Preben Carlsen - Trigger

Sånn jobber jeg: Preben Carlsen, konsernsjef og styreleder i kommunikasjonsbyrået Trigger

Gründer, konsernsjef og styreleder Preben Carlsen i kommunikasjonsbyrået Trigger er så glad i fag og mindre glad i ledelse, at han barberte bort mellomledersjiktet og etablerte en flat struktur i byrået. – Alle vokser på ansvar og jeg kan bruke tiden min på det som er spennende; fag og kunder.

Trigger er en aldri så liten sensasjon, kåret til verdens beste PR-byrået i anerkjente Global Sabre Awards i fjor, etter bare å ha eksistert siden 2010. I dag sitter 45 fagfolk i de to øverste etasjene i en bygård i Fredensborgveien i Oslo, og skaper verdiforankret kommunikasjon for stadig flere klienter.

Preben Carlsen (uten hatt eller lue i hovedbildet) har gitt fra seg kontoret sitt, der han sjelden var mer en ett kvarter hver dag, og byttet ut skrivebordet med den stolen som er ledig på Trigger-kontoret i Oslo.

– Etter at jeg gikk av som daglig leder i fjor og en ny leder overtok, fungerer jeg litt som en libero i organisasjonen. Jeg får lov til å hoppe fra prosjekt til prosjekt og utfordring til utfordring. I praksis betyr det at jeg går fra ett møte til et annet gjennom dagen og at jeg hele tiden får bryne meg på spennende, faglige problemstillinger.

– Det betyr også at jeg ofte sitter igjen med ganske mange ubesvarte e-poster på slutten av dagen, som jeg i hvert fall må få lest og helst svart på. Men på det området er jeg faktisk ikke så pliktoppfyllende som jeg pleide å være. Tidligere svarte jeg alltid på alt. Nå er jeg mer selektiv, jeg svarer kortere – og jeg prøver heller å snakke med folk når det er like hensiktsmessig. Epost er en ekstrem tidstyv, det oppstår lett misforståelser hvis eksempelvis avsenderen har en litt brysk måte å kommunisere på og mottageren kanskje er over gjennomsnittet følsom. I tillegg blir «alle» satt på cc og plutselig har du en pingpong-match gående som tar masse tid og ikke fører til noe konstruktivt.

– Jeg ser at stadig flere her har begynt å eksperimentere med Slack som gjør det enkelt å ha løpende dialog i samarbeidsprosjekter, samtidig som det overflødiggjør mye epost. Det er teknologi jeg liker, sier Carlsen.

Av andre hjelpemidler konsernsjefen trekker frem, er en av de klassiske to do-løsningene som konkurrerer med Outlooks «Oppgaver»: Wunderlist. – Der putter jeg inn alt, både jobb og privat, og huker av hver gang jeg har gjort en oppgave.

Preben Carlsen bag

– I tillegg er kalender et viktig verktøy i hverdagen, selv om det ikke er så ofte jeg gjør avtaler selv lenger. Folk booker meg og jeg godtar eller avslår – og på den måten fyller dagene seg selv.

– Jobb gir energi. Sånn tror jeg det er for mange som synes jobben er morsom. Jeg husker en av mine første sjefer, som også ble en mentor for meg, advarte meg med at hvis jeg var arbeidsnarkoman, så var byråbransjen en herionfabrikk. Det er et godt bilde, for det er lett å bli fanget. Samtidig er det ikke så lett å skille på jobb og privatliv, og jeg får ofte gode ideer i situasjoner som ikke er relatert til Trigger i det hele tatt. Da er det bare å skrive dem ned, og fortsette med deg jeg gjorde. Og det skal sies; med familie som inkluderer to barn og en samboer, gir prioriteringene ofte seg selv.

I de situasjonene har Preben Carlsen et naturlig fortrinn, som mange sannsynligvis misunner ham; han blir ikke stresset. – Jeg ble det før, når det var alt for mye å gjøre og for liten tid å gjøre det på. Men etter hvert forsto jeg at det aldri kom til å ta slutt; når jeg er ferdig med en ting som haster, er det alltid noe annet som haster like mye og to do-listene kommer aldri til å tømmes helt. Og etter den erkjennelsen, opplever jeg ikke stressfølelsen lenger. Det kan selvfølgelig oppstå situasjoner der det blir for mye å gjøre, men ofte har jeg gode kollegaer som jeg kan støtte meg på og samarbeide med, og da kan man løse det meste.

En annen ting Carlsen har fått draget på, er ferier. – I starten, etter etableringen av Trigger, var det ikke mulig å være borte i uker av gangen. Men så er jo Norge så lurt innrettet at de aller fleste reiser vekk samtidig, og i fellesferien synker arbeidspresset av seg selv. Når du legger til at jeg faktisk trenger mer ferie nå enn før, så er resultatet at jeg også setter av noen uker hver sommer, som alle andre. Da kan jeg sitte med et glass vin i solnedgangen, etter at ungene har lagt seg, og tenke de lange, strategiske tankene om hvor Trigger skal i fremtiden – det blir feriefølelse av det også, smiler konsernsjef og styreleder Preben Carlsen.