Sånn jobber jeg: Morten Steenstrup, gründer og partner i Steenstrup Stordrange

Da juristen Morten Steenstrup (60) startet advokatkontor på slutten av 80-tallet etter en karriere i regjeringsapparatet og på Stortinget, hadde han med seg et råd som har fulgt ham siden: Sett deg grundig inn i en sak, ta en beslutning med en gang og ikke se deg tilbake. Hvis du legger til 16-timers dager minst fem ganger i uken og mange timer i helgen,  har du litt av oppskriften på et av Norges største advokatkontorer: Steenstrup Stordrange.

– Det var Rolf Presthus som lærte meg den måten å jobbe på da han var finansminister og jeg var statssekretær. Trikset er rett å slett å gjøre jobben skikkelig første gang – og det tipper jeg er en god arbeidsmetodikk i flere bransjer enn min – ta en beslutning og så unngå å åpne saken opp igjen. Min er faring er at det blir riktig på første forsøk i så mye som 80 til 90 prosent av tilfellene. Den måten å jobbe på, sparer meg for enormt med tid.

Morten Steenstrup starter dagen på kontoret mellom syv og åtte hver morgen. Hvis han ikke er ute og reiser, tilbringer han dagen ved skrivebordet, på et av møterommene, i retten eller ute hos klienter til klokken nærmer seg middagstid. Da reiser han hjem, spiser med sin kone – og setter seg ned for å jobbe igjen.

– Det blir raskt 16 timers arbeidsdager, og jeg må innrømme at jeg gjør omtrent det samme på lørdager, og i hektiske perioder også på søndager. Grunnen til at jeg kan holde på sånn er rett og slett en avtale med min kone fra en gang på 80-tallet om hvordan vi skulle fordele arbeidsoppgavene, og resultatet av den er at jeg har kunne prioritere jobb i den grad jeg har gjort siden da. Men nå har jeg lovet å dempe meg litt!

Selv om både mengden og tempoet ligger i den ekstreme enden av skalaen, er det lett å tro på Steenstrup når han forteller hvordan han orker: – Jeg synes rett og slett det jeg driver med er det morsomste i hele verden. Jeg elsker de faglige utfordringene, jeg blir trigget av å løse problemer for klienter og å lete etter de beste løsningene og jeg motiveres av å se at vi har klart å vokse firmaet fra noen få personer i starten, til nesten 200 ansatte på 6 kontorer i dag.

– Dagen min er organisert på flere forskjellige måter, men tre hjelpemidler er uvurderlige, sier Steenstrup og kikker ut av kontordøren. – Jeg har en sekretær som avlaster meg med en rekke oppgaver som ellers ville tatt mye tid. En av de tingene jeg kan tillate meg på grunn av henne, er å diktere dokumenter og eposter, i stedet for å skrive dem selv. Og selv om vi har oppgradert utstyret og blitt digitale, liker jeg fortsatt å bruke denne kassett-modellen som vel hadde sin storhetstid en gang på 80-tallet. Og sist, men ikke minst, er jeg avhengig av iPhonen min. Hver kveld lager jeg en detaljert liste over hva jeg skal gjøre dagen etter. Hvis jeg skal gi enda et råd, så tror jeg det må være å planlegge arbeidsdagen før den starter. Da er jeg aldri i tvil om hva jeg skal gjøre eller hvilken oppgave jeg skal begynne på – eller når jeg er ferdig.

– Den andre listen som driver meg gjennom dagen er kalenderbasert. Livet til en advokat er preget av daglige frister, enten det er en anke, et prosesskriv eller en begjæring, og er det noe du ikke gjør, så er det å glemme disse. Alt jeg har ansvaret for som er knyttet til en frist, blir lagt inn i kalenderen og fargekodet. Så plinger det på telefonene gjennom dagen med påminnelser og oppgaver som jeg tar unna ettersom de kommer.

– Utfordringen for meg, som for veldig mange andre ledere, er selvfølgelig at 40 – 50 prosent av dagen ikke lar seg planlegge. Så tid til det må også planlegges. Det dukker opp både klienter, saker og interne problemstillinger som jeg må håndtere på sparket. At jeg i tillegg er 6. generasjons eier av seks Byggmakker-butikker i Østfold gjennom familieselskapet Herføll Gruppen AS, som jeg driver sammen med min kone, gjør også sitt til at dagen noen ganger hopper fra det ene til det andre. Da blir kvelden en mulighet til å ta igjen det som fortsatt står på listen, men som ikke er gjort, og til å skrive de litt lengre dokumentene. Og som regel klarer jeg å svare på eposter og telefoner som har kommet i løpet av dagen, før jeg legger meg – men det kan blir sent. De som kjenner meg vet at hvis telefonen ringer litt før elleve om kvelden og de har forsøkt å få tak i meg tidligere på dagen, så er det jeg som ringer tilbake.

– Så lenge jeg får gjort det jeg skal gjøre, er ikke stress noen problemstilling. Arbeidet gir energi og et visst press må til for at jeg skal få ting unna. Men hvis jeg må avslutte uten å få gjort meg ferdig med noe jeg vet haster, da opplever jeg stress som alle andre. Men løsningen er jo såre enkel: mer jobb!

Morten Steenstrup har fått satt opp et sikkert hjemmekontor og har en tilsvarende sikker mobil løsning på reise, som i praksis gir ham akkurat samme muligheter til å jobbe som når han sitter på kontoret i Oslo. – I tillegg tilbringer min kone og jeg noen måneder gjennom året i et hus vi har i Frankrike. Jeg står opp litt tidligere enn i Oslo og tar en pause midt på dagen. Da vi kan gå ut for å spise lunsj eller gå på stranden. Det er egentlig avslapping for meg og sånn går de fleste feriene, avslutter gründer, partner, advokat og Byggmakker-eier Morten Steenstrup.

Detaljbilde av Morten Steenstrups kontorpult