Roaming

3 myter om surfing i utlandet

Prisene for å bruke mobilen i utlandet har blitt redusert drastisk bare det siste året. Teleoperatørene ønsker å endre atferden til kundene sine slik at de ikke skrur av mobilen på reise, og med de prisene som er nå er det strengt tatt ikke nødvendig lenger heller. Her er tre myter om databruk i utlandet vi nå kan avlive:

Myte 1: Det er kjempedyrt å surfe i utlandet
Har du også hørt historiene om de som hadde glemt å slå av dataroaming-knappen og kom hjem til skyhøy telefonregning? Det er nå historie. Med Telenors nye dagspakke for EU og USA koster det bare 49 kroner å surfe på internett i et døgn. For 49,- kroner har du 100 MB å surfe for. Det er hele 100 eposter, eller 250 Facebook-sider om du heller foretrekker å koble av litt. Når pakken din er brukt opp blir du varslet om det.

Nytt i år er at dagspakken automatisk gjelder for alle, så en trenger ikke lenger tenke på å bestille noe på forhånd. Bruker du ikke data betaler du heller ingenting.

Myte 2: Det er bedre å bruke åpne, gratis nettverk på cafeer og hoteller, enn å bruke mobildata i utlandet
Et åpentukjent WiFi-nettverk kan være en sikkerhetsrisiko. Blir du først hacket, kan du risikere at hackerne både tømmer bankkontoene dine, og får tilgang til all sensitiv informasjon om deg og bedriften din på rekordtid.

Grunnen til at det advares mot åpne WiFi-nettverk er at sikkerheten ved dem er lave og at du aldri er trygg på hva du får. Er nettverket «Hotel Barcelona Lobby Free WiFi» et ekte og genuint nettverk eller er det en hacker som har satt det opp og venter på godtroende turister å hacke seg inn hos? Det er ikke alltid like lett å vite.

Myte 3: Jeg mister kontrollen på kostnadene mine i utlandet
Nei, du har fortsatt full kontroll. Etter du har brukt opp en dagspakke får du melding om det. Du kan da velge å roe ned databruken eller fortsette til løpende priser. Bruker du ikke datatrafikk en dag betaler du heller ingenting den dagen.

Alle med Telenor-abonnement har i tillegg Datakontroll Utland som hjelper deg å holde kontroll over datakostnadene når du er i utlandet. Du velger beløpsgrense, og vil motta SMS-varsling når du nærmer deg denne. Datakontroll Utland aktiveres straks du begynner å bruke data i utlandet.

 • MacGoose

  Hvis dere kun har dagspakker for EU og USA så er setningen «Det er nå historie.» i myte 1 fullstendig løgn. Må passe dere så ingen går til forbrukerombudet etter noen uker i Thailand. Dere kan fort brenne dere på denne.

  • Atle Rønning

   Det er dagspakker i alle land og i Thailand koster det 79 kr for 80 MB per døgn, eller 300 kr for 300 MB for en ukespakke. Det er ikke så verst synes jeg.

   Jeg er tilbake på jobb etter en ukes ferie og de første dagene brukte jeg en ukespakke om dagen før jeg fikk justert bruken litt. Prisene er på vei ned hvert eneste år nå, og spesielt i de landene der infrastrukturen er godt utbygget. Spesielt i Europa der roamingkostnadene skal fjernes. Det er positivt for kundene!

   I enkelte land koster det Telenor 300 kr per MB i roamingavgifter når abonnenter bruker datatrafikk. Maksprisen per MB etter at dagspakken er brukt opp er 40 kr i de dyreste landene. Det er dyrt, men Telenor sponser faktisk kundene i mange land.