Sånn jobber jeg: Ole Gustavsen, partner i Snøhetta

Den egentlig jobben til Ole Gustavsen er å være strategisk rådgiver i det unge merkevare- og grafisk design byrået Snøhetta Design. Etter nesten 20 år som en sentral aktør i Snøhetta-systemet, minner han imidlertid mer om en libero på et fotballag, enn en styreleder med bare ett ansvarsområde.

– Det er mye bedre nå. For noen år siden var det meste av virksomheten samlet i ett selskap, og jeg var CEO for Snøhetta-arkitektene i nesten 12 år. Det var et stort ansvar og en omfattende jobb. Etter omleggingen ble jeg styreleder for det nyopprettede Snøhetta Design, i tillegg til at jeg fremdeles er involvert i prosjekter og prosesser i de andre selskapene. Det har gitt meg – og mange rundt meg – en helt annen hverdag.

Outlook-avhengig
Ole Gustavsen er partner har vært med siden firmaet signerte kontrakten med Biblioteket i Alexandria og slo igjennom globalt. Og nettopp erfaring og fartstid gjør at en del av Ole Gustavsens oppgaver i dag, gir seg selv.

– Det finnes ingen vanlig dag, men dagene består som regel av mange møter og mye e-post. Ansvaret mitt her er enkelt forklart å sørge for at vi har nok å gjøre. Det fører til at jeg er involvert i prosjekter i tidlig fase, ofte før vi har fått jobben, og underveis på presentasjoner, befaringer, milepæler og i mange situasjoner der det er en fordel å ha med noen med litt ekstra erfaring.

– Tre personer booker møter i kalenderen min; daglig leder i Snøhetta Design, en prosjektleder og meg selv. Den koordineringen og samordningen som ligger i å ha tilgang på andres kalendere og å bli invitert i møter med mulighet til å avslå eller endre, er viktig for at jeg skal klare å organisere dager og uker som glir greit. Utfordringen er ofte ting som er avtalt langt frem i tid; et styremøte, en komité eller et foredrag som plutselig ødelegger flyten og gjør det vanskelig å planlegge på begge sider av avtalen.

– Når jeg inviterer til møter selv, bruker jeg ofte Doodle (http://www.doodle.com/), som gjør det lettere å koordinere et møtetidspunkt for flere travle deltagere. Det forutsetter imidlertid at folk svarer ganske raskt. Noen tenker at de har god tid på seg når de får denne typen invitasjoner, men når de til slutt svarer, er selvfølgelig alle de mulige tidspunktene booket for lenge siden.

Bymenneske med hytte uten strøm
Snøhetta er et firma med virksomhet flere steder i verden, og en del av Gustavsens oppgaver forutsetter reising. – Da får jeg heldigvis hjelp til å booke og å organisere turene. Så er det om å gjøre å være strukturert, få unna epost på hotellrommet om kvelden og bruke SMS til å holde meg oppdatert gjennom dagen. Men jeg er ikke spesielt flink til å jobbe på selve reisen, og jeg er ikke den første til å dra opp PC’en når jeg har funnet plassen min og fått på sikkerhetsbeltet.

– Jeg er av natur en ganske rolig person, og blir sjelden stresset. Det tror jeg er litt stressende for andre, særlig i situasjoner der vi jobber mot en deadline og er nødt til å ha sendt avgårde en leveranse. Men jeg er god på å blokke ting ute, e-post, telefoner, andre mennesker, og så fokusere hundre prosent på den ene oppgaven som må gjøres. I dag satt jeg for eksempel med noen papirer som måtte være hos en kunde før lunsj. Da spiller det liten rolle hva som ellers står på blokken, jeg skyver det til side og får den ene oppgaven unna. Og blir det for mye, har jeg selvfølgelig muligheten til å delegere, eller be andre om hjelp.

– Jeg tror kanskje jeg også har blitt flinkere til å slappe av enn før. Jeg kan legge inn noen ekstra dager i utlandet etter et møte og er nok mer av et urbant cafe-menneske enn en som trekker ut i skogen ved første mulighet. Og matlaging er en aktivitet som er godt egnet til å roe seg ned med – ikke minst fordi maten skal spises etterpå, ofte med gode venner rundt bordet.

ole gustavsen2_640– Men så er det også hytta, som er avsidesliggende og mangler både strøm, vann og vei. Der er muligheten litt færre, og det er i hvert fall ikke mulig å sitte en hel dag å pløye igjennom e-poster eller surfe på nettet. Der er det rom for å hvile, og selv om jeg ikke er der veldig ofte, er det alltid like godt å komme dit, avslutter Ole Gustavsen i styreleder i Snøhetta Design.