Sånn jobber jeg: Hans Geelmuyden

Hans Geelmuyden er gründer, partner og sjef i Geelmuyden. Kiese Gruppen, på en gang både en viktig del av kommunikasjonsfagets historie i Norge og en vital tilstedeværelse i den faglige debatten. I følge ham selv har han også «stor arbeidskapasitet», er «disiplinert», og derfor aldri stresset.

– Det med stor arbeidskapasitet, er det min kone som sier, retter Geelmuyden, hun har jobbet med mange ledere i både inn- og utland, så det tar jeg til meg.

Ingen vanlig dag
I en kombinert rolle som rådgiver for GK sine kunder i Oslo, København og Stockholm og som overordnet leder for hele gruppen, har Hans Geelmuyden like vanskelig for å beskrive en vanlig dag på kontoret som de fleste andre vi intervjuer til denne serien. Først og fremst fordi det ikke finnes noen vanlig dag, dernest fordi han ikke er så opptatt av om den finner sted på kontoret eller ikke.

– To ting er imidlertid relativt vanlig; jeg står opp klokken halv seks, det er noe jeg har med meg fra tiden som redaktør da det var et poeng å komme relativt godt forberedt på morgenmøtene klokken ni. Og som en konsekvens av de tidlige morgenene legger jeg meg rundt klokken ti. Det betyr jo blant annet at en hel haug med kollegaer i Norge og resten av Norden rekker å pepre meg med eposter etter at jeg har gått til sengs. De svarer jeg på når jeg står opp dagen etter. Da leser jeg også papiravisene og Financial Times på telefonen, sjekker Facebook og Twitter og sprer kommentarer og ideer ut til resten av organisasjonen på epost før de har rukket å stå opp.

På kontoret går dagene med til møter og arbeid foran PC’en på et av de få lukkede kontorene i GK-landskapet i Oslo sentrum.

– Åtte til ti møter inne og ute og rundt 100 eposter i løpet av en dag, er nok ikke uvanlig. Når jeg drar ut til kunder, tar jeg fortsatt med meg den lille PC’en som står her, men lurer stadig oftere på om det er noen vits. For når det kommer en epost jeg må svare raskt på, så bruker jeg mobilen. Det samme gjelder for eksempel nyheter generelt og Financial Times spesielt, jeg bruker mobilen til å oppdatere meg gjennom dagen. På søndag satt jeg for eksempel og så på Dagsrevyen samtidig som jeg fulgte Stabekk i oppgjøret mot Kongsvinger. Som de vant.

Teknologioptimist
Refleksjonene rundt mobile enheter, PC-bruk og verktøy, vitner om en 56-åring med et langt over gjennomsnittet entusiastisk og bevisst forhold til teknologien. Og at Hans Geelmuydens første arbeidsgiver var IBM i USA, er det ikke alle som vet.

– Jeg har vært fasinert av teknologien og mulighetene den skaper helt siden jeg prøvde å programmere i Fortran på Handelshøyskolen i Bergen på midten av 70-tallet. Av de store økonomene er Schumpeter min favoritt, og jeg er inspirert av hans teorier om entreprenørenes og innovasjonens rolle i den økonomiske utviklingen og hans tanker om kreativ destruksjon. Og jeg er fasinert av debatten rundt verdiskapning knyttet til IT, og at Gartner hevder at datateknologien egentlig ikke ga positiv avkastning før på midten av 90-tallet. Da kom telecom-selskapene og bandt hardware, internett, telekommunikasjon og mennesker sammen og vi så starten på sosiale medier som setter oss i stand til å kommunisere på helt nye måter.

Lade dings
Geelmuydens egen verktøybruk er eklektisk og lite komplisert. – Jeg bruker notatappen på telefonen mye, den ligger der jo når telefonen er ny og jeg ser ingen grunn til å lete etter noe annet. Kalenderen i Outlook fungerer også som et strukturverktøy for meg, eposten styrer en del av dagen og jeg bruker Oppgaver i samme program for å lage lister.

Men det må på ingen måte være digitalt for at Hans Geelmuyden skal ta det i bruk. Vi spør ham om noe vi har hørt for veldig lenge siden; at han noterer lure ideer på små Post-It-blokker når han jogger? Svaret kommer umiddelbart i form av en liten, gul blokk som han trekker opp av lommen.

– Det er korrekt, bortsatt fra at en senebetennelse akkurat nå hindrer meg i å jogge. Jeg sitter en del på ergometersykkelen i stedet, og da kan det godt hende jeg får en ide eller kommer på noe jeg vil skrive ned.

Hans Geelmuyden2

Vi lener oss diskret over skrivebordet for å se hvilket gullkorn, hvilken banebrytende idé eller forretningshemmelighet som er skriblet ned på blokken han nettopp fisket frem. «Lade dings» står det på den øverste lappen.

Zen noen ganger
Når klokken nærmer seg 17 er det på tide å gå hjem – eller som han sier: – Jeg må jo ha mat. Utover kvelden responderer han på det som kommer på eposten, tar telefoner og leser.

– Vi har en regel i GK som sier at en kunde skal nå oss på tre timer, én hvis det er krise, også utenom arbeidstid. Det er vanligvis ikke et problem. Og jeg har litt vanskelig for å forstå folk som sier at de ikke lenger klarer å skille mellom jobb og privatliv og at alle de bærbare dingsene og tilgjengeligheten de fører med seg, er invaderende. Det er da ikke vanskeligere enn å slå av både epost og telefon hvis det blir et problem. For min egen del er det litt sånn livet har blitt: jobben er der hele tiden, jeg får ting unna når de dukker opp og denne strukturen og disiplinen sparer meg for mye stress. Ved å ligge et skritt foran, kan jeg også nyte øyeblikket.

– Og så legger jeg inn mine små Zen øyeblikk gjennom dagen; det kan være jeg bruker ti minutter ekstra på å våkne om morgenen for å la dagen synke inn, en tur med min kone, trening eller bare sitte og kope på T-banen, avslutter gründer, sjef, rådgiver og partner Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese Gruppen.