nettbrett

Mistet førerkortet – fikk nye jobbrutiner

Det ble resultatet etter en episode som fant sted en fin lørdag formiddag i mars i år. Jeg hadde lastet opp tilhengeren med to sofaer og to juletrær og la i vei til Yggeseth Avfallspark i Asker. Dit kom jeg aldri den dagen. Etter å ha kjørt om lag to km falt nemlig de to juletrærne av hengeren og traff bilen bak. Forståelig nok ble sjåfører og passasjerer i bilene bak nokså oppbrakte.

Politiet ble tilkalt og de stilte med nok ressurser, tenkte nå jeg, tre betjenter – to som tok forklaringer og en som oppholdt seg i bilen. Etter mye frem og tilbake, ble resultatet at førerkortet mitt ble inndratt fordi jeg ikke hadde festet lasten på forsvarlig vis.

Jeg jobber til daglig på Fornebu og hadde inntil da kjørt bil nesten hver dag til og fra jobben. Reisetiden er 25-45 minutter avhengig av tidspunkt og dag, men jeg tilbrakte nok 1-1,5 timer hver dag til og fra jobb, eller 200-300 timer årlig. Dette var for meg svært uproduktiv tid – det finnes en grense for hvor ofte man kan ringe andre som er på veien rundt klokken halv syv om morgenen. Vi snakker altså om 30-40 arbeidsdager eller 5-8 arbeidsuker per år, litt avhengig av hvor lang arbeidsdag man har. Det er nesten én dag per uke gjennom hele året når man har trukket fra fem ukers ferie, litt påske og litt romjul.

Men uten førerkort, så måtte vanene legges om. For meg var det litt tidlig å begynne å sykle til jobben allerede i mars og jeg sykler uansett ikke hver dag. Jeg hadde for så vidt lastet ned Ruter-appene, både den sorte og den røde, men nå fikk jeg behov for månedsabonnement. Fra 10. mars tok jeg buss 707 fra Hvalstad til Fornebu, en gang mellom halv syv og syv. I og med at kollektivfeltet fort er fullt etter klokken syv, så er det et godt alternativ å ta toget fra Hvalstad.

Det jeg fort fant ut var at jeg kan jobbe på bussen og på toget. Dette vet selvsagt de erfarne pendlerne. Men for meg åpenbarte det seg en helt ny måte å utnytte dagen på. Idet jeg setter meg på bussen, enten til eller fra jobben, åpner jeg iPad-en og begynner å jobbe, lese – svare – skrive mail, forberede meg til møter, lese dokumenter, faglitteratur, Dagens Næringsliv, Nettavisen, TV2 Sporten med mer.

Og så er det faktisk slik at jeg blir ikke spesielt stresset av at bussen er 10 minutter forsinket, for det er den ofte om jeg tar bussen etter klokken syv med fulle kollektivfelt. Jeg jobber nærmest like godt på bussen som jeg gjør ved plassen min på jobben. I skrivende stund, 15. november, har jeg brukt 5-6 GB data – det vil si at jeg før måneden er omme har brukt 10-12 GB. Da har jeg ikke tenkt på at jeg skal være forsiktig med bruken, og som litt over gjennomsnittlig interessert i sport, streamer jeg gjerne scoringene fra helgens fotballrunde.

Jeg har nå fått en helt ny hverdag. Jeg er stort sett alltid à jour på mail. Om jeg får et saksdokument kvelden før et møte, vet jeg at jeg får lest det på tur til jobb neste morgen. Her vil jeg gjerne anbefale iAnnotate PDF som er en app hvor du kan gjøre dine notater digitalt i dokumentet og behøver ikke masse papir. Men jeg skulle selvsagt helst vært foruten episoden med juletrærne. Det er heller ikke spesielt hyggelig å bli fratatt førerkortet.

Svein Steffensen
Svein Steffensen

Viktigst av alt, jeg har mer tid til familie, trening og andre sysler. I tillegg til å frigjøre tid, er det billigere for meg å reise kollektivt, det er bedre for samfunnet og det er bedre for miljøet.

Skaff deg nettbrett hvis du ikke allerede har et, kanskje med ekstra tastatur, et såkalt Privacy Cover slik at medpassasjerer ikke kan se dine dokumenter, last ned iAnnotate, skaff deg et abonnement med nok data fra en operatør som har god dekning og prøv i en måned.

Frigjør tid til barna, partner, deg selv, eller jobb mer. Uansett hvordan du anvender tiden, du kommer ikke til å angre! Alt dette lar seg gjennomføre selv med førerkortet i behold.