Bedre mobildekning innendørs med Telenor Cel-Fi

Telenor investerer årlig milliarder i mobildekning i Norge, men det er flere utfordringer rundt dekning vi ikke kan investere oss ut av. Innendørsdekning er et av dem. Nå lanserer vi Telenor Cel-Fi, en enkel og effektiv løsning for å bedre innendørsdekningen i bygg. 

På tross av milliardinvesteringene Telenor gjør i mobilnettet årlig så er det fortsatt bedrifter som sliter med innendørsdekningen på mobilsamtaler. For mange virker dette merkelig, men jeg skal forsøke å forklare:

4G i dag er et rent datanett og støtter ikke tale. 3G nettet støtter derimot tale.  Når noen forsøker å ringe deg eller du ønsker å ringe så overføres du til 3G nettet og samtalen settes opp. Når samtalen er ferdig sendes du tilbake til 4G nettet.  Det er full fokus i Telenor på å legge til rette for mobilsamtaler også i 4G-nettet, men det er fortsatt litt frem i tid. Den nye teknologien i nettet vil antageligvis gjøre din nåværende mobiltelefon utdatert. Les mer om utbyggingen av mobiltale i 4G-nettet på E24.

Innendørsdekning
Noen kunder opplever å ha bra innendørsdekning på 4G og data, men har redusert innendørsdekning på 3G-tale.  Utfordringene på 3G er at frekvensene vi benytter i Norge, spesielt i byene opererer på en høyre frekvens enn 4G, dermed trenger sliter signalene med å trenge inn i bygningsmasser.

Bygningsmasse i seg selv er en utfordring for all mobildekning. Spesielt nye bygg er en stor utfordring.  Moderne, energieffektive, bygninger tegnet av kreative og flinke arkitekter er ofte laget av materialer som sperrer mobilsignalene ute.  Solid betong, glinsende metallfasader og energiglass forsynt med et tynt transparent metallbelegg er perfekte for å sperre mobilsignalene ute, men det er ikke bra for mobildekningen.

Moderne smartmobiler krever gode signaler for å fungere optimalt. Design og materialvalg som f.eks. metall er viktig for å skape følelsen av soliditet og eksklusivitet for å selge flere telefoner, men dessverre på ofte bekostning av reduserte radioegenskaper. Prøv å ringe en mobil pent pakket inn i litt tynn aluminiumsfolie – får du kontakt?

wifiGode løsninger er dyre
For oss som operatør betyr bygningsmasse og fancy mobiler med dårligere dekning enn de gode gamle Nokiaene utfordringer vi må håndtere.

Utfordringer med innendørs taledekning er ikke nytt og Telenor har ulike innendørsløsninger kombinert med distribuerte antenneløsninger før større nærings- og offentlige bygg. Felles for disse løsningene er at de dekker større lokaler.  Ofte blir disse løsningene for kostbare for mindre lokaler og mindre bedrifter.

Redusert innendørsdekning gir en dårligere kundeopplevelse for kundene våre. En av løsningene er å gjøre noe med innendørsdekningen.

Telenor Cel-Fi
Telenor Cel-Fi er spesielt rettet mot å løse innendørs taledekning i mindre lokaler og småbedrifter til en rimelig pris.

Cel-Fi er en mobil signalforsterker som består av en nettverksenhet som plukker opp et godt 3G mobilsignal og sender det trådløst videre til en dekningsenhet inne i lokalet som plasseres optimalt i forhold til området som skal dekkes.  Løsningen opptrer som en forlenget arm av mobilnettet uten kvalitetsforringelse.

Ulovlige signalforsterkere
Telenors mobilnett må anses som å være en samfunnskritisk ressurs og forventningene til Telenor er at vi skal levere et sikkert og robust mobilnett.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er ansvarlig for at Telenors mobilfrekvenser er fri for støykilder og Telenor har mange støytilfeller i løpet av året. En stor andel skyldes illegale signalforsterkere.

Noen ganger kan det gå riktig galt og en ødelegger ikke bare for seg selv, men også for alle andre. Hva om en ulykke skulle inntreffe og det ikke var mulig å ringe?

Det er forskjell på utstyr som er kjøpt fra en elektronikksjappe i Hong Kong, en auksjon på eBay og et kvalitetsprodukt installert av en autorisert Telenor forhandler.

Telenor Cel-FiTilpasset Telenors nett
Signalforsterkeren godkjent av Telenor har gjennomgått en omfattende testing og har samtidig avanserte funksjoner som reduserer uønsket påvirkning av mobilnettet. Godkjent Cel-Fi fra Telenor er tydelig merket med Telenors logo, har Telenor tilpasset hardware, programvare og konfigurasjon for optimal ytelse og stabilitet i Telenors mobilnett. I tillegg blir løsningen installert av sertifisert personell slik at stabilitet og ytelse blir best mulig.

Vær obs på at andre typer Cel-Fi uten Telenor godkjenning (uten Telenor logo) ikke er tillatt benyttet i Telenors nett da disse har annen hardware, programvare, innstillinger og kan skape problemer.

Har din bedrift et problem med mobil innendørsdekning er kanskje Telenor Cel-Fi en løsning.

Les mer om Telenor Cel-Fi på telenor.no.