Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 – en stilren, rask og vanntett mobil med stor skjerm

Hver tredje smartmobil som selges har nå en skjerm på fem tommer eller større. Z2 fra Sony er også stor med sine 5,2 tommer. Er den like god som den er stor?

Sony Xperia Z2Hånd i hanske
DN har tidligere skrevet at «Xperia Z2 er rett og slett for stor, tung og kantete» sammenlignet med HTC One M8 og Samsung Galaxy S5. Dette er jeg uenig. Noe av det første jeg merket meg er at telefonen sitter godt i hånden. Dette til tross for at telefonen ikke er buet slik HTC-en, er det nettopp derfor mobilen sitter så godt i hånden. Dermed er den ikke så glatt at den sklir ut.

Mannetelefon?
Jeg vil driste meg i å si at mobilen er mer rettet mot menn. Selve telefonen er ikke jålete og virker litt tidløs. Telefonen kan derimot virke litt tung og litt stor med sine 163 gram. Skjermen i HD er stor og monner 5,2 tommer.

Vanntett ladeplugg
Noe som kan være irriterende er selve ladepluggen. Du må åpne dekselet for å komme til. Men dette er vel prisen du må betale for at mobilen skal være vanntett. Når mobilen blir våt vil du ikke angre. Bare pass på at du har lukket portene godt nok før du utsetter mobilen for en vannsprut.

KalenderSuper kalender
Kalendervisningen for måned er delt i to slik at nederste viser datoen du har valgt. Slik får du både oversikt over måneden samt dagen. Under datoikonet på månedskalenderen dukker værvarselet opp. Slik kan du planlegge om du må ut med paraply eller solbriller. Her ser du dessuten hvor opptatt du er for den aktuelle dagen ser ut.  Nasjonale helligdager og ukenummer er også features du kan legge til.

E-post med forhåndsvisning og tidsstyring
Bruker du Outlook er du kanskje vant med en slik visning. E-postvisningen til Z2 er delt i to med e-postoversikten øverst i vinduet mens forhåndsvisningen er i den nederste delen. Legge du telefonen sidelengs er det også mulighet for å se eposten til høyre for vinduet.

En ny nyttig funksjons er at du kan styre både jobb og private epostkonti etter tid. Før klokken 16 vil jobbkontoen oppdatere seg hyppigere, mens privatkontoen vil sjekke etter nye epost mer sjeldent, og vise versa.

Finurlig app-visning
Under appoversikten kan du sveipe fra venstre til høyre og få mulighet til å tilpasse appene i egen rekkefølge, alfabetisk eller etter oftest bruk. I tillegg har du mulighet til å søke i stedet for å bla deg igjennom.

Nedtrekksmenyen, som etter hvert har blitt standard på Android, har fått både en varsels- og en hurtigmeny.

Smartband
En av de store differensiatorene til Z2 er armbåndet Smartband. Her kan du få en full oversikt over ditt daglige kaloriinntak, skritt, hvor mye du kommuniserer, surfer eller hører på musikk. Den måler også hvor du har beveget deg i løpet av dagen. Og alt kan du se på en tidssnutt for å se når du gjorde hva. Den viser også hvor du har beveget deg på Google Maps til en hver tid.

Smarte vanerSmarte vaner
Har du faste vaner når du kobler til en hodetelefon eller en lader mellom visse klokkeslett? Da kan du sette opp automatiske hendelser med Smart Connect. Du kan sette opp at hver gang du setter inn laderen etter klokken 22.00 vil den skru av ringetoner. Eller hver gang du kobler til hodetelefonene eller blåtannen i bilen mellom 08:00-09:00 på vei til jobb vil den starte en bestemt webside, app og lese tekstmeldingene som kommer inn.

Sporing og sletting på mobilen din
Apple og Samsung har dette allerede. Nå har Sony også fulgt etter. På myxperia.sonymobile.com kan du spore, låse og slette data på mobiltelefonen din.

Kamera
Selve oppløsningen på kameraet er det ikke noe å klage på. For de som liker å utfordre kreativiteten kan kamerainnstillingen by på mye gøy for unga. Legg til instagram-effekter som filtre og rammer, ta uskarpe bilder, spill inn videoer med effekter for sakte film eller la kameraet velge det beste øyeblikket du tok et bilde. Det siste egner seg spesielt når «kidsa» virrer rundt og ikke klarer å sitte stille til familieportrettet.

Animerte bilder
Spesielt AR-effektene er morsomme selv om dette ikke effektiviserer din jobbhverdag. Den analyserer da bildebakgrunnen og velger en passende animasjon. Under ser du effekt av «Eventyr-temaet».

eventyr

Konklusjon
Dette er en stilren vanntett mobiltelefon som har en god og stor skjerm. I jobbsammenheng får du god oversikt over planlegging (kalender og vær) og e-post. Du kan også sette opp rutiner basert på tid og utstyr du bruker som hodetelefoner eller bil. Kameraet byr på mye morsomme animasjonseffekter. Med det avslutter jeg med at mobilen nok vil tilfalle et mer mannlig publikum.

Sony Xperia Z2 får du kjøpt i Telenors nettbutikk.

10 tips og triks om Sony Xperia Z2.