En kikk på bestselgeren av Android-telefonene

Vi har fått en ny telefonanmeldelse fra en av våre lesere. Espen Jargren er offiser i Forsvaret og har testet Samsung Galaxy S3 4G, og det viser seg nok at soldater i Forsvaret har litt andre mobilbehov enn folk flest. 

Samsung Galaxy S3 4G er en oppdatert versjon av Galaxy SIII med støtte for 4G i Telenors nett.

Spinkelt førsteinntrykk for en offiser i Forsvaret
Telefonen kommer i en svart, stilig og solid boks som gir et overbevisende førsteinntrykk. Ikke noe dilldall, ikke mer emballasje enn absolutt nødvendig, og lett å ta vare på i fall man skulle finne på å selge telefonen en gang. Rett ut av boksen er det første som slår meg at denne telefonen er svær! Og tynn! Hvordan skal jeg klare å ikke knekke den første uka? Hint: Gummideksel og skjermbeskyttelse må på, umiddelbart. Ingen av delene følger med.

Den er for så vidt stilig å se på, men et par ting trekker ned: Det er én eneste fysisk knapp nederst på fremsiden. Størrelse og plassering matcher samsunglogoen og høyttaleren øverst. I halvmørket er det dermed knapt mulig å se hva som er opp eller ned på telefonen. Volumet styres av en vippebryter på venstre side. Den er aktiv selv om skjermen er låst, og er lett å fikle opp eller ned i vanvare (spesielt med gummidekselet på).

Tilkoblinger er greit plassert med standard 3,5 mm minijack i toppen og standard mikro-USB i bunnen – nå kan jeg lade min gamle Nokia N85, Kindle, pulsklokka og denne med samme lader. Bra.

Helhetsinntrykket er at dette er en solid bygget telefon uten slark, knirking eller andre åpenbare svakheter. Den er dog ikke spesielt ergonomisk å holde, og man merker at det er litt av et flak å holde opp mot øret.

Teknologi og funksjoner
Nevnte jeg at dette er en SVÆR telefon? AMOLED-skjermen på 4,8 tommer er ypperlig. NRK Nett-TV i HD-kvalitet over 4G er en nytelse – med 40cm avstand til skjermen er det som å se på en 50” TV fra fire meters avstand. Ulempen er selvsagt at det koster data. En liten halvtime skisending dro 380MB av mine månedlige 1000, just like that. Og foreløpig har 4G…skal vi si, beskjeden dekning? Men det kommer nok. Og Nett-TV er bra over Wi-Fi også. Det er greit minne (16GB), og plass til64 GB til på mikro-SD. Den spiser det meste av filmformater, opp til full HD (men viser det i 720P, altså 1280×720). Glimrende som portabel kino, med andre ord.

Programmer åpnes og kjører raskt og jevnt. Ikke antydning til nøling eller hakking her, det er åpenbart en god motor i denne. Innebygd gyro gjør at den kan læres opp til å kjenne igjen bevegelser: Riste for å slå på blåtann, svare automatisk hvis man løfter den til øret, skru på mute og avvise samtaler om man snur den med skjermen ned og så videre. Jeg gidder ikke, men men kanskje noen synes det er nyttig. Med en passende app kan den også beregne hestekrefter og dreiemoment i bilen din, om du vil kontrollere at du har fått det du har betalt for.

GPSen er bra. Den bruker både nettverk og satelitter til posisjonering, og finner stort sett posisjon temmelig raskt (10-15 sekunder). Medfølgende Google Maps-navigasjon med satelittbilder og kart er imponerende, spesielt på en så bra skjerm, i tillegg er kartene alltid oppdatert, og gratis. Med en god holder erstatter den lett en vanlig bil-GPS.

Stor skjerm, rask innmat og mye teknologi har sin pris. Den SPISER batteri. Den må lades hver dag, og med intensiv bruk holder den ikke en hel dag engang. Det er som å gå tilbake til min første mobiltelefon i 1994, en Digi-Flip på omtrent samme størrelse og ti ganger så tykk. Bare det at den gangen var 12 timer standby en revolusjon. Selv med alle mulige batterisparingsfunksjoner aktivert og ytterst beskjeden bruk holder den maks to dager.

På den positive siden kan det noteres at reststrømindikatoren viser prosenter fra 100 til 0, og er temmelig nøyaktig – viser den null, er det tomt. Jeg ville uten videre akseptert at telefonen var dobbelt så tykk, da hadde det vært plass til et fire ganger så stort batteri. Som det er nå tør jeg ikke å ha for eksempel månedskortet på NSB på den, eller noe som helst annet som er kritisk å ha tilgang til. Litt aktiv bruk på dagen, en god langfilm på toget hjem, tomt batteri og så billettkontroll? I think not!

Multimedia – musikk/lyd, kamera
Lyden er grei. Som forventet blikkboksaktig spinkel ut av høyttaleren, og helt avhengig av headsettet for øvrig. De medfølgende ørepluggene gir ikke det største basstrykket, men de spiller noenlunde rent. Det er ikke noe problem å spille høyt nok, i hvert fall.

Kameraet (har 8MP) er stort sett en opptur. Det starter lynraskt, fokuserer lynraskt og har stort sett ikke noen utløserforsinkelse. Panoramafunksjonen er strålende og helt selvforklarende. Automodus gjør som regel det riktige, og er det spesielt vanskelige lysforhold (motlys, veldig mørke eller veldig lyse felter etc.) gjør HDR-funksjonen underverker med å lokke frem detaljer.

Men feilfritt er det ikke – det er følsomt for bevegelse, og det er altså ikke helt lett å holde dette flaket av en mobil helt rolig og samtidig trykke på skjermen. Bildene ser utrolig lekre og fargesprakende ut på skjermen før de tas, men blir stort sett blassere, mørkere og mindre fargerike. Bilder tatt med LED-”blitzen” får oftere enn ikke et merkbart blåstikk. Likevel er kameraet såpass bra, raskt og enkelt at man faktisk rekker å ta bilder før motivet er borte, og med bare et minimum av øving blir det gode bilder også.

Video blir overraskende bra, og den er i full HD (1920×1080). Den tåler ikke mye zoom før det blir grumsete, spesielt i dårlig lys, men det kan ikke forventes heller. Med moderat zoom blir det skarpe, fine bilder også innendørs. Autofokusen er rask og lydløs. Lyden blir heller ikke så verst.

Operativsystem og programvare
Telefonen ble levert med Android 4.1.1. Her støtte jeg på første snag: Oppdatering til 4.1.2 går ikke, fordi den har fått det for seg at programvaren er modifisert (rootet). Det er den ikke, og det er litt mikk å laste ned originalversjon på nytt for å kunne oppdatere. På den annen side er det mulig å roote for dem som måtte være interessert i det. Og dette er den første telefonen jeg har hatt som ikke har hverken låst seg eller krevd omstart for å løse et eller annet latterlig problem. Den er rett og slett veldig, veldig stabil.

Android er en tilvenningssak som alt annet. Det meste er forholdsvis intuitivt, men banale ting som å skifte mellom programmer (og i det hele tatt vite hvilke programmer som er åpne) er litt klønete. Det er fort gjort å gå seg vill i menysystemet, og det er ikke gjort på en kveld å finne ut av hva som justeres hvor, med hvilken konsekvens. Men det finnes app-er til alt, og som nevnt kjører denne telefonen hva som helst uten å blunke. Øverst er det hele tiden en varslingslinje, som kan trekkes ned for å vise hva som skjer, og som gir tilgang på innstillinger – elegant og brukervennlig.

Konklusjon
Dette er en fabelaktig videospiller, spillkonsoll, minidatamaskin, internettleser og hva du vil, og et helt greit kamera. Men som telefon lider den under den utrolig dårlige batterikapasiteten og størrelsen. Den glir ikke ubemerket ned i hvilken som helst lomme, og å snakke i den er som å holde en bok mot ansiktet. Den erstatter på ingen måte min N85 som telefon, men knuser den på alle andre områder. Så det koker ned til – hva trenger du? Hva prioriterer du?

Samsung Galaxy SIII med 4G får du kjøpt her.