Android

Android for Dummies

Sammenlignet med PC-ene på 90-tallet er dagens Android-telefoner de reneste kruttpakkene av datakraft. Bruksområdene for en smarttelefon er så mange og så varierte at det kan gå litt i surr. Her er en introduksjon til operativsystemet Android.

Historie
Google kjøpte Android 2005, men operativsystemet ble først lansert i 2007, og i 2008 ble Android lansert for forbrukerne som operativsystem på HTC. Nå er Android det mest vanlige operativsystemet på mobiltelefoner, og de fleste modeller som blir lansert kjører Android. Cupcake, Donut, og nå sist, Lollipop er alle navn på versjoner av Android, som har fått navn etter søtsaker.

En datamaskin i hånden
En fordel med Android er at du kan gjøre flere ting på en gang. Du kan for eksempel høre på musikk samtidig som du leser epost. Den erstatter dessuten en PC dersom dine behov ikke er veldig store.

Været Mange bruksområder
En smarttelefon er i dag ikke bare en telefon som du ringer og sender SMS med. Det finnes et hav av programmer eller såkalte apper å velge mellom. Noen gir deg værvarsel, andre kan du scanne varer i butikken med. Du kan også betale med mobilen eller lese anmeldelser av filmer som går på TV eller restauranter og hoteller du vurderer å besøke. Kamera, GPS, musikkspiller, spill, lese nyheter og svare på e-post er bare andre eksempler du kan bruke telefonen til.

Oppstart av en Android-mobil
Noe av det første mobilen spør om er å koble mobilen til et nett. Når du starter opp mobilen første gang bør du være et sted du har tilgang til et trådløst nett. Har du ikke det kan du bruke data fra SIM-kortet. Bare sjekk om dette er inkludert i ditt abonnement slik at du ikke får store overraskelser.

Google-konto
På samme måte som Apple krever en iTunes-konto, krever en Android-telefon en Google-konto. Registreringen gjør det lettere å lage en sikkerhetskopi i tilfelle noe går galt, og for å tilpasser automatisk tjenester til ditt bruk.

En av fordelene med å ha en Google-konto er når du får en ny telefon; da husker kontoen din hvilke apper du hadde fra før og hva du har kjøpt slik at du slipper å kjøpe dem på nytt. Du har også muligheten til å flytte over epost, kontakter og kalender. Det er ikke nødvendig å legge til et kredittkort, men mange av appene er faktisk verdt å betale for.

Parking location - GPSHva brukes GPS-en til?
Etter å ha logget inn på din Google-kontoen, blir du spurt om Google kan se din posisjon. Google bruker blant annet informasjonen til å samle inn informasjon om ditt bruksmønster for å tilpasse tjenester til ditt behov. Et eksempel er trafikk og kollektivinformasjon. Dette kommer deg til gode ved at du mottar sanntidsinfo om kjøreruter og kan dermed spare tid ved å velge en alternativ rute hjem eller til jobb. Andre eksempler er været hjemme eller på hytta, parkeringsposisjonen på bilen din, eller restaurantanmeldelser i nærheten av der du befinner deg.

Har du hatt en Google-konto tidligere, laster den ned sikkerhetskopien. Etter det stiller du inn klokkeslett og dato, og vips er du inne i Startskjermen hvor det finnes mange apper og widgets som allerede er lagt til.

Hva er en app?
Instagram er en av appene du kan installere på din Android-mobil.

Startskjerm
Startskjermen består av ett til syv vinduer. Du velger selv hvor mange du vil ha. En Startskjerm kan sammenlignes med skrivebordet på din PC eller Mac. Startskjermene kan tilpasses ved å legge til apper og widgets etter ditt behov. Et eksempel er å la en hel startskjerm ha værvarslet, mens en annen viser klokken.Du kan også ha både vær og klokke på samme Startskjerm.

Hva er en app?
En app kan forklares som et miniprogram og vises ofte som et ikon på selve Startskjermen. Et eksempel på en app kan være en valutakalkulator, avistidskrift eller radio.

For å legge til en app på Startskjermen > Gå inn på app-ikonet > Finn frem appen du vil ha > Hold fingeren på selve appen > Slipp selve ikonet når Startskjermen dukker opp

widget
En widget viser informasjon fra en app på din låste skjerm, slik at informasjon du ofte trenger er lett tilgjengelig.

Hva er en widget?
Noen apper er utvidet til widgets. En widget viser deg live informasjon uten å gå inn på selve appen. Du behøver derfor ikke å klikke på selve app-ikonet for å få tilgang til informasjonen. Eksempler på widget er at du, direkte på Startskjermen, kan se epost, kalender eller hvor mange penger du har brukt på mobilabonnementet ditt. Noen av widgetene kan du i tillegg bestemme størrelsen på, slik at den ikke opptar hele skjermen. Widgets er en av styrkene og det som skillerAndroid fra Apple sitt oppsett.

For å legge til en widget > Trykk fingeren på Startskjermen > Velg widget > Hold fingeren på selve widgeten > Slipp den når Startskjermen dukker opp

Låse skjermen
Fordelen med å låse skjermen er at du slipper å lommeringe eller trykke på forskjellige innstillinger mens du har telefonen i lomma. For å gå inn eller ut av mobilen bruker du som regel Av/På-knappen. Deretter «slider» du fingeren fra et låse-til et åpne-opp-ikon. Dette er den enkleste måten å låse skjermen på.

I tillegg bør låsen forhindrer at andre ikke kommer inn på telefonen. Da kan du sette opp et passord, mønster eller ansiktsgjenkjenning. Går den i lås er det alltid mulighet å låse opp med PIN som nødløsning.

For å slå på låsen > Gå til Innstillinger > Sikkerhet > Låseskjerm.

På enkelte telefoner er det bare Innstillinger > Låseskjerm.

Varselpanel
Dette omtales også som en statusbar. Ikonene som dukker opp er øverst til venstre og forteller deg om det er noe nytt å se på. Det kan være at du har et tapt anrop, mottatt en SMS eller påminnelse i kalenderen. Øverst til høyre får du opp klokken, batterilevetiden, om du har ringelyden på, hva slags dekning du har, om du har på WIFI, blåtann eller flymodus.

For å lese detaljene i selve varslene må du dra ned «gardinen» ved å dra fingeren fra toppen og nedover skjermen. Er det en SMS vil du kunne lese SMS i varselsvinduet.

Fleksibilitet mot enkelhet
Det tar tid å lære seg å bruke Android dersom du ikke er vant til smarttelefon. Men som med alt, blir man god på det man driver med. Velger du Apple får du enkelhet. Velger du Android får du fleksibilitet. Android er et åpent system som lar seg tilpasse skjermen med apper og widgets slik du ønsker at det skal fremstå. Baksiden er at det kan bli veldig komplekst.

Se også Telenor Norges YouTube-kanal for videoguider for din Android-mobil.