Åpne landskap

Åpne kontorlandskap: Best for bedriften er ikke nødvendigvis best for den ansatte

De fleste av oss foretrekker nok å ha et eget kontor å jobbe på, men åpne kontorlandskap er med på å utveksle idéer, tanker og kunnskap. Så det som er best for deg er ikke nødvendigvis best for din arbeidsgiver.

I blogginnlegget “Det stormer i åpne landskap” argumenterer Jan-Sverre Syvertsen for at det å jobbe i åpne landskap er ineffektivt og at de fleste foretrekker å jobbe på sitt eget private kontor eller cellekontor (høres klaustrofobisk ut).

Han har både rett og feil. For det stemmer at de fleste av oss foretrekker å ha et eget kontor, og at vi synes vi jobber mest effektivt i fred og ro, men for bedriften kan det være lønnsomt at vi prater med kolleger og faktisk er “ineffektive” i blant. La meg forklare nærmere.

Arbeidsplasser må designes slik at de er hensiktsmessige for organisasjonen som helhet, enkeltindividers ønsker er mer eller mindre underordnet.

For store silobaserte organisasjoner er det viktig at ansatte møtes, at de tilfeldigvis bumper inni hverandre slik at de utveksler idéer, tanker og kunnskap. Til lunch, ved kaffeautomaten, i gangene på vei til møter osv.

Hvis alle sitter ved plassen sin og jobber hele tiden er det ingen dialog, ingen idémyldring og meningsutveksling. I en kunnskapsorganison er det absolutt nødvendig at folk treffer hverandre. Kontorlandskapet må derfor utformes slik at folk støter inn i hverandre. Ofte.

landskap

Det betyr selvsagt ikke at vi skal ha masse støy rundt oss når vi jobber, men for at organisasjonen skal blomstre kan vi ikke sitte på hver vår tue og jobbe. Gjennom interaksjonene med hverandre blir vi utfordret.

Når Telenor fikk sitt nye hovedkontor i 2001 endret det måten de ansatte jobbet på. Telenor var forut sin tid og har praktisert fri plassering og “clean desk” siden. Et år etter innflytting var 78 % av de ansatte fornøyde med å jobbe i åpne landskap.

I følge konserndirektør i Telenor, Jon Fredrik Baksaas, er nettopp kontorløsningen til Telenor en av hovedårsakene til at Telenor har tatt steget fra å være en traust monopolist til å bli et verdensledende telekomselskap med over 150 millioner mobilabonnenter.

Baksaas ble sitert i oktoberutgaven av Harvard Business Review på at: “Kontorene har vært med på å forbedre kommunikasjonen, akselerere beslutningsprosesser og skape et attacking mind-set i organisasjonen.”

En optimal kontorløsning i dag består ikke bare av det fysiske kontoret, det virtuelle kontoret er like viktig.

Selv om kontorlokalene til Telenor holder seg bra ville de nok blitt utformet annerledes i dag. For måten vi kommuniserer med hverandre på har endret seg mye siden 2002. Stikkordet her er sosiale medier.

nordic15_mediumDe digitale arbeidsflatene er nå med på å legge tilrette for at kunnskapsdelingene skjer online gjennom verktøy som chat, epost, dokumentdeling, lagring og samskriving. Det betyr at møteplassene hvor ansatte skal treffes og tilfeldig støte borti hverandre også må være tilstede digitalt.

Ansatte i forskjellige avdelinger engasjeres kanskje i en debatt på LinkedIn eller på Twitter, eller enda bedre om de gjør det på bedriftsinterne sosiale verktøy slik som Yammer og Socialcast.

Gode kontorplasser og smarte digitale løsninger hører sammen for å gi en optimal kontorplass i 2014. Og husk at om du synes det er litt for mye støy rundt deg i blant så er det bra for arbeidsgiver at du blir litt forstyrret!

Del gjerne dine erfaringer og verktøy du liker å bruke for å jobbe effektivt i åpne landskap!

Kilder: «Workspaces that move people» – Ben Waber, Jennifer Magnolfi og Greg Lindsay – Harvard Business Review October 2014

 • SimoneSays

  Tja. Her har Telenor puttet inn mange motargumenter og prøver tydeligvis å motbevise at cellekontor foretrekkes. Utsagnet «Telenor var forut sin tid og har praktisert fri plassering og “clean desk” siden. Et år etter innflytting var 78 % av de ansatte fornøyde med å jobbe i åpne landskap», må tas med en STOR klype salt! Telenor skulle jo selvfølgelig selge inn sine teleløsninger og ivret sterkt for slike løsninger. Ansatte som var avhengig av konsentrasjon/fordypende tankearbeid ble den store taperen.

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t804473/ Atle Rønning

   Beklager sent svar, men var på ferie og glemte helt å svare!

   Undersøkelsen fra ett år etter innflytting er faktisk sann. Det var jo naturlig nok en viss skepsis hos de ansatte som før hadde eget kontor, å stille om til det å jobbe i åpne landskap. Men det jeg kommer til å følge opp med i neste blogginnlegg er at det må også legges til rette for å jobbe stille og alene.

   Et bra utformet kontorlandskap må legge til rette for mange forskjellige måter å jobbe på. Noen ganger vil du lene deg tilbake og pløye gjennom flere dokumenter, andre ganger vil du jobbe i fred og ro med noe over tid, mens stort sett er du kanskje fornøyd med å sitte på en enkel arbeidsplass med de nærmeste kollegene dine rundt deg. Jobber du én dag i uken i et prosjekt? Ja, da sitter du kanskje med de andre i det prosjektet den dagen. Måten du foretrekker å sitte og jobbe på kan endre seg flere ganger i løpet av en dag.

   Litt av svakheten med Telenors lokaler er nok at det er for få muligheter til å trekke seg unna for å jobbe alene, og det er noe nye kontorlandskap som utformes bør ta innover seg. Å ha tilgang til stillerom bør være mulig for alle, uavhengig av plassen din i organisasjonshierarkiet. Noe som ofte fungerer for meg er å sette meg alene i en av kaffebarene her, da har jeg ingen kolleger som forstyrrer meg og jeg kan få en time eller to til fordypning.

   Kommer tilbake med et blogginnlegg om hva jeg mener er det perfekte kontorlandskapet!

   • SimoneSays

    Selvfølgelig er undersøkelsen sann! Men den er samtidig også et bestillingsverk fra Telenor, med «bestilt» resultat.
    At «stillerom» er svaret på konsentrasjonsarbeid, er for lengst avgått ved døden.
    Hva som er verre, er at Telenor Forsknings forskningsrapport om åpne kontorlandskap først var negativ, MEN BLE SENSURERT AV TELENOR-TOPPLEDELSEN! Alle eksemplarer ble inndratt og makulert – og en omskrevet utgave med en annen konklusjon ble krevd utarbeidet! Jeg sitter på en kopi og video av førsteutgaven, og har tenkt å publisere den når jeg går av med pensjon (som er blitt mindre og mindre verdt) om to-tre år.
    Når utgangspunktet er som galest, blir resultatet oftest originalest!
    Innføring av åpne kontorlandskap har kun èn viktig begrunnelse: Reduserte kontorkostnader.

    • Sanne

     Hei Guest!
     Jeg jobber med en oppgave som omhandler åpent kontorlandskap og endring i organisajon på BI. Hadde satt pris på om du kunne kontaktet meg per mail på sanne_emilie@hotmail.com for noen spørsmål.

 • Pingback: Øving 1 – oppgave 4 – TeknoKetil