Flere jobber på vei til jobben

Nesten hver tredje nordmann jobber på vei til og fra kontoret, viser en ny undersøkelse. Skytjenester, apper og gode nettverk gir oss frihet til å jobbe når og hvor det passer oss og endrer måten vi jobber på.

Smarttelefoner og nettbrett har gjort det lettere å jobbe på farten. 28 prosent av oss jobber mens vi er på vei til og fra kontoret, på buss, bane eller i bilen, går det fram av undersøkelsen YouGov har gjort for Telenor.

For de fleste går et på å utnytte pendlertiden, som ellers bare ville vært dødtid, men det er ikke alltid like enkelt å få jobbet effektivt fra stappfulle tog og busser der en står som sild i tønne. Hva er din erfaring med å jobbe når du reiser kollektivt?

– Det betyr at folk er godt forberedt når de kommer på jobb. Da har mange allerede lest og svart på e-post, lest dokumenter eller snakket med kunder på telefonen, sier Marina Lønning, leder for bedriftsmarkedet i Telenor.

Og det er ikke lite arbeid vi utfører andre steder enn ved kontorpulten, enten det er hjemme, på hotell eller til og fra jobb. Hver sjette nordmann gjør minst halvparten av arbeidet sitt andre steder. Bare de som oppgir at de har en kontorjobb er med i undersøkelsen.

Marina Lønning, leder for bedriftsmarkedet i Telenor.
Marina Lønning, leder for bedriftsmarkedet i Telenor.

Jobber i skyen
Selv om vi nå har smarttelefon, nettbrett og bærbar pc, betyr ikke det nødvendigvis at vi kan utføre alle oppgavene som ved kontorpulten. Bare 37 prosent sier at de har god nok tilgang til dokumentene de jobber med også når de er utenfor kontoret.

– Dagens arbeidstakere krever å kunne jobbe når de vil og hvor de vil, og da må de ha verktøyene som gjør det mulig å jobbe effektivt, sier Lønning.

Med Office 365 fra Telenor har du tilgang til alle dokumenter du har på jobben, enten du bruker pc, mobiltelefon eller nettbrett..

Dette er mulig fordi løsningen er en skytjeneste. Det vil si at alle dataene dine er lagret på en ekstern server. Herfra kan du hente de mappene du trenger uansett hvor du er, og du kan dele dokumenter i arbeid med kollegene dine. Løsningen inkluderer også en talefunksjon som gjør at du kan snakke enten via mobil, nettbrett eller pc og flytte samtalen til det verktøyet som egner seg best til enhver tid.

Ingen investeringer
Du kan også starte en videokonferanse på pc-en før du går fra jobben og fortsette møtet på mobiltelefonen mens du reiser ut til en kunde eller hjem for å hente i barnehagen. Slike løsninger har før bare vært tilgjengelig for store bedrifter, fordi det krever store investeringer og it-ressurser i eget hus. Med en løsning i skyen, som med Office 365 kan også mindre bedrifter nå tilby sine medarbeidere fleksible jobbmuligheter.

Med Office 365 betaler bedriften et abonnement per bruker. Bedriften trenger ikke gjøre noen store investeringer, drift og oppdatering går av seg selv. Brukerne har alltid oppdatert programvare.

Mobilitet
Den sterkest trenden i arbeidslivet de siste fem årene, er at det har blitt mer fleksibelt, mener arbeidslivsforsker og instituttdirektør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet.

– Flere har såkalte oppgavestyrte jobber, der det viktigste er at jobben blir gjort, ikke hvor eller når den blir gjort. Det gir arbeidstakerne fleksibilitet som gjør det lettere å kombinere jobb med familieliv. Arbeidsgiverne får mer motiverte ansatte som kan yte mer, sier Steen.

Telenors undersøkelse bekrefter dette. 35 prosent sier de blir mer effektive, 29 prosent at de konsentrerer seg bedre. Nær 46 prosent sier at den største fordelen er at de kan jobbe når det passer dem best, og 28 prosent sier at det blir lettere å kombinere jobb med privatliv.

Fakta
Spørreundersøkelsen er utført av YouGov for Telenor.

Hvor stor andel av arbeidet ditt gjør du utenfor din faste arbeidsplass/kontoret?
Ingenting: 27 %
10-20 %: 37 %
20-40 %: 20 %
Om lag halvparten: 10 %
Mer enn halvparten: 6 %

Hvor arbeider du oftest utenfor kontoret? Flere svar mulig.
På vei til og fra jobb (buss, trikk, tog): 14 %
I bilen: 14 %
På flyplassen: 9 %
På hotell: 16 %
På kafé: 7 %
Hjemme: 58 %
På hytta: 5 %
Annet: 27 %

Hvilken type jobb gjør du når du jobber utenfor din faste arbeidsplass/kontoret?
Leser og svarer på e-post: 60 %
Snakker med kunder/kontakter på telefon: 43 %
Leser dokumenter: 51 %
Skriver eller lager presentasjoner: 36 %
Deltar i telefonmøter: 20 %
Deltar i videokonferanser: 8 %
Annet: 23 %

Hva er det (de) viktigste arbeidsverktøyet(ene) ditt (dine) når du jobber utenfor din faste arbeidsplass/kontoret?
Mobiltelefon: 47 %
Nettbrett: 19 %
PC: 68 %
Annet: 9 %

Hvilke fordeler ser du med å jobbe andre steder enn på din faste arbeidsplass/kontoret?
Jeg blir mer kreativ: 17 %
Jeg konsentrerer meg bedre: 29 %
Jeg blir mer effektiv: 35 %
Jeg kan jobbe på de tidspunkter som passer meg best: 46 %
Det blir lettere å kunne kombinere jobb med privatliv: 28 %
Annet: 11 %
Ingen av disse: 13 %

Hvilke ulemper ser du med å jobbe andre steder enn på din faste arbeidsplass/kontoret?
Jeg går glipp av sosialt samvær med kolleger: 37 %
Jeg går glipp av de gode faglige diskusjonene: 29 %
Det blir til at jeg jobber mer enn jeg burde: 36 %
Kolleger og ledere forventer at jeg skal være tilstede også utenom normal arbeidstid: 16 %
Annet: 5 %
Ingen ulemper: 24 %

Har du behov for å få enklere tilgang til dine jobbdokumenter, uansett hvor du befinner deg?
Ja: 20 %
Nei, jeg har ikke behov for det: 44 %
Nei, jeg har allerede god tilgang: 37 %