Slik får du bedre dekning

Med noen smarte grep kan du få bedre dekning på hytta eller i båten. En fastmontert antenne på taket og en egen hyttetelefon er en løsning. Ofte er mye gjort ved å kjøpe seg en telefon som faktisk tar i mot og sender signaler bra.

For å kunne jobbe effektivt med Mobilt Bredbånd på PCen eller over 3G-nettet med mobiltelefonen er du avhengig av å ha god dekning. Dessverre er ikke dekningen like god overalt, spesielt i grisgrendte strøk, men det finnes faktisk ting du kan gjøre selv for å få bedre signaler.

Velg best mulig telefon
“Det er et par tre ting man kan gjøre selv for å forbedre dekningen,” sier Telenors dekningsdirektør  Bjørn Amundsen. “Først og fremst bør en velge en telefon som er god på å motta og sende signaler, og som ikke bare er god på design. Det er faktisk stor forskjell på de enkelte telefonene, noen telefoner er bedre enn andre.”

Selv om Amundsen har en viss idé om hvilke telefoner han mener er best vil han helst ikke anbefale en telefon over en annen, men går du til en forhandler vil de ofte ha tilsvarende kunnskap om hvilke telefoner som får inn best signaler. Oversikt over forhandlere finner du her.

Hva påvirker dekningen?
Dersom innendørsdekningen varierer kan det komme av hvor stor hytta er, hvor den ligger i forhold til basestasjonen og ikke minst hvor mye trafikk det går over mobilnettet der og da.

Lurer du på hvordan dekningen er på et spesifikt sted kan du sjekke det på Telenors dekningskart. Ønsker du å sjekke dekningen akkurat der du er kan du bruke dekningsappen på din mobiltelefon.

Bedre dekning på hytta og i båten
Hvis ingen håndholdte telefoner fungerer kan en fastmontert hyttemobil være et alternativ. Selv om slike telefoner ikke er vanlig hyllevare finnes de å få kjøpt. Dette kan også være en bra løsning i båt. En hyttemobil  kan du koble på en ekstern antenne, gjerne montert på taket på hytta eller båten.

“Da har du jo det samme signalet som om du sitter på hyttetaket når du sitter inne i hytta og snakker,” sier Bjørn Amundsen.

“For databruk finnes det nesten samme løsning, bare enda mer genialt. Kjøp deg en 3G-ruter og sett et SIM-kort i den og koble den så til en antenne fra hyttetaket med ledning inn til hytta. Da har du også samme dekning inne i hytta som om du ville sittet på hyttetaket. Her finnes det flere ulike varianter av rutere og antenner, og du kan få en slik løsning fra 1.000-2.000 kroner og oppover avhengig av hvilken antenne du kjøper.”

Bedre dekning i bilen
Bjørn Amundsen er mye ute på farten og jobber ofte fra bilen. Der har han en egen ruterløsning med en eksternmobilantenne på taket som gjør at signalene blir betraktelig bedre inne i bilen. Han er i praksis en omreisende trådløs sone.

“Alle disse rådene kan du gjøre selv. Det finnes andre ting man kan gjøre, men da blir det gjerne fryktelig vanskelig. Mange som har dårlig dekning opplever å få mye bedre dekning ved å følge disse rådene.”

“Et annet tips er å unngå skjøter på kablene. Bruk ordentlig kabler. Er du nøye med dette så mister du ikke signalet på grunn av en dårlig skjøt.”