Windows 8 – det funker!

For første gang på mange år blir jeg entusiastisk når jeg ser hva Microsoft har på tilby, både til privatbrukerne og i bedriftsmarkedet. Årsaken er Windows 8, nye tablets og telefoner og en sømløs integrasjon som er gull verdt for alle som vil samarbeide på jobb og dele når de er hjemme.

Først en disclaimer: Jeg har Microsoft som kunde og har jobbet med dem på en rekke områder i over 10 år. Samtidig er dette et godt utgangspunkt for å vurdere de lanseringene og den utviklingen selskapet har satt i gang det siste året. De har nemlig ikke alltid vært like godt posisjonert i forhold til brukerne som i dag.

Windows 8 – en ny retning
Det nye operativsystemet fra Microsoft, Windows 8, er mange ting på en gang. Men først og fremst er denne nylanseringen av verdens mest brukte programvare en total nytenkning av grensesnitt og funksjonalitet på skjermer og enheter som i stadig økende grad blir mobile og touch-baserte. Der både Googles Android og Apples iOS-baerte iPhone henger igjen i de fysiske app-ikonene og de fysiske grensesnittene som særlig har blitt knyttet til Steve Jobs, har Microsoft denne gangen gått tilbake til tegnebordet.

(Det er en interessant digresjon i denne sammenhengen at mange av designerne hos Apple, blant annet sjefsdesigneren John Ives, lenge var uenige med med Jobs om såkalt skeuomorphism-baserte grensesnitt slik de blant annet er utformet i iPad-kalenderen som ser ut som en skinn-almanakk. Mye spenning er knyttet til om dette kommer til å endre seg fremover, nå som Jobs ikke lenger kan gripe inn med vetorett. Les mer om skeumorphism her.

Microsoft sitt Windows 8-grensesnitt er fremfor alt to ting: Det har et enkelt uttrykk og en simplistisk ikonografi som ikke lager støy og kommer i veien for den informasjonen som faktisk skal kommuniseres via skjermen. Og det er laget for fingrene.

De etter hvert velkjente flisene inneholder informasjon som både sier noe om funksjonaliteten til app’en som startes og gir oppdateringer fra innholdet, enten det er nye bilder, ny epost, været eller en twittermelding som venter.

At Windows 8 først og fremst er laget for et touch-grensesnitt er både den store fordelen og ulempen med operativsystemet. På en tablet er det ikke vanskelig å venne seg til funksjonaliteten – og du kan enkelt hoppe mellom et tradisjonelt desktop-oppsett og et touch-oppsett, der det siste har menyer med litt større knapper som er plassert litt lenger fra hverandre. Men på en tradisjonell PC eller laptop, med mus og tastatur, er det vanskeligere å oppdage de store fordelene. Den nye startmenyen oppleves som et litt uhensiktsmessig ekstra lag over skrivebordet der det virkelig arbeidet skjer. Windows 8-varianter av kjent programvare, som Spotify, OneNote, Evernote eller Netflix, er foreløpig ingen stor opplevelse på en PC.

Forspranget til Microsoft med Windows 8 kan med andre ord ha blitt litt for stort – ikke bare for konkurrentene, men for brukere som kommer til å benytte dette OS’et med gammelt oppsett i årevis fremover. For ikke å snakke om IT-sjefer i næringslivet som fortsatt drømmer om gode gamle dager og Windows XP.

I farta
Opplevelsen av Windows 8 på farten er noe helt annet, enten du bruker et av de nye nettbrettene (for eksempel Windows Surface, Lenovo Helix, Dell Latitude 10 eller en Windows-telefon. Det er enkelt å få oversikt over startskjermen og de siste oppdateringene, du navigerer effektivt i høyde- og lengderetningen – i eller utenfor app’ene –  og tilpasningsmulighetene er akkurat mange nok til at telefonen blir personlig.

Selv om Microsoft Store inneholder et par hundretusen app’er mindre enn hos Apple, finner du de fleste av de mest brukte. Da Spotify kom omtrent samtidig med at jeg testet en telefon, var det egentlig bare Dropbox jeg savnet – og fortsatt savner.

Logger du deg på med en Live-ID og bestemmer deg for å bruke SkyDrive i stedet for Dropbox eller en av de konkurrerende lagrings- og delingstjenestene, oppdager du også raskt hvordan de forskjellige enhetene du benytter i hverdagen henger sammen. Telefonen har blant annet en fullverdig Office-installasjon som gjør det enkelt å redigere et dokument på mobilen på vei til jobb – gjerne sammen med flere kollegaer på en gang – og så plukke opp der du slapp når du fyrer opp PC’en på kontoret.

Da jeg begynte å teste Windows 8 med en tablet og en telefon var min første tanke: Hvor skal jeg få plass til denne nye enheten i det nåværende oppsettet med en laptop, en ipad og en mobiltelefon. Aha-opplevelsen kom da jeg forsto hvordan tablet’en – med et påkoblet tastatur og noen ganger en ekstern skjerm – erstattet behovet for en bærbar totalt, og delvis erstattet iPad’en.

Neste, naturlige, skritt blir nå å ditche den bærbare helt og bytte iPaden i en mini. Den er fortsatt bedre egnet til å konsumere innhold på enn det meste annet, men den har aldri vært spesielt hensiktsmessig som arbeidsverktøy.

Holder det i lengden?
Windows 8 har blitt beskrevet som et tektoniske skifte innen brukergrensesnittsdesign (amerikanske journalister vet liksom ikke helt hvor de skal stoppe) – og med over en milliard installerte operativsystemer globalt, er det liten tvil om at Microsoft har muligheten til å påvirke markedet hvis de vil.

Samtidig er det bekymring knyttet til det totale fravær av design-fokus på toppen av programvarekjempen. Kilder forteller bloggere og journalister at Steve Ballmer ikke hadde noen som helst føringer til teamet som etter hvert endte opp med å utvikle det nye OS-designet og visstnok bare møtte sjefdesigneren to ganger i løpet av hele prosessen.

Det kan godt hende at Windows 8 og det nye, såkalte Metro-designet, representerer et tektoniske skifte i softwaredesignhistorien, men det hjelper lite hvis det gamle Microsoft skjuler seg rett under overflaten.

  • tidyboy0558

    Dere kan skryte så mye dere orker av Windows 8, men det hjelper lite når forbrukerne ikke vil ha det. I tillegg har Microsoft nå gått ut og innrømmet at de har bommet med Windows 8 og kommer til å gjøre store endringer i versjon 8.1 (blue) som burde dukke opp snart. Jeg lurer også på hvem John Ives er. Mulig du tenker på Sir Jonathan Paul Ive, eller Jony som han kalles blant venner…

  • Anonym

    Dere kan skryte så mye dere orker av Windows 8, men det hjelper lite når forbrukerne ikke vil ha det. I tillegg har Microsoft nå gått ut og innrømmet at de har bommet med Windows 8 og kommer til å gjøre store endringer i versjon 8.1 (blue) som burde dukke opp snart. Jeg lurer også på hvem John Ives er. Mulig du tenker på Sir Jonathan Paul Ive, eller Jony som han kalles blant venner…