår har blitt radikalt forbedret, forteller kraftverkssjefen.

Ny energi for de ansatte
Kjetil Sætre og driftskonsulent Ari Mikael Flote har brukt Samsung- og Sony-mobiler i testperioden.

– Testområder har vært hovedkontoret på Ørsta, spesielt teknisk område, lager- og kjellerområder, der vi ikke har mobildekning, og fjellanlegg. Vi har også testet «roaming» mellom det vanlige mobilnettet ute og WiFi Tale inne, og dette har fungert veldig bra.

– Vi markedsfører dette internt, slik at alle som har behov får mulighet til å benytte tjenesten, avslutter en fornøyd driftsleder.

Alle foto: Ingeborg Refsnes


Fakta om Tussa

 • Energi- og kommunikasjonskonsern med hovedkontor i Ørsta kommune på Sunnmøre.
 • Konsernet har 200 ansatte som jobber med fornybar kraftproduksjon, kraftomsetning,
  IKT, installasjon og energirådgivning.
 • Tussa Kraft eier og driver 21 vannkraftanlegg og 1 biobrenselanlegg som ligger spredd
  over hele Sunnmøre.
 • Vannkraftverkene produserer nok strøm til å forsyne 30 000 husholdninger i ett år.
 • Tussa IKT AS leverer internett og TV over eget fibernett på Sunnmøre. IT driftstjenester,
  ASP (SaaS), serverhotell og kapasitetstjenester leveres fra egne datasentre.

Fakta om WiFi Tale

 • Du ringer og mottar mobilsamtaler via trådløst nett
 • Ingen app nødvendig – du ringer til andre mobiler og fasttelefoner som normalt
 • Koster ingenting ekstra – du bruker ditt vanlige mobilabonnement med inkluderte
  ringeminutter og SMS/MMS
 • Løser problemer med dårlig innendørsdekning så lenge du har et trådløst nett

Les mer om WiFi Tale fra Telenor