Samsung Galaxy Note 3 – den ultimate jobbtelefonen?

Note3v2Etter at jeg i juni i fjor gikk fra Apple til Samsung, har jeg ikke angret. Etter å ha testet koreanernes siste storhet (bokstavelig talt), er jeg enda mer imponert.

Det var et beist jeg fikk i hendene da jeg åpnet pakken og tok ut nye Samsung Galaxy Note 3. Jeg visste at telefonen var stor, men at den krevde egen ryggsekk var jeg derimot ikke klar over. Å bruke denne med én hånd, kan du bare glemme, med mindre du er basketballspiller eller Bigfoot sjøl.

Det er heller ikke meningen at du skal bruke denne med én hånd. Til det inneholder den for mange finesser og funksjoner som gjør at den passer meget godt til en vanlig arbeidshverdag. Et litt mer businesspreg har også Samsung gitt den ved å prege baksiden av telefonen i et materiale som kan minne mer om skinn enn det tradisjonelle plastmaterialet som brukes på blant annet Galaxy S4. Det gjør at den også er mye bedre å holde i.

Note3v1La oss starte med det som likevel er mest iøynefallende, nemlig skjermen. Super-AMOLED HD, 5,7 tommer med 1080×1920 piksler som attpåtil skryter av å være ripesikker. Der har du en skjerm som jeg våger å påstå at ingen andre mobiltelefoner er i nærheten av å matche.

Jeg er ikke så teknisk av meg, så jeg vet egentlig ikke hva AMOLED og slikt er, men det jeg vet er at jeg digger det. Det er liksom så god plass til alt jeg skal gjøre (med tanke på at dette er en mobiltelefon, ikke et nettbrett) og hvis jeg kjeder meg og vil se en HD-film så går det som en drøm det også.

Fordelen med en så stor skjerm henger selvsagt tett sammen med hva som virkelig gjør Note 3 til en unik telefon, nemlig den medfølgende pennen. Helt nederst på telefonen, til høyre for USB-inngangen, er det nemlig en slags hule som på en hendig måte oppbevarer en penn. Denne pennen kan enkelt dras ut, og vips! så har du en helt ny måte å navigere deg rundt på telefonen på. Glemmer du pennen et eller annet sted, som jo er fort gjort, kan du programmere telefonen til å gi deg beskjed. Litt som en babycall, egentlig.

Note3 v 4Du tenker kanskje at “fysj, hva skal jeg vel med en penn?”. Vel, det samme tenkte jeg. Faktum er at pennen er ganske kul, og den kan virkelig være en god venn dersom man lærer å bruke den riktig. Jeg skal nå gjøre et forsøk på å overbevise deg.

Når du tar pennen ut av hulen sin, kommer det en liten morsom lyd og deretter en slags halvsirkel opp på skjermen.

Denne halvsirkelen består av fem hendige programmer som naturlig nok henger tett sammen med pennen i seg selv.

1: Handlingsnotat
Her får du opp en notisblokk midt på skjermen som du kan notere på. Du skriver selvsagt med pennen, altså som du gjorde på barneskolen. Notisblokka er ikke laget for å ta en hel masse med notater på en gang, men skal du skrive korte ting, som f.eks. et telefonnummer, et navn eller en adresse, er denne fin. Det som virkelig gjør denne funksjonen kul, er at du kan merke det du har skrevet og blant annet slå opp i din adressebok, på internett eller i et kart. Ganske fiffig, egentlig.

Note3selvportrett2: Utklippsbøker
Denne funksjonen gjør at du kan klippe ut et område direkte på skjermen ved å tegne rundt det du ønsker å ha med. Utklippet legger seg så direkte i en utklippsbok der du kan legge til notater og tagger slik at det blir lettere å søke opp ved en senere anledning. Du kan også lage flere utklippsbøker slik at utklippene blir lettere å kategorisere. Klipper du ut fra nett, tar den også med seg URL-en slik at du enkelt kan gå tilbake til siden innholdet ble hentet fra. Utklippene kan selvsagt også deles med andre på alle mulige måter.

3: Skjermskriving
Skjermskriving. Jeg hadde aldri hørt dette ordet før, så jeg var spent da jeg tok den i bruk første gang. Vel, det er rett og slett en funksjon for å ta en skjermdump, eller et screen shot, som jeg liker å kalle det. Du tar enkelt og greit et bilde av skjermen du ser, og før du lagrer, kan du ta notater i selve bildet. Fiffig.

4: S Finder
Dette er egentlig en avansert søkefunksjon som både søker etter innhold på selve telefonen, men som også kan hjelpe deg med å finne innhold online. Har du lagret ting i utklippsbøker eller notater så kan denne funksjonen til og med finne igjen innholdet der, kun basert på din håndskrift. Det er ganske flotte greier. Her finnes det bøttevis med funksjoner. Jeg skal ikke ta noe mer her nå, men det virker som om det skal være vanskelig å miste innhold på Galaxy Note 3, ihvertfall. Det sørger S Finder for.

5: Pennevindu
Pennevindu lar deg tegne et kvadrat på skjermen og deretter velge en applikasjon som du kan åpne innenfor dette kvadratet. Her kan du blant annet åpne kalkulatoren direkte dersom du sliter med et regnestykke og ikke ønsker å lukke den applikasjonen du allerede jobber med.

Du kan selvsagt skrive e-post, tekstmeldinger og gjøre all annen form for navigering med pennen også. Spesielt skriving av e-post og tekstmeldinger fungerer overraskende bra. Det virker som om telefonen klarer å omforme selv de mest uforståelige kråketær til forståelig tekst, og da går jo plutselig skrivingen som en drøm, spesielt for oss som sliter med det velkjente pølsefingre-mot-små-knapper-syndromet.

Det finnes selvsagt også apper der du kan tegne og male, dersom du liker det. Jeg er blant annet veldig stolt over selvportrettet jeg fikk til med appen Infinite Painter. Uansett, det blir jo mest for moro.

Jeg ønsker også å legge til at Note 3, til tross for sin størrelse, faktisk bruker mindre batteri enn både Galaxy S3, Galaxy S4 og Galaxy S4 Active (som er de Samsungene jeg har testet). Jeg klarer meg faktisk ofte gjennom to hele dager uten å lade, selv med noenlunde normal bruk. Det er imponerende, spør du meg.

Etter å ha testet Note 3 i litt over to uker, er jeg egentlig ikke sikker på om jeg har funnet ut av alle finessene denne telefonen har. Det er kanskje heller ikke meningen. Det jeg derimot har funnet ut, er at jeg liker den. Til tross for at den så vidt får plass i lomma, er den et slags koselig monster som virkelig ønsker å hjelpe meg med å få bedre utbytte av min smarttelefon. Og så er det jo faktisk sånn at jeg finner ut noe nytt hver gang jeg bruker den.

Noen av funksjonene er nice to have, andre er faktisk meget nyttige i en hverdag preget av jobb og fritid med mye som skal huskes og noteres og så videre.

Har du tips til meg på hvordan jeg kan få enda bedre utbytte av telefonen, eller har du rett og slett spørsmål? Fyr løs så skal jeg svare så godt jeg bare kan.

Samsung Galaxy Note 3 får du kjøpt i Telenors nettbutikk.