Gratulerer med ny iPhone!

Den største nyheten fra Apple denne høsten er ikke at iPhone 5S nå er lansert i tre forskjellige farger og at den har fingeravtrykksleser og bedre prosessor. Ei heller billigversjon av iPhone, 5C-modellen, også den i flere farger. Nyheten er at iPhone nå har fått den største oppdateringen av sitt operativsystem siden iPhone ble lansert for første gang i 2007.

iOS 7 er på mange måter et helt nytt operativsystem og er Apple sitt forsøk på å nå igjen litt tapt grunn til spesielt Android. Reaksjonene fra testere og fagfolk har vært overveldende positivt. Blant oss vanlige brukere er det litt blandede følelser. Litt glorete synes mange, og foretrekker det gode gamle. Akkurat det er ikke noe rart for de fleste sliter med å tilpasse seg endringer i programvare de er så vant til og bruker så mye.

Min mening: Ja, det er mer farger og litt mer glorete ved første øyekast, men du verden så mye friskere og moderne iOS7 oppleves. Brukeropplevelsen er mye bedre på iOS7.

Kontrollsenter
Kort forklart kan en si at kontrollsenteret nå er en hurtigmeny med de mest brukte og viktigste funksjonene du ellers ville funnet i innstillingene. Du finner kontrollsenteret ved å ta tak i bunnen av skjermen med en finger og dra oppover. Målet er nok at de funskjonene du bruker mest skal være lett tilgjengelig, men foreløpig har jeg ikke begynt å bruke kontrollsenteret noe særlig.

Varslingssenter
Det nye varslingssenteret finner du ved å dra en finger fra toppen av skjermen og nedover, den motsatte bevegelsen du gjør for å få opp kontrollsenteret. I varslingssenteret er det en oversikt over notifikasjoner fra apper, påminnelser fra kalenderen, oversikt over tapte anrop m.m. Du har også tilgang til varslingssenteret fra låst skjerm.

Kamera
Kameraet har fått nytt utseende og nye funksjoner. Mange populære bildeapper har ferdige redigeringsfiltre du kan legge på bilder for å få forskjellige effekter, nå har også standard appen til iPhone en drøss med filtre du kan legge på bilder du har tatt.

AirDrop
AirDrop er Apple sine nye hurtigdeling av bilder, filer etc. AirDrop bruker og forenkler deling over Bluetooth og Wi-Fi.

Safari
Nettleseren til iPhone har blitt bedre med den siste oppdateringen av iOS. Nytt er et felles søkefelt/URL-felt, som nå gjør at du kan søke og skrive inn URLer i det samme feltet. Litt enklere. Den beste nyheten for meg er at du nå har en egen fane med lenker som dine kontakter på Twitter har delt. Slik har du alltid en leseliste med artikler som andre mener er nyttige å lese. Ganske genialt spør du meg.

En annen litt mer visuell greie, men for all del også praktisk, er at du nå har en ny fanevisning på alle faner
du har oppe i Safari, slik at det er lettere å bla mellom disse fanene eller sidene om du vil.

E-post
E-postleseren er også oppdatert med nytt brukerdesign. Hold fingeren på en enkelt melding og dra til venstre, og du får opp to valg, mer eller kast.Trykker du på mer-fanen så får du opp en drøss med valg og dermed en annen av nyvinningene i iOS7.

Det er også massevis av andre store eller små nyheter i iOS7. Tilsammen gjør de at iOS som begynte å føles litt utdatert igjen oppleves som nytt, kult og fremoverlent. Og det er jo sånn Apple liker å markedsføre seg selv. Det er bare å leke seg frem til alle godbitene-

iOS7 kan lastes ned på iPhone 4 og nyere modeller. Har du en iPhone 3GS f.eks. får du derfor ikke iOS7.

Hva er dine favorittnyheter i iOS7?