4G+

Bedre mobile opplevelser med 4G+

4G+ er et stort steg videre for mobilteknologi, spesielt kommer du til å merke forskjellen på de nye mobilruterne Telenor lanserer nå i september, en stor ruter fra DLink og en miniruter fra Huawei.

Det er i hovedsak tre områder du som kunde vil merke at vi har beveget oss et skritt videre:

  • Begge ruterne støtter det som vi enkelt kaller 4G+.
    4g+ blir også benevnt som LTE Advanced eller CAT6 (Carrier aggregation), som betyr at ruterne henter kapasitet fra to frekvensbånd, noe som gir mulighet for enda høyere hastighet og/eller mer stabil hastighet
  • Begge ruterne støtter dual-stack; altså både IPv4 og IPv6
  • Begge ruterne støtter softwareoppgradering på en enkel måte

Jeg vil i denne omgang fokusere på hva 4G+ er. Denne teknologien er nok mer interessant for rutere enn for mobiltelefoner. Det er når du henger på flere brukere med PCer og nettbrett på én ruter at du virkelig drar nytte av mer kapasitet mot Internett – eller rettere sagt fra Internett. Teknologien støtter foreløpig kun carrier aggregation for downlink (DL), uplink (UL) kommer senere.

Du som kunde kan oppnå DL hastigheter opp mot 300Mbps, og siden algoritmen i ruteren gjør en vurdering om du der og da trenger ekstra kapasitet, slipper du som kunde å ta stilling til dette. Ruterne viser og kommuniserer 4G+ litt forskjellig, og det kan være greit å ha litt innsikt i det for å unngå forvirring.

Miniruteren, E5786, har et mer strømlinjeformet design enn forløperen. Denne ruteren vil vise et plusstegn bak 4G når du slår den på dersom det er 4G+ dekning der du er. Dette plusstegnet vil bli borte igjen dersom du ikke bruker båndbredde – men dukke opp igjen når du trenger så mye kapasitet at du trenger 2 frekvensbånd. Dette plusstegnet kan virke forvirrende fordi leverandører av mobiltelefoner og rutere kan ha definert visningen forskjellig.

Men vær oppmerksom: når du åpner miniruteren for å sette inn SIM-kortet, skal du ignorere den hvite merkingen som viser hvilken SIM-kortet skal stå! En sliten fabrikkarbeider har plassert merkingen feil – den skrå siden skal være på motsatt langside.

Når du bruker miniruteren E5786 på tidspunkt mobilnettet er belastet, vil du dra fordel av at du kan benytte 2 frekvensbånd i forhold til andre 4G rutere som kun kan hente kapasitet fra ett frekvensbånd. Dette kan du for eksempel merke ved at barna dine i baksetet kan strømme en YouTube video med 1080p HD mens barna til naboen som kjører bak deg kun kan strømme en video med 480p.

Den store ruteren, DWR966, ligner veldig på DWR956, som vi har hatt ute i markedet en stund. Men du vil se at det står skrevet 4G+ bak 4G på den aktuelle lampen. Du vil imidlertid ikke kunne se på utsiden av ruteren om du er innenfor dekning av 4G+ eller om i så fall 4G+ kapasitet er aktivert.

For å se om du er på 4G eller 4G+ på DWR966 må du gjøre følgende:

  • Åpne web leseren med nettadresse 192.168.1.1, skriv inn passordet ditt, og du vil komme inn i web GUI.  Ved den gule firkantede fanen «Internet» vil det for eksempel lyse grønt på «4G» i det tilfellet du er innenfor 4G dekning fra Telenor. Du ønsker å vite om 4G+ er tilgjengelig for deg der du er og klikker derfor på den gule kloden «Internet» på toppen av skjermen.
  • Da vil ruteren opplyse deg om du har tilgang til både «Primary band» og «Secondary band» – altså at du har to frekvensområder i radionettet som kan gi deg ekstra kapasitet mot Internett. Dersom disse er henholdsvis «Band 3» og «Band 7» betyr det at du kan hente Internett-fart både fra 2600 MHz båndet og 1800 MHz båndet; «Band 20» betyr 800 Mz båndet. Disse opplysningene viser at du har 4G+ tilgjengelig men ikke tatt det i bruk.
  • Du kan nå gå inn på en web side eller hente ned data på andre måter; ruteren vil i de tilfellene dersom databehovet er stort nok, vurdere det slik at 4G+ blir «slått på» for deg som kunde og derfor benytte begge frekvensområdene for å gi deg en god og stabil opplevelse. Dersom du nå går tilbake til den grønne lampen på det første skjermbildet, vil den sannsynligvis indikere «4G+». Altså at 4G+ ikke bare er tilgjengelig, men også aktivert. Fordi du trenger det.

Jeg har tidligere skrevet om IPv6 på denne bloggen; Telenor har hatt støtte for dual-stack; både IPv4 og IPv6, i både fastnettet og mobilnettet en stund, men disse to ruterne vi nå lanserer er de første som støtter «dette nye og framtidsrettede Internettet». Husk at IPv4 kun har IP adresser til halve jordens befolkning; IPv6 har adresser nok til neste istid.

Med all denne framtidsrettede teknologien er det smart å ha mekanismer for enkel software/firmware oppgradering av rutere. For DWR966 gjør vi det på samme måte som vi har gjort med DWR956; når vi kommer med ny firmware, kjører vi oppgraderinger på natten for å unngå mest mulig brudd for dere som kunder. E5786 støtter FOTA som betyr at når vi kommer med ny firmware, vil du få beskjed på displayet på ruteren om du ønsker å foreta oppgradering eller vente.

Oppsummering
Oppsummert vil jeg si at ved denne lanseringen har vi tenkt mye på forbedring av mobile bredbåndsopplevelser med ny og spennende teknologi, men også forenkling ved at du som bruker skal slippe å ta stilling til mange ting i en travel hverdag. Uansett – det er alltid fint å få tilbakemeldinger slik at vi stadig kan forbedre oss.