Marte Gerhardsen

Sånn jobber jeg: Marte Gerhardsen, leder i Tankesmien Agenda

Marte Gerhardsen gikk fra direktørjobb i store DNB til gründertilværelse i den nystartede Tankesmien Agenda. – Nøkkelen til lykke for meg er dyktige medarbeidere og at jeg hele tiden er god på delegering. Så må jeg spise frokost med familien hver dag, helst også middag – og så jobber jeg heller en del utover kvelden.

– Den frokosten er viktig, men jeg kommer meg allikevel ut døren til klokken åtte, forteller Gerhardsen, som har inntatt lyse og luftige lokaler sentralt i Oslo sammen med Agenda-teamet. – På vei ned til byen oppdaterer jeg meg på nyheter og leser epost. Da er jeg vanligvis godt forberedt til morgenmøtet vårt klokken ni.

Når Jobb smartere-bloggen snakker med Gerhardsen, er det Thomas Piketty og besøket til den franske økonomen noen dager senere som står i fokus. – Det har blitt et stort arrangement med 600 deltagere i publikum, streaming på nett og TV-overføring via NRK og VG-TV – og er et godt eksempel på hvordan vi må organisere prosjektene våre i en hektisk hverdag. Jeg har ansvaret for min del av dagen – jeg skal lede diskusjonen, og siden det er på engelsk merker jeg at jeg er litte grann nervøs. Men alt annet er det medarbeidere som tar seg av, så oppgavemengden stresser meg ikke.

I hverdagen er det møter som danner rammen rundt dagen. – Akkurat der skiller ikke denne jobben seg så veldig fra den jeg hadde i DNB eller Care Norge; vi har prosjektmøter der vi jobber aktivt på tavla slik at alle er med i prosessen, jeg har møter som er mer administrative og andre igjen som handler om samarbeidspartnere og prosjekter som vi gjennomfører sammen med andre.

– I tillegg deltar jeg i en del debatter og holder mange foredrag. De foregår ofte på kveldstid, men ikke så ofte at det blir problematisk i forhold til familien.

– Jeg har en stabssjef som har ansvaret for mange av de administrative oppgavene og hun peker meg av og til ned i en stol eller inn på et møterom for å få unna en del av det som har hopet seg opp. Ellers prøver jeg å være kjapp på epost og bruker Outlook lojalt for å holde orden på både kalenderavtaler og konkrete oppgaver. Jeg er redd for parallelle systemer – noe kan glippe – derfor legger jeg alt inn i kalenderen og blokker ut tid til å jobbe med de store oppgavene.

På tross av høyt tempo gjennom dagen, er kvelden også nødvendig arbeidstid en del dager i uken. – Det er da jeg setter meg ned for å skrive, lese og tenke, etter at ungenes aktiviteter er over og de er i seng. Selv om det kanskje ikke er ideelt å spare mange av de krevende oppgavene til kveldstimene, så er det bare sånn dagene blir. Og det fungerer greit, kanskje fordi jobben er så morsom og motiverende i seg selv, tror Gerhardsen.
Marte Gerhardsen

Med mange baller i luften, blir det av og til stress. – Men kroppen sier klart ifra, jeg får migrene. Med effektive medisiner i form av en nesespray som virker, er det håndterbart, men det er jo et ganske klart signal da. Hvis det blir for mye, er det organisering og delegering som gjelder. Og etter denne høsten, med lanseringen av Tankesmien Agenda i offentligheten, merker jeg at det skal blir godt med ferie. Da leser jeg skjønnlitteratur og slapper helt av – noen ganger så mye at jeg blir litt bekymret for om jeg skal klare å begynne å jobbe igjen, smiler leder i Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen.