Smarttelefon for dummies – guide til smarttelefonen for nybegynnere

Har du kjøpt deg en smarttelefon for alle første gang er det lett å bli overveldet over alle funksjonene og mulighetene du har. Her er en guide til smarttelefoner for nybegynnere.  

Når jeg fikk min første smarttelefon lå den lenge i boksen før jeg tok motet til meg og satte i SIM-kortet. Jeg syntes ikke det var lett og jeg trengte hjelp til å komme i gang. Jeg vet at det er flere med meg som synes smarttelefonen er vanskelig i starten. Derfor tenkte jeg kunne dele noen av triksene med deg.

Lek!
Det første tipset jeg vil gi deg er å ikke være redd for å leke med telefonen. Det viktigste er å prøve og feile. Du kan ikke gjøre noe galt! Klikk deg rundt og prøv deg frem så vil du bli en superbruker før du vet ordet av det!

Det kan også være lurt å skaffe seg en fadder. Sjansen er nok stor for at du kjenner noen, en venn eller ett familiemedlem, som vil ta deg under sin smarttelefonvinge og dele av sine kunnskaper.

Noen lenker som kan hjelpe deg:

Getting started with your iPhone

iPhone for dummies

Samsung Galaxy S III for dummies

Android phones for dummies

Windows Phone

Samsung_250_2Batteri
Førstegangslading er imidlertid et tema for eldre batterityper, disse brukes i særdeles liten grad i moderne telefoner derfor er ikke førstegangslading nødvendig for smarttelefoner. Jeg vil også tipse deg om å slutte å tenke på smarttelefonen som en mobiltelefon, men mer som en datamaskin. Datamaskiner er ikke som din gamle Nokia 3210 og har derfor ikke like lang batteritid. Derfor er det lurt å gå til innkjøp av en ekstra lader som du hele tiden kan ha med deg i veska eller i bilen.

Sjekk ditt abonnement
Det kan også være lurt å ta kontakt med ditt mobilselskap for å få hjelp til hvilket abonnement som passer deg og din nye smarttelefontilværelse.  Det du må få sjekket hos din operatør er om du har tilstrekkelig mengde datatrafikk inkludert i abonnementet. Har du et gammelt abonnement kan det fort bli dyrt å bruke tjenestene som gjør smarttelefon så kjekk å ha. Operatøren hjelper deg å finne en passende datapakke. Ring 09000 for å snakke med Telenors kundeservice eller klikk deg inn på telenor.no

Bevare bilder og kontakter
Den største grunnen til at jeg nølte med å bytte til smarttelefon var muligheten for å miste bilder og kontakter. Det er midlertid ingenting å være redd for. Det er en enkel prosedyre å flytte over kontaktene med Telenors kontaktflytter. Laster du i tillegg ned funksjonen Mine Kontakter fra Telenor har du hele tiden kontaktlisten din sikkert lagret på Mine Sider.

WiFi
For å minske bruken av datatrafikk vil jeg anbefale deg å skru av datatrafikken og kun bruke den når du har behov for det inntil du er en erfaren bruker. Videre er det også lurt å sette opp telefonen for WiFi. WiFi er det samme som trådløst nett. Surfer du på WiFi kan du bruke det trådløse nettet du har hjemme, på jobb eller hos andre. De fleste kafeer tilbyr også gratis WiFi. Du kan sette opp telefonen slik at den hele tiden vil koble seg opp mot det trådløse nettet som finnes i nærheten. Dersom nettverket har passord må du taste inn dette.

Beskytt din nye baby!
Etter hvert som du blir superbruker på smarttelefonen vil du merke at den blir verdifull for deg og at du vil bli redd for at noe skal komme til å skade den. Din nye telefon har sikkert også kostet litt derfor vil jeg tipse deg om å bruke beskyttelse på både skjerm og deksel. Dette får du kjøpt i de fleste mobilbutikker, her finner du din nærmeste forhandler.

Nokia Lumia 920 Yellow Front2.280x280!Kort forklart
Telenorbutikken tilbyr også servicetjenester som erstatning av SIM-kort/ MicroSim, overføring av kontakter, bilder og videoer, WAP/MMS oppsett, oppsett av e-postkonto på mobil og hjelpe til å hente PIN/PUK koder. På Telenor sin YouTube-kanal kan du også se filmer som kort forklart viser deg hvordan du enkelt kan bruke de ulike tjeneste som smarttelefonen tilbyr.

Mobilhjelp-siden til Telenor finner du informasjon og guider om blant annet oppsett av mobiltelefonen din.

Er det noe du lurer på så ikke vær redd for å spørre. Våre mobileksperter kan svare deg her på bloggen.