Sånn jobber jeg: Marianne Marthinsen, stortingsrepresentant og finanspolitisk talskvinne for AP

Marianne Marthinsen, stortingsrepresentant og finanspolitisk talskvinne for AP, har holdt opp å svare på hva hun tror om utviklingen i oljeprisen. – Jeg kunne sannsynligvis ha sittet i telefonen og gitt kommentarer til media store deler av dagen. Å være kritisk til hva jeg mener noe om og når det er viktig å uttale seg, sparer meg for mye tid.

Vi treffer Marthinsen på kontoret på Stortinget rett etter at et møtemaraton i forbindelse med budsjettet er avsluttet, dagen før den franske økonomen Thomas Piketty gjester Norge, samme dag som sønnen har skoleavslutning og Stortinget har en sen avstemning. Det begynner å roe seg ned før jul.

– Heldigvis synes han fortsatt at det er gøy å være med og er overbevist om at han hjelper meg å styre landet når vi er her, smiler hun.

Alltid en prioritering
– Jeg er egentlig ikke så veldig strukturert og tidligere kunne jeg jobbe veldig lange dager, fra morgen til kveld. Med samboer og fire barn hjemme, er ikke det mulig lenger. Jeg har blitt flink til å prioritere, til lage lister med ting jeg må rekke og til å disponere tiden. Og så har jeg lært meg at jeg ikke alltid er nødt til å svare, når en journalist ringer og vil ha kommentar på en eller annen problemstilling. Ofte er det selvfølgelig jobben min å gjøre nettopp det – og da endrer ofte dagen seg fra ett minutt til et annet – men nesten enda oftere får vi spørsmål og henvendelser som andre kan svare bedre på. Da står jeg over.

Ikke stress, men forventningspress. Samtidig som Stortings-hverdagen er intens og ofte styrt av møter, er den også preget av fleksibilitet og selvstendighet. – Jeg tror de fleste her vil fortelle deg at jobben blir det du gjør den til. Jeg styrer mye på egenhånd, selv om rollen som finanspolitisk talsmann og komitémedlem naturlig nok fører til at jeg også vet godt hva som forventes av meg. I perioder koker det, og jeg pleier rett og slett å gå meg en tur for å få klarnet hodet og tenkt nye tanker, hvis tempo blir for høyt. Det er effektivt med miljøforandring.

Allikevel er det ikke først og frest stresset Marianne Marthinsen merker i de mest intense periodene. – Jeg kjenner mye mer på forventningspresset og kravene jeg stiller til meg selv. Derfor blokkerer jeg også ut mye tid i kalenderen til forberedelser, til å sette meg grundig inn i saker og til å skrive de dokumentene jeg har ansvaret for, for eksempel når jeg er saksordfører.

Hvor galt det kan gå, har hun hengt opp en påminnelse om på korktavlen på kontoret. – Jeg fikk denne femti-billioners seddelen fra Zimbabwe og bruker den som en påminnelse om ansvaret vi faktisk forvalter her i huset, på vegne av det norske folk.

Marianne Marthinsen kontor

Innenfor rekkevidde
– Tempo er høyt gjennom året og det er lett å bli fanget i karusellen. Jeg er imidlertid sånn skrudd sammen at jeg trenger en pause etter en intens periode, og det er heller ikke et mål i seg selv å jobbe så mye som mulig. Ferier har blitt enda viktigere nå når jeg også har ansvaret for barn. Men selv midt i juli – eller i julen – er telefonen innenfor rekkevidde. Da gjør jeg det jeg må, før jeg fortsetter å slappe av, sier Marianne Marthinsen, stortingsrepresentant og finanspolitisk talsmann for AP.