Rutere

Et levende mobilt trådløst nett

En av våre forhandlere reiser rundt med miniruteren i ryggsekken  –  han er alltid på nett og et godt eksempel på et levende mobilt trådløst nett.  Enklere kan det ikke bli – han trenger kun å tenke på av/på bryteren på ruteren.

Vi har nå 2 mobile trådløse rutere i vår portefølje:

Disse dekker behovet for å komme på nett for alt utstyr vi benytter i hverdagen som ikke nødvendigvis allerede har mobil nettilgang – f.eks. PCer og nettbrett.

Ruterne har forskjellige egenskaper:

Miniruteren ZTE MF91D:
• Utrolig enkel å ha med seg – har du plass til et såpestykke har du plass til miniruteren også
• Batteri – enkel å ha med både på hytta, i båten og i bilen; eller i ryggsekken
• Best når du ikke har permanent behov men ønsker tilgang «av og på»
• Opp til 7 på nett samtidig

Den store mobile ruteren – D-Link DWR-923:
• Best når du har behov for mer permanent tilgang – f.eks. på hytta, i fjøset eller i anleggsbrakka
• Enda bedre antenne som gir enda bedre dekning – kan også sette på eksterne antenner
• Har 12V lading – praktisk når du benytter den i bilen eller i båten
• Støtter port forwarding – en kollega benytter den i båten sin og kan fjernstyre funksjoner om bord;  eventuelt benytte den til fjernovervåkning på hytta
• «Alle skal med» – ingen grense på antall samtidige brukere

Det vi ser er at den store ruteren genererer betydelig mer datatrafikk enn miniruteren noe som indikerer at brukerne benytter denne ruteren mer som en er vant til på fast bredbånd. Husk at utstyret som benytter den trådløse ruteren også lar skytjenester «løpe fritt». Mange setter utstyret sitt til å laste ned fra skyen kun på trådløst nett – men det er jo nettopp det som den mobile ruteren tilbyr! Det er derfor lurt å sjekke dataforbruket i Mitt Telenor app’en, bare husk at denne ennå ikke er i sanntid – det vil normalt være noen timers forsinkelse.

Vær også oppmerksom på at en ekstern antenne ikke nødvendigvis gir bedre nett. Jeg kjenner en som på D-Link ruteren på hytta hadde 10% dekning på 4G, men etter å ha kjøpt en ekstern retningsorientert antenne på en nettbutikk fikk opp mot 100%. Men dersom du allerede har bra signal, kan en ekstern antenne faktisk gi svakere signal fordi jo lengre antenne desto mer demper den signalet slik at «vinninga går opp i spinninga».

I det hele tatt – dekning med mobilt trådløst nett med forskjellige rutere er en fin blanding av eksakt vitenskap og erfaring  – hvilken erfaring har du?