Sånn jobber jeg: Guro Slettemark, Transparency International Norge

– I en liten organisasjon der alle er fagfolk, blir dagene mildt sagt ganske varierte. Akkurat nå tar Yara-saken mye tid når alle medier ønsker kommentarer på en gang.

Kollega Gro over gangen har nettopp malt kontoret sitt,  og Guro Slettemark har skrevet medlemsmail og forbereder styremøter og regnskap.

Guro Slettemark er jurist og kom fra Datatilsynet da hun ble generalsekretær i Transparency Norge i 2009. Organisasjonen ble opprinnelig stiftet for 20 år siden, den jobber mot korrupsjon og for åpenhet i mer enn 90 land over hele verden og har et uavhengig sekretariat i Berlin. Det betyr at de nasjonale avdelingene i stor grad setter sin egen agenda, prioriterer sine arbeidsoppgaver og styrer seg selv.

– Jeg har like få «vanlige» dager som de fleste andre, men det er allikevel mulig å dele tiden opp i kategorier, basert på hva jeg gjør. Og mye tid går med i møter med andre som enten de vil høre vår mening om forskjellige problemstillinger, har egen erfaring og historier å fortelle fra vårt fagfelt eller kan bidra i utviklingen av verktøyene TI Norge tilbyr og seminarene vi arrangerer.

– Så er det også en rekke større oppgaver av faglig karakter, artikler og foredrag som skal forberedes, prosjekter som skal drives frem og selvfølgelig en jevn strøm av henvendelser fra media. Det vil si, den er ikke alltid jevn. Når noe skjer, som for eksempel Yara-saken som preger dagene mine akkurat nå, fungerer det ofte sånn at alle vil ha kommentarer samtidig, nesten døgnet rundt og i flere kanaler. Så kan et sånt rush gli over i en litt roligere periode, der vi til og med kan få tid til å skifte lyspærer eller kjøpe batterier til tastaturet. Å male kontoret er ikke noe vi gjør på jevnlig basis, men siden vi nettopp har flyttet, prøver vi å gjøre det trivelig i de nye kontorene.

guro slettemark2_640

– Det som tar mest tid gjennom uken, er en jevn strøm av epost, viktige og mindre viktige om hverandre. Hvis jeg kan benytte denne artikkelen til å sende en unnskyldning til alle som har sendt meg en epost uten å få svar, så vil jeg gjerne gjøre det. Jeg husker jo før, at vi satt mye mer i telefonen for å avklare ting som vi fikser mye mer effektivt nå. Og eposten fører også til at vi har en større kontaktflate og at terskelen for å henvende seg til folk er lavere. Men det er jo også på godt og vondt, sier Slettemark.

– Lister er nøkkelen til god tidsstyring for meg. Jeg skriver opp alt jeg må gjøre og prioriterer et knippe oppgaver hver morgen når jeg kommer på kontoret. Noen dager rekker jeg mange små ting fordi tiden er brutt opp av møter og avtaler, mens andre dager er mer sammenhengende og egnet til større, tidkrevende prosjekter.

– Jeg har fortsatt ikke tatt steget inn i den digitale tidsalderen hva kalender angår. Hvert år vurderer jeg om jeg skal kjøpe ny innmat til Filofax’en min, og også i år endte jeg opp med den papirbaserte kalenderen. Jeg synes den gir meg en god oversikt og den er hendig å notere i når jeg for eksempel sitter i telefonen. Men jeg vet at teknologien har kommet lenger enn meg på dette området, og målet for TI Norge i 2014 er å øke samarbeidet med dokumentdeling og kalender.

– Jobben blir vanligvis med hjem om ettermiddagen, men mest i form av problemstillinger som jeg fortsetter å tenke på etter arbeidstid. Av og til setter jeg meg ned med konkrete oppgaver, men oftere handler det om henvendelser fra media på kveldstid, i helgene og i ferier som vi må prioritere.

Jeg blir ikke så ofte stresset. Noen ganger kan jeg føle presset før et direktesendt intervju på TV fordi problemstillingene vi jobber med ofte er sensitive og andre ganger er det rett og slett for mye å gjøre. Da er jeg flink til å puste med magen, bare se 15 minutter frem i tid og å gjøre en ting om gangen. Alternativet er handlingslammelse, og det er ingen holdbar strategi.

– En personlig ambisjon for 2014 er et ryddigere skrivebord, i hvert fall fra morgenen av. Så får det bare bli litt kaotisk utover dagen, men før jeg går hjem er det «clean desk» som gjelder, avslutter generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge.