Spørsmål og svar rundt 4G

4G – et datanett for de smarte? Eller er 4G best for deg som bor i liten leilighet og er mye utendørs?  Jeg har fått flere spørsmål etter at Telenor lanserte 4G. 4G nettet er vårt nyeste mobile datanett som ligger der nesten uberørt med god plass til mye data og klar for å gi deg gode opplevelser.

 1. Hvordan får jeg 4G på min mobiltelefon?
  Du kan sette 4G-SIMkortet inn i mobiltelefonen din, men selv om telefonen din støtter 4G og du er innenfor dekning, vil du inntil videre ikke få 4G på din telefon.4G vil du få når vi har gjort dette tilgjengelig i nettet også for mobiltelefoner ved hjelp av noe som heter CS fallback. Da vil vi hver gang du snakker i telefonen flytte deg automatisk ned på 3G og opp på 4G så du får mulighet til å surfe raskere når du har snakket ferdig.
  Inntil videre må du bruke modem, ruter eller nettbrett for å utnytte 4G. Altså, kun datatrafikk.
 2. Hvor lang rekkevidde har 4G?
  Under optimale forhold og med fri sikt kan rekkevidden teoretisk komme opp i noen kilometer. Men topologiske forhold kan raskt redusere dette til noen hundre meter.Sjekk dekningskartet vårt på nett eller last ned dekningsappen på mobil eller nettbrett. Den har også en fartsmåler.
 3. Er 4G kun et utendørsnett?
  Nei, du kan benytte 4G innendørs, men det er her kravet til å være smart ligger. Husk at dekningskartet vårt er basert på teoretiske beregninger og er mest pålitelig utendørs fordi innendørsdekning er avhengig av flere faktorer, for eksempel bygningsmasse i heimen.Frekvensen er på 2,6 GHz og lar seg lett stoppe av hushjørner og andre fysiske hindringer. Rekkevidden vil bli større senere når vi kommer til å benytte også andre frekvenser. En venn av meg med seilbåt befant seg utenfor Steilene i Oslofjorden og hadde 2G nede i båten, 3G på dekk og 4G da han heiste miniruteren opp i masten!
 4. Hvordan kan jeg få best innendørsdekning med 4G?
  Generelt må en rett og slett prøve seg fram i boligen der en bor. Ofte er det best dekning i vinduet der blomsterpotta står.Benytter du miniruteren vi leverer med mobilt bredbånd kan det være lurt å sette den på høykant fordi det fort kan gi 3-6 dB bedre signal.
 5. Hva er best; modem eller ruter?
  Det er behovet som er avgjørende. Men skal du installere klienten for modemet på en PC som eies av bedriften du jobber i, er det lurt å ta en avsjekk med noen i IT-avdelingen at dette er greit.Generelt mener jeg det noe høyere kompleksitet ved installasjon av klient på PC enn å benytte en ruter. En ruter er enklere å forholde seg til og gir større fleksibilitet ved at den kan plasseres der det er best dekning.
 6. Hvordan kan jeg utnytte 4G på farten?
  Vi har gode erfaringer med å sitte på bussen med nettbrett og strømme Comoyo, NRK, TED eller YouTube.Utenfor 4G-dekning har vi hand over til 3G, og det burde stort sett gå greit. Det kan være smart å øke sin kunnskap på vei både til og fra jobben.

Sjekk dekningskartet vårt: http://www.telenor.no/privat/dekning/dekning_data.jsp

Vi har startet med de største byene og omkringliggende områder, men jeg kan love at vi skal fortsette å bygge ut mobilt bredbånd til folket!

Har du flere spørsmål du lurer på? Bruk kommentarfeltet. Jeg er tilgjengelig.

Her er to andre artikler vi har hatt på bloggen om 4G: