Sony Xperia Z den vanntette smarttelefonen

Sony Xperia Z er vanntett og tåler litt mer enn vanlige smarttelefoner, og bør være den perfekte telefon for friluftsinteresserte og aktive mennesker. I hvert fall i teorien.

Sony har valgt å gjøre Sony Xperia Z vanntett (IP57-sertifisert) ved å bake telefonen i et stykke, og å skalke alle luker. Det vil si at du ikke kan bytte batteriet selv, uten å bryte garantien. Sertifiseringen gjør at den skal tåle en del støv, samt en times opphold inntil en halv meter under vannoverflaten.

I tillegg inneholder denne telefonen alt man bør forvente av en moderne mobiltelefon. Høyoppløst skjerm, kjapp prosessor og et kamera jeg helt ærlig trodde skulle være bedre enn hopen. I tillegg følger det med en hendig ladedokking som gjør at man slipper å åpne luken for micro-USB. Denne ladefunksjonen medfører at både volumtaster og skjermlåstasten kommer på samme side av telefonen. Om du liker dette eller ikke, blir en smakssak. Jeg benytter mobilen som musikkavspiller, og dermed må luken til 3.5mm-porten av og på flere ganger i løpet av dagen. Jeg har ennå ikke sett noen svakheter i patentet på lukene som gjør at vann skal trenge inn. Du får også et varsel dersom du glemmer å lukke en av dem.

sony_xperia_z_largeDen virkelige testen av denne telefonen er om den holder hva den lover med henhold til IP-sertifiseringen. Og for å si det med en gang, IP-sertifiseringen er nok korrekt, men den tåler ikke spesiell røff behandling. Det tok ikke mange timene med vanlig bruk før skjermen var full av riper. Sony har lagt med beskyttelse for både bakside og forside i pakken. Med god grunn. Her synes jeg at Sony burde ha valgt et noe hardere skjermglass.

Jeg regner meg selv som en veldig gjennomsnittlig moderne nordmann med fast jobb, samboer, unger, bikke og stasjonsvogn. Aktivitetsnivået ligger også deretter. Det tok ikke lang tid før telefonen ble satt på sin første test. Første dagen i ferien ble behørig feiret på en fornøyelsespark ikke langt fra Oslo. I badelandet måtte selvfølgelig far teste om det gikk an å ta bilder under vann. Sony utfordrer nemlig kundene på hjemmesiden sin, til å ta bilder under vann. Vel, utfordringen er herved oversendt videre. Moderne mobiltelefoner benytter kapasitive skjermer, og uten å gå inn på detaljer, vann leder strøm veldig godt. Skjermen blir dermed ubrukelig under vann. Sony skal ha lagt inn en smart teknologi som gjør at man faktisk skal kunne bruke skjermen under vann. Den fungerer i så fall fryktelig dårlig for min del. Et alternativ for å ta bilder og filme under vann er å sette på selvutløseren eller starte innspillingen i forkant av dykket. Det testet jeg i dusjbildet som vist. Både bilder og video fra Nemos verden ble, overraskende, bedre enn forventet.

Familien har nettopp flyttet inn i et hus. Da følger det automatisk med noe snekring og maling. Her har jeg ved en hver anledning forsøkt å torturere telefonen ved at den, uansett saging, maling og pussing, har ligget laglig for hogg. Ved én anledning havnet den i malebøtta. Ikke helt tilfeldig vel og merke, og ikke å anbefale heller. Siden malingen var vannbasert kunne jeg bare holde telefonen under rennende vann, og vips, den var god som ny. Jeg har ikke merket noen senskader på telefonen etter torturen, så konklusjonene etter å ha testet IP-sertifiseringen må bli; godkjent. Men hvordan fungerer den til daglig bruk? Kan man forvente at en mobiltelefon som er vann- og støvavvisende også kan være smart?

Sony benytter det åpne operativsystemet Android på alle sine mobiltelefoner. Selv om de har lagt med en del av sine egenutviklede applikasjoner i Xperia Z, er det ikke mye innovasjon å se hos japaneren. Her bør de lære litt av sine amerikanske og sør-koreanske søsken. For meg virker det heller ikke som om Sony har valgt å gå etter et spesielt kundesegment på denne telefonen. Det kan godt hende at dette bevisst. For min egen del savner jeg for eksempel en integrasjon, eller applikasjon for fritidsbruk. Ikke er det noen fullverdig kontorapplikasjon på den heller. Bare en prøveversjon av OfficeSuite 7. Jeg ville jo tro at denne telefonen skal appellere like mye til friluftspersonen der ute, som til snekkeren og journalisten, eller kombinasjonen av disse. Her har Sony bommet litt spør du meg.

Tidlig i testingen var jeg litt skeptisk til Sony Xperia Z. At Sony bommer litt på kamera og programvaresiden er lett å tilgi da den har overbevist meg på IP-sertifiseringen. Det er nesten litt skummelt å gå over til bruke en normal telefon igjen. Etter hvert har man bygd opp tillit til at mobilen i lomma tåler vann, og sånn bør det vel egentlig være?