Kjersti Løken Stavrum, Generalsekretær i Norsk Presseforbund

Sånn jobber jeg: Kjersti Løken Stavrum, Generalsekretær i Norsk Presseforbund

– Jeg kan hive så mange baller opp i luften jeg bare vil, sannsynligheten for at jeg får dem i hodet selv er ganske stor – for vi er ikke så mange her i sekretariatet. Løsningen for meg er en godt utviklet evne til å prioritere – og til å slurve, forteller generalsekretær og sekretariatsleder i Norsk Presseforbund (NP), Kjersti Løken Stavrum.

– Jeg har hatt jobb og lønn siden jeg var 12 år. At det står mye på listen hver morgen – og at ikke alt er strøket ut om kvelden – det er bare sånn det er. Men av og til opplever jeg selvfølgelig at det blir for mye, særlig når hektiske dager blir superhektiske fordi det skjer et eller annet som krever oppmerksomhet – og kommentarer og debattdeltagelse.

I sånne situasjoner tror jeg at jeg er ganske god på å trekke pusten, lukke døren og å starte på toppen for å jobbe meg nedover listen. Jeg er god på å gjøre mange ting på en gang – men også å sortere unna.

Tidlig start
Kjersti Løken Stavrum kom til NP fra NHO høsten 2013, etter en periode som kommunikasjonsdirektør i arbeidsgiverorganisasjonen. Flest år og mest erfaring har hun imidlertid fra norske medier, der hun har vært alt fra journalist til avis- og magasinredaktør.

– En vanlig dag på jobben starter hjemme med aviser i sekstiden. Jeg har gått over til bare å lese digitalt, delvis fordi det er fint å slippe alt papiret og å kunne lese akkurat når og hvor det passer meg, men også fordi jeg ønsker å følge med på utviklingen av digitale løsninger i norsk presse. Og så er jeg på kontoret litt over syv og starter dagen med andre nettaviser og sosiale medier.

– Twitter og Facebook har blitt en viktig kilde til oppdatering, og jeg har begynt å bruke to skjermer på skrivebordet. Den ene er stående, med Tweetdeck fra topp til bunn, mens den andre fungere som hovedskjerm og er den jeg jobber på.

Effektiv med færre møter
En av de største forskjellene mellom redaktørhverdagen og næringslivet og Norsk Presseforbund, er møtetettheten. Før jeg kom hit, satt jeg gjerne i møter mye av dagen. Et møte varer som regel minst en time, uansett hva som står på agendaen, og mange av dem ebber ut uten at noe er bestemt eller noen oppgaver fordelt.

Etter at jeg kom hit, kunne jeg jobbe mer selvstendig. Her forsøker jeg å finne de mest optimale måtene å løse hver sak på, og innimellom kan vriene problemer løses over en enkel kaffe før klokken åtte. Andre saker kan fikses ved en rask prat underveis, og sånn får jeg gjort unna mye.

Varierte dager
– En spennende del av denne jobben, som også gjør den uforutsigbar, er knyttet til å holde foredrag og å delta i debatter og å gi kommentarer når det dukker opp aktuelle spørsmål. Da kan en hektisk dag skyte fart på noen minutter og ettermiddagen må ommøbleres, uavhengig av hva som eller var på planen. Men så skal det også sies at jeg som regel drar hjem i firetiden og aldri tilbringer kvelden på kontoret. Jeg vil heller være tilgjengelig på telefon og epost og legge inn litt ekstra jobbetid hjemmeg, enn å sitte her.

Organisering
– Vi er tre saksbehandlere tilknyttet Pressens Faglige Utvalg, en jurist og meg ved kontoret akkurat nå. Det betyr at jeg kan kaste baller opp i luften så mye jeg vil, det er sannsynligvis jeg som er nødt til å ta imot dem også. I en sånn situasjon blir man ganske flink til å prioritere det viktige fra det uviktige, være litt slurvete – og å ha fokus på en del overordnede mål og oppgaver.

Kjersti Løken Stavrum, Generalsekretær i Norsk Presseforbund
– Men også når det gjelder en del praktiske oppgaver, har jeg funnet måter å spare tid på. Et eksempel er forberedelser til foredrag. De er viktige for de gir meg en mulighet til å tanke nye tanker og til å sette meg inn i viktige problemstillinger. Og jeg vil heller bruke tiden jeg har til forberedelser på å tenke, enn å lage slides. Så det har jeg droppet. Og jeg skriver sjelden ned det jeg skal si på forhånd, men lager noen punkter på en lapp som jeg bruker som talemanus.

Kalenderen redder forholdet
Smarte løsninger råder også på hjemmebane – og har ifølge Løken Stavrum sikret ekteskapet hennes. – Vi koordinerer alt vi skal utenom jobb ved hjelp av innkallinger i Outlook. På den måten er det lett å se om den ene eller den andre er opptatt en kveld og hva som krasjer med ungenes aktiviteter hvis jeg selv legger inn noe.

– Den som glemmer å sende innkalling må fikse barnevakt selv og jeg er overbevist om at dette har spart oss for masse krangling. Det skulle ikke forundre meg om det er noe av grunnen til at vi fortsatt er gift, smiler generalsekretær og sekretariatsleder i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.