Rutere

Et levende mobilt trådløst nett

En av våre forhandlere reiser rundt med miniruteren i ryggsekken  –  han er alltid på nett og et godt eksempel på et levende mobilt trådløst nett.  Enklere kan det ikke bli – han trenger kun å tenke på av/på bryteren på ruteren.

Vi har nå 2 mobile trådløse rutere i vår portefølje:

Disse dekker behovet for å komme på nett for alt utstyr vi benytter i hverdagen som ikke nødvendigvis allerede har mobil nettilgang – f.eks. PCer og nettbrett.

Ruterne har forskjellige egenskaper:

Miniruteren ZTE MF91D:
• Utrolig enkel å ha med seg – har du plass til et såpestykke har du plass til miniruteren også
• Batteri – enkel å ha med både på hytta, i båten og i bilen; eller i ryggsekken
• Best når du ikke har permanent behov men ønsker tilgang «av og på»
• Opp til 7 på nett samtidig

Den store mobile ruteren – D-Link DWR-923:
• Best når du har behov for mer permanent tilgang – f.eks. på hytta, i fjøset eller i anleggsbrakka
• Enda bedre antenne som gir enda bedre dekning – kan også sette på eksterne antenner
• Har 12V lading – praktisk når du benytter den i bilen eller i båten
• Støtter port forwarding – en kollega benytter den i båten sin og kan fjernstyre funksjoner om bord;  eventuelt benytte den til fjernovervåkning på hytta
• «Alle skal med» – ingen grense på antall samtidige brukere

Det vi ser er at den store ruteren genererer betydelig mer datatrafikk enn miniruteren noe som indikerer at brukerne benytter denne ruteren mer som en er vant til på fast bredbånd. Husk at utstyret som benytter den trådløse ruteren også lar skytjenester «løpe fritt». Mange setter utstyret sitt til å laste ned fra skyen kun på trådløst nett – men det er jo nettopp det som den mobile ruteren tilbyr! Det er derfor lurt å sjekke dataforbruket i Mitt Telenor app’en, bare husk at denne ennå ikke er i sanntid – det vil normalt være noen timers forsinkelse.

Vær også oppmerksom på at en ekstern antenne ikke nødvendigvis gir bedre nett. Jeg kjenner en som på D-Link ruteren på hytta hadde 10% dekning på 4G, men etter å ha kjøpt en ekstern retningsorientert antenne på en nettbutikk fikk opp mot 100%. Men dersom du allerede har bra signal, kan en ekstern antenne faktisk gi svakere signal fordi jo lengre antenne desto mer demper den signalet slik at «vinninga går opp i spinninga».

I det hele tatt – dekning med mobilt trådløst nett med forskjellige rutere er en fin blanding av eksakt vitenskap og erfaring  – hvilken erfaring har du?

 • AnonymBruker

  Hei!

  Hva er erfaringene med D-Link DWR-923
  Ser at den får mange negative kommentarer:
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1031938

  På hytta med en Galaxy S3 har jeg i dag 0% dekning på 3G (-113dBm 0 asu), men etter dekningskartet burde ha brukbar dekning. Er det en god sjanse for at klarer å få inn noe med en ekstern antenne?
  (Uten at dere kan garantere noe…)
  mvh
  Stein

 • Anonym

  Hei!

  Hva er erfaringene med D-Link DWR-923
  Ser at den får mange negative kommentarer:
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1031938

  På hytta med en Galaxy S3 har jeg i dag 0% dekning på 3G (-113dBm 0 asu), men etter dekningskartet burde ha brukbar dekning. Er det en god sjanse for at klarer å få inn noe med en ekstern antenne?
  (Uten at dere kan garantere noe…)
  mvh
  Stein

 • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

  Hei Stein;
  Dekningskartet tar utgangspunkt i teoretiske beregninger som ikke nødvendigvis fanger opp alle reelle topografiske forhold. Men for å unngå å svare for mye «god-dag-mann-økseskaft» skulle jeg gjerne visst mer nøyaktig hvor dette er slik at jeg kunne dykke mer ned i problemstillingen, eventuelt om du spør om råd på vår utmerkede kundeservice.
  Når det gjelder D-link ruteren er min oppfatning at den er godt likt av kundene våre, så jeg kan ikke si at jeg kjenner meg igjen når det gjelder disse negative kommentarene fra vårt naboland.

  • AnonymBruker

   Takk for svar!
   Er en fare for at jeg prøver den ruteren.

   Angående dekning prøvde jeg nå i helgen å gå litt bak hytta, og da fikk jeg et svakt signal. Nå er vel ikke smartphones ala Galaxy S3 kjent for å ha aller best signal, så mulig det ville virke med kun innendørs router litt strategisk plassert.
   Ringer kundeservice hvis jeg lurer på noe mer 🙂

 • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

  Hei Stein;
  Dekningskartet tar utgangspunkt i teoretiske beregninger som ikke nødvendigvis fanger opp alle reelle topografiske forhold. Men for å unngå å svare for mye «god-dag-mann-økseskaft» skulle jeg gjerne visst mer nøyaktig hvor dette er slik at jeg kunne dykke mer ned i problemstillingen, eventuelt om du spør om råd på vår utmerkede kundeservice.
  Når det gjelder D-link ruteren er min oppfatning at den er godt likt av kundene våre, så jeg kan ikke si at jeg kjenner meg igjen når det gjelder disse negative kommentarene fra vårt naboland.

  • Anonym

   Takk for svar!
   Er en fare for at jeg prøver den ruteren.

   Angående dekning prøvde jeg nå i helgen å gå litt bak hytta, og da fikk jeg et svakt signal. Nå er vel ikke smartphones ala Galaxy S3 kjent for å ha aller best signal, så mulig det ville virke med kun innendørs router litt strategisk plassert.
   Ringer kundeservice hvis jeg lurer på noe mer 🙂

 • terjekristiansen

  Denne MÅ ha fri sikt mellom router og pc. Om det er en vegg i mellom faller signalstyrken bort. Jeg plasserte den først på et rom, åpnet døren og satt 8 meter unna. Til og med når døren var åpen forsvant signalstyrken og med det signalet helt bort. Når jeg gikk med pecen i hånden mot routeren fikk den kontakt igjen når jeg var et par meter unna. Et elendig produkt, etter mitt beste skjønn.

 • Anonym

  Denne MÅ ha fri sikt mellom router og pc. Om det er en vegg i mellom faller signalstyrken bort. Jeg plasserte den først på et rom, åpnet døren og satt 8 meter unna. Til og med når døren var åpen forsvant signalstyrken og med det signalet helt bort. Når jeg gikk med pecen i hånden mot routeren fikk den kontakt igjen når jeg var et par meter unna. Et elendig produkt, etter mitt beste skjønn.

 • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

  Høres ikke bra ut….Har du sjekket om det er flere trådløse nett rundt deg som kjører på samme kanal? Isåfall, bytte kanal. Flere tips ligger her: http://www.online.no/service/fa-bedre-ytelse-i-tradlost-nett.jsp

 • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

  Høres ikke bra ut….Har du sjekket om det er flere trådløse nett rundt deg som kjører på samme kanal? Isåfall, bytte kanal. Flere tips ligger her: http://www.online.no/service/fa-bedre-ytelse-i-tradlost-nett.jsp

 • Pingback: Oppg. 1-4. Om forventningsfaktorer i etablerte blogger | Rantehoggen