Iphone 6 Plus vs Samsung Note 4 – hvilken er best av de store mobilene?

Ønsker du deg en mobiltelefon med en stor skjerm, er iPhone 6 Plus og Samsung Note 4 de to beste valgene for øyeblikket. Samsung Note 4 er nok en litt bedre mobil, men da må du også foretrekke Android foran iOS.

Samsung Note 4
Samsung Note 4

Både iPhone 6 Plus og Samsung Note 4 har noen av de beste spesifikasjonene på markedet, men Note 4 har bedre hardware enn iPhone 6 uten at det vil ha så stor betydning i praksis for de fleste.

Samsung Note 4 er best men…
Som jobbtelefon er nok Samsung Note 4 den beste telefonen, men bare for kanskje 20% av brukerne. De mest avanserte brukerne vil foretrekke Samsung Note 4, mens for rundt 80% av mobilbrukerne er iPhone 6 Plus en bedre business mobil.

Årsaken er først og fremst at iPhone 6 kjører iOS og Note kjører Android. iOS er og blir et enklere, mer funksjonelt og intuituvt operativsystem enn Android.

Skjerm
Den mest logiske grunnen til å sette disse to mobiltelefonene opp mot hverandre er størrelsen. iPhone 6 Plus er med sine 5,5 tommer den største mobilen Apple har lansert. Samsung Note 4 er 5,7 tommer stor, men selve chassiset er likevel mindre enn iPhone sitt. Her har Samsung gjort en bedre jobb enn Apple.

Samsung Note 4 har høyere oppløsning og er mer lyssterk enn iPhone 6 Plus. I praktisk bruk skiller det lite, bortsett fra når du er ute i sterkt sollys.

Noe av det som har kjennetegnet iPhone siden starten er responsen i trykkskjermen. Den er umiddelbar og nøyaktig. Skjermen reagerer slik du forventer at den skal gjøre. Her er det Apple som har satt standarden for brukeropplevelse på mobil. Samsung har derimot gjort store fremskritt slik at Samsung Note 4 nå oppleves nesten like god som iPhone.

Samsung Note 4
Samsung Note 4

Pennen
Med Samsung Note 4 er det en medfølgende penn eller stylus, S Pen. Den kan du enkelt dra ut fra chassiset på telefonen.

Jeg må innrømme at jeg ikke har brukt den så veldig mye. En av grunnene er at jeg vet ikke helt hva det er jeg skal bruke den til. Jeg har lekt meg litt med den, og den er fin til å ta detaljerte skjermbilder med, men stort sett bruker jeg høyre pekefinger på skjermen, ikke pennen. Du kan bruke den til å skrive håndskrift som på skjermen som Note faktisk kan skjønne det meste av, selv mine stenografiaktige håndskrift klarer den å forstå det meste av.

Men, jeg har skjønt at det er mye rart du kan bruke S Pen til. Jeg har bare ikke klart å sette meg inn i det. Å tegne og lage grafiske illustrasjoner er ikke det jeg bruker en mobil til, derfor har jeg heller ikke satt meg inn i alle mulighetene.

iPhone har ingen medfølgende penn eller stylus, og jeg har heller aldri savnet det. Jeg kjøpte en stylus til iPaden min en gang, men jeg brukte den lite – nå aner jeg ikke hvor den er, og jeg har heller ikke tatt meg bryet med å lete etter den.

Batteri
Batteriet på iPhone 6 Plus er en stor forbedring sammenliknet med batteriene på tidligere iPhone-modeller, men Samsung Note 4 har et enda bedre batteri. Der Apple har forbedret batteristyringen i sitt operativsystem har Note 4 blitt enda bedre til å ha kontroll på batteriet. Så om batterikapasitet er viktig for deg er Note 4 et bedre valg.

iPhone 6 Plus
iPhone 6 Plus

Brukervennlighet
Der iPhone 6 Plus klarer seg med en knapp under skjermen som en styrer det meste med, må Note 4 ha tre. En av mange små ting som er med på å gjøre iPhone enklere, og dermed enklere i bruk.

Eksemplet over viser forskjellen i tilnærmingen til brukeren i operativsystemene iOS og Android. For der Apple forsøker å finne ut hva de fleste brukerne foretrekker og deretter tilpasse funksjonaliteten slik at den passer de fleste, er Android et operativsystem der brukeren har flere muligheter, og hele tiden må gjøre valg. Jeg vet ikke ærlig talt ikke hvilken app som er best til å se på bilder på en Android-telefon, om det er Galleriet eller Bilder. Men det må jeg ta stilling til. Apple har laget en bildeapp der bildene vises, og den er bra. Enkelt og greit.

Funksjonalitet
Samsung Note 4 har mer funksjonalitet og flere muligheter enn iPhone 6 Plus, men det tar tid å lære seg alt og bli kjent med telefonen. Etter snart å ha brukt Samsung Note 4 i snart to uker er det stadig funksjoner jeg oppdager. Det er jo en mobil som er så stappfull av funksjonalitet at en ikke får med seg alt i en fei, men samtidig er ikke funksjonaliteten like bra og intuitivt satt sammen som det er med iPhone 6 Plus og iOS 8.

Samsung Note har i det hele tatt det meste av funksjoner og muligheter jeg har og aldri har savnet i en mobiltelefon. I tillegg til pulsmåler, har den blodoksygenmåler, den har til og med en egen UV-måler som kan måle styrken i sollyset ute. Vanntett er den derimot ikke, men det er jo ikke iPhone heller.

Konklusjon
Ser du på spesifikasjonene og alle mulighetene du har er Samsung Note 4 best. Samsung Note 4 er nok en telefon du vil like bedre etterhvert som du bruker den og oppdager ny funksjonalitet og nye muligheter med den. Om du derimot synes at en telefon skal være så enkel og intuitiv at du får tak på de fleste funksjonene med en gang uten å lese brukermanualer og internettforum for å lære deg telefonen er nok iPhone 6 Plus et bedre valg.

iPhone 6 Plus
iPhone 6 Plus

Samsung Note 4 er nok en bedre telefon enn iPhone 6 Plus, men for meg og det jeg tror er sånn cirka 80% av mobilbrukerne er iPhone 6 Plus et bedre valg. Fordi det er en super telefon, men samtidig er den så enkel.

Begge mobilene får du kjøpt i Telenors nettbutikk:
Samsung Note 4
iPhone 6 Plus

Alternativer
Nokia Lumia 1520 er et alternativ om du ønsker en mobil med Windows Phone som operativsystem. 1520 som ble lansert tidlig på året i 2014 har en skjerm på 6 tommer og er både større og tyngre enn Samsung Note 4 og iPhone 6 Plus.