iPhone 6 og iPhone 6 Plus

10 tips og triks til iPhone 6 (iOS 8)

Ny versjon av iOS betyr som alltid masse ny og spennende funksjonalitet. Og det fine er at du trenger ikke nødvendigvis ha iPhone 6 for å ha glede av det. Alt du trenger å gjøre er å oppdatere til siste versjon av iOS. Her er 10 av de mest nyttige nye funksjonene.

1. Continuity
Continuity er Apples konsept for sømløs samhandling mellom egne enheter som ble lansert sammen med iOS. Helt enkelt lar continuity deg sende saker du jobber med fra en Apple-enhet til en annen. En forutsetning for at det fungerer er at enhetene er koblet til en felles iCloud-konto.

Handoff fungerer med Apples epost app, Messages, Safari, Påminnelser, Kontakter, Kart, Keynote, Pages, Numbers og Kalender. Handoff er på et åpent API så andre app-utviklere kan også bruke Handoff-funksjonaliten i deres apper (f.eks. Evernote)

Nytt er at du også kan bruke iPaden til å starte og besvare mobilsamtaler. Du kan også motta og sende tekstmeldinger fra ditt mobilnummer fra din egen iPad eller Mac. For at samtaler og SMS skal virke på iPaden må din iPhone og iPad være på samme trådløse nettverk.

I praksis er Continuity  og Handoff med på å gjøre mobilen din til et bedre arbeidsverktøy. Du kan starte og fullføre oppgaver hvor som helst. Men du utnytter det best om du er i Apple sitt univers med alle dine gadgets.

Epostvarsling
Epostvarsling

2. Epostvarsling
Jeg lar meg lett forstyrre og forsøker å eliminere saker som forstyrrer meg, sånn som varsling hver gang jeg mottar en epost. Men noen ganger vil du bli varslet fordi du venter svar på noe viktig.

Når du svarer eller sender en epost kan du legge til varsling når du får svar på den enkelte eposten ved å klikke på Emne-feltet i eposten. Da får du opp et bjelle-ikon som du kan trykke på for å aktivere varsling.

3. Familiedeling
Apple vil gjerne at du holder deg innenfor sitt økosystem med alle dine dingser. Ja, hele familien din vil Apple gjerne holde i sitt økosystem.

Inntil seks personer kan kobles opp i en familie og dele innhold med hverandre. En “organisator” inviterer de andre familiemedlemmene inn i en gruppe, og der kan organisatoren si ja eller nei til det familiemedlemmene ønsker å kjøpe av apper. Alle kjøp utføres av det samme betalingskortet. Familiedeling finner du under iCloud i Innstillinger-appen.

Batteristyring
Batteristyring

4. Batteristyring
En nyhet i iOS 8 er en app som gjør at du kan se hvilke apper som bruker mest av batteriet ditt. Da har du bedre kontroll over hva som bruker mest batteri, og hva du skal kutte ut, når batteriet nærmer seg utladet.

Åpne Innstillinger-appen så Generelt → Bruk → Batteribruk

Hva skal vi si om min batteribruk? Jeg bruker i hvert fall Safari mye mer enn jeg gjorde på min gamle telefon (kanskje noe med størrelsen på skjermen å gjøre).

5. Tastatur
Apple har nå åpnet for andre tastaturer enn sitt eget standard-tastatur. Det betyr flere muligheter for deg. Flere app-produsenter har laget tastaturer med et annet oppsett enn det Apple har. Foretrekker du kanskje større taster enn det er på standard-tastaturet har du nå muligheten til å prøve ut et fra blant annet Swype og Swiftkey (men ingen av dem støtter norsk ennå). Vet du om et bra tastatur som støtter norsk?

6. Kamera
iPhone sin Kamera-app har alltid vært funksjonell og enkel å bruke. Litt for enkel mener nok mange. For betal-appen Camera + har vært populær for de som ønsker mer avansert kamerafunksjonalitet når de tar bilder. Nå er iPhone sin egen kamera-app oppdatert med mer funksjonalitet som ivrige hobbyfotografer vil sette pris på, så nå klarer du deg kanskje med den.

Notifikasjonsmeny - Widgets
Widgets

7. Widgets
Android-brukere har lenge hevdet at Android er overlegent iOS fordi du kan legge til widgets. Vel, nå kan du det på iPhone også.

I praksis betyr widgets at du kan tilpasse hva du får opp i Notifikasjonssenteret (menyen du får opp når du huker tak i toppen av skjermen med fingeren og drar nedover).

I notifikasjonssenteret kan du velge mellom to faner: I dag og Varslinger. Går du helt nederst på fanen for “I dag” kan du velge hvilke apper du vil skal vises i Notifikasjonssenteret.

Ganske enkelt, litt praktisk og hvis dette er det eneste Android har å fare med så er det vel over en gang for alle.

8. Tekststørrelse
Android-brukere mobber gjerne Apple-fanboys (og girls) med at det er en enkel telefon for enkle brukere. Kanskje har de rett. Brukervennligheten til Apple gjør at det er den enkleste smarttelefonen å bruke. Spesielt for eldre og da ofte svaksynte mennesker. Og nå er det å endre tekststørrelse blitt enklere å finne frem til i menyen.

Under Innstillinger klikker du på Skjerm og lysstyrke og velger Tekststørrelse.

Safari som RSS-leser
Safari

9. Safari som RSS-leser
iOS 8 har nå gjort det enklere å holde deg oppdatert innenfor fagfeltet ditt eller en hobby du er opptatt av. Safari kan fungere som en slags RSS-leser for sider og blogger du velger å følge med på.

For å abonnere på en blogg må du trykke på ikonet for bokmerker når du er inne i Safari. Så klikker du på @-ikonet, og så Abonnementer nederst i høyre hjørne. Der får du mulighet til å legge til et nettsted.

Innholdet du velger å abonnere på kommer opp i fanen under @-ikonet.

10. Siri
Apple sin talestyring Siri har blitt enda bedre. Fortsatt vil hun helst ha informasjon fra deg med amerikansk engelsk uttale, men kan du leve med det kan Siri være et spennende hjelpemiddel.

Nå kan du aktivere Siri bare ved å rope “Hey Siri”, men bare når mobilen står på lading. Om ikke Siri er aktivert så gjør du det under Innstillinger → Generelt.

Så om du har en strømkabel i bilen kan du nå ringe opp folk uten en gang å ta øynene fra veien.

Er det noen gode iOS 8 tips som jeg har glemt? Send meg gjerne et tips eller del dine råd i kommentarfeltet!

iPhone 6 får du kjøpt i Telenors nettbutikk.