Spørsmål og svar rundt 4G

4G – et datanett for de smarte? Eller er 4G best for deg som bor i liten leilighet og er mye utendørs?  Jeg har fått flere spørsmål etter at Telenor lanserte 4G. 4G nettet er vårt nyeste mobile datanett som ligger der nesten uberørt med god plass til mye data og klar for å gi deg gode opplevelser.

 1. Hvordan får jeg 4G på min mobiltelefon?
  Du kan sette 4G-SIMkortet inn i mobiltelefonen din, men selv om telefonen din støtter 4G og du er innenfor dekning, vil du inntil videre ikke få 4G på din telefon.4G vil du få når vi har gjort dette tilgjengelig i nettet også for mobiltelefoner ved hjelp av noe som heter CS fallback. Da vil vi hver gang du snakker i telefonen flytte deg automatisk ned på 3G og opp på 4G så du får mulighet til å surfe raskere når du har snakket ferdig.
  Inntil videre må du bruke modem, ruter eller nettbrett for å utnytte 4G. Altså, kun datatrafikk.
 2. Hvor lang rekkevidde har 4G?
  Under optimale forhold og med fri sikt kan rekkevidden teoretisk komme opp i noen kilometer. Men topologiske forhold kan raskt redusere dette til noen hundre meter.Sjekk dekningskartet vårt på nett eller last ned dekningsappen på mobil eller nettbrett. Den har også en fartsmåler.
 3. Er 4G kun et utendørsnett?
  Nei, du kan benytte 4G innendørs, men det er her kravet til å være smart ligger. Husk at dekningskartet vårt er basert på teoretiske beregninger og er mest pålitelig utendørs fordi innendørsdekning er avhengig av flere faktorer, for eksempel bygningsmasse i heimen.Frekvensen er på 2,6 GHz og lar seg lett stoppe av hushjørner og andre fysiske hindringer. Rekkevidden vil bli større senere når vi kommer til å benytte også andre frekvenser. En venn av meg med seilbåt befant seg utenfor Steilene i Oslofjorden og hadde 2G nede i båten, 3G på dekk og 4G da han heiste miniruteren opp i masten!
 4. Hvordan kan jeg få best innendørsdekning med 4G?
  Generelt må en rett og slett prøve seg fram i boligen der en bor. Ofte er det best dekning i vinduet der blomsterpotta står.Benytter du miniruteren vi leverer med mobilt bredbånd kan det være lurt å sette den på høykant fordi det fort kan gi 3-6 dB bedre signal.
 5. Hva er best; modem eller ruter?
  Det er behovet som er avgjørende. Men skal du installere klienten for modemet på en PC som eies av bedriften du jobber i, er det lurt å ta en avsjekk med noen i IT-avdelingen at dette er greit.Generelt mener jeg det noe høyere kompleksitet ved installasjon av klient på PC enn å benytte en ruter. En ruter er enklere å forholde seg til og gir større fleksibilitet ved at den kan plasseres der det er best dekning.
 6. Hvordan kan jeg utnytte 4G på farten?
  Vi har gode erfaringer med å sitte på bussen med nettbrett og strømme Comoyo, NRK, TED eller YouTube.Utenfor 4G-dekning har vi hand over til 3G, og det burde stort sett gå greit. Det kan være smart å øke sin kunnskap på vei både til og fra jobben.

Sjekk dekningskartet vårt: http://www.telenor.no/privat/dekning/dekning_data.jsp

Vi har startet med de største byene og omkringliggende områder, men jeg kan love at vi skal fortsette å bygge ut mobilt bredbånd til folket!

Har du flere spørsmål du lurer på? Bruk kommentarfeltet. Jeg er tilgjengelig.

Her er to andre artikler vi har hatt på bloggen om 4G:

 

 

 

 • Harald Bjorøy

  Hei, eg har ein Lumia 920, fått på Build-konferansen i Seattle. Fekk nytt sim-kort på laurdag med 4g printa på. I oppsettet har eg valt 4g som høgaste hastighet. Eg får kun 3g i områder eg fekk topp 4g dekning i prøveprosjektet. Kva skal til for å få 4g på telefonen?

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei Harald; Du benyttet vel modem eller ruter i prøveprosjektet? På en mobiltelefon må du vente litt til før du kan få 4G. Tidspunkt er ikke klart ennå. Men det blir ikke leeenge..

   • Harald Bjorøy

    Ja – det var eit Huawei-modem. Veit du om det vil virke «av seg sjølv» eller om eg må gjere noko aktivt når det blir tilgjengeleg?

    • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

     Meningen er at det skal virke «automagisk» uten at du skal måtte gjøre noe mer!

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei igjen Harald; Lumia skal støtte både 4G på 2,6GHz og CS fallback.

 • Harald Bjorøy

  Hei, eg har ein Lumia 920, fått på Build-konferansen i Seattle. Fekk nytt sim-kort på laurdag med 4g printa på. I oppsettet har eg valt 4g som høgaste hastighet. Eg får kun 3g i områder eg fekk topp 4g dekning i prøveprosjektet. Kva skal til for å få 4g på telefonen?

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei Harald; Du benyttet vel modem eller ruter i prøveprosjektet? På en mobiltelefon må du vente litt til før du kan få 4G. Tidspunkt er ikke klart ennå. Men det blir ikke leeenge..

   • Harald Bjorøy

    Ja – det var eit Huawei-modem. Veit du om det vil virke «av seg sjølv» eller om eg må gjere noko aktivt når det blir tilgjengeleg?

    • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

     Meningen er at det skal virke «automagisk» uten at du skal måtte gjøre noe mer!

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei igjen Harald; Lumia skal støtte både 4G på 2,6GHz og CS fallback.

 • Harald Bjorøy

  Dette er ein presseomtale om telefonen eg har:
  http://www.wpcentral.com/developer-edition-lumia-920-one-kind-pentaband

 • Harald Bjorøy

  Dette er ein presseomtale om telefonen eg har:
  http://www.wpcentral.com/developer-edition-lumia-920-one-kind-pentaband

 • Vidar Persbraaten

  Hei,

  jeg jobber for en leverandør av 4G rutere samt tilhørende innendørs og utendørs antenner , som for det aller meste retter seg mot proff/bedriftsmarkedet. Har dere noen indikasjoner på at forespørselen fra disse markedene øker?

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei Vidar; Godt spørsmål jeg gjerne skulle hatt et godt svar på 🙂 Jeg tror du sitter på noe av svaret selv; innendørsdekning på 4G i bedriftsmarkedet krever gode antenneløsninger og kunnskap. Tror derfor at forespørselen i markedet vil følge både kompetansebygging og utbygging.

 • http://www.facebook.com/vidarp Vidar Persbraaten

  Hei,

  jeg jobber for en leverandør av 4G rutere samt tilhørende innendørs og utendørs antenner , som for det aller meste retter seg mot proff/bedriftsmarkedet. Har dere noen indikasjoner på at forespørselen fra disse markedene øker?

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei Vidar; Godt spørsmål jeg gjerne skulle hatt et godt svar på 🙂 Jeg tror du sitter på noe av svaret selv; innendørsdekning på 4G i bedriftsmarkedet krever gode antenneløsninger og kunnskap. Tror derfor at forespørselen i markedet vil følge både kompetansebygging og utbygging.

 • Gerrith

  Hei. Var i California også i år med en gruppe folk herfra og vi fikk brukt som de siste 
  4 år våre mobile 4G WIFI eller MIFI fra Virgin – med 5 tilkoblinger på samme tid.  Ingen Mb eller Gb begrensninger på 4G lenger, kun på 3G.  Super ! Var absolutt ikke snakk om innen eller utendørs gode antenneløsninger. Den virket uansett hvor vi var ! Frekvensen de bruker, rekker my lengere enn de høye frevenser Telenor nå innfører. Og det var stabil og super rask 4G! På Universitetet – selv i kjelleren med tykke betonvegger – på strand, i parken, på bussen, tog, i bilen, uansett så var full 4G dekning. Kjøpte senere Simkort i Amsterdam og i Danmark fikk jeg Simkort, det samme i Tyskland, i Frankrike etter landing i Paris, i Asien er der heller ingen problemer. 

  På Gardamoen lufthavn stoppet alt opp. Her er det andre regler, frekvenser og ideer om hva folk må, skal eller burde. Litte tiltro til det andre har bygd opp i andre deler av verden. Man vet best selv. Politikkere tenker sakte og må først se tiden an… før de frigir frekvenser.

  Da iPhone 5 kom frem, var jeg stadig i San Francisco – folk fra hele verden kom i minutt takt i digere jumbojet, for å få tak i en iPhone 5. Også mange fra SørKorea. De har Samsung i egen land og flyr til USA for å kjøpe seg Apple utstyr. Hvorfor ? De vil ha mer enn bare en etterlikning. 
  Og det flotteste var: Å pakke den nye iPhone ut, slå den på, og man er på 4G nettet umiddebart. Slik kan det fungere, når man tilrettelegger i god tid for menneskene. Telenor prøver seg med avledningsmanøver fra Samsung. Hva skal vi med Samsung, når hele bedriften og alt privat utstyr er finavstemt med hightech fra Apple. iCloud – alt Musikk, Film, Bilder over WIFI og Airplay i hele huset.

  Utstyrt med iPad kan vi vise trådløs på storskjerm alt vårt materiale til møter, eller i undervisningen via AppleTV og projektor kan alt styres fra et sted. 1 tap med fingeren, så er musikk av eller på i hele huset eller den type musikk i et rom og helt annen musikk i andre rom, vise en film, Powerpoint, starte Telefon-konference, Facetime eller Skype og snakke på storskjerm med folk fra andre kontinenter – gratis.

  Alt fra en iPad eller iPhone.
  Jeg kan starte et dokument på en iMac, fortsette på samme dokument i toget på min iPad eller MacBook og når jeg venter i kø kan jeg fortsette på min iPhone. Alt passer sammen med hverandre sømløs.

  Hva skal vi med Samsung og Android, som Telenor nå prøver å heie frem? Eller Windows tablet…? Hvis Telenor går i samme spor som SAS eller SAAB, vil det lide samme skjebne. Vi har snakket på siste møte om å flytte hele bedriften til Netcom, hvis Telenor ikke skjerper seg. Hele Kommunen vår er flyttet allerede.
  Hva velger Telenor som veien fremover? Være sta, og gi kunder mer begrensninger enn muligheter? Jeg blir kjempe frustrert når jeg blir stengt inn når jeg kommer hjem til Norge – på Gardamoen – og mister friheten min.

  Åpner Telenor opp, slik de mange mennesker som reiser hver dag ut av landet, alle som er underveis i bus, tog eller bil, endelig i 2012 får muligheter – frem for begrensninger. Teknologien finns og blir brukt i USA, Europa og Asien. Hva hindrer Telenor å bruke samme teknologien også her i landet?

  Hva mener du om det Åge? Å gi mennesker muligheter – fremfor begrensninger – så vil de være mye mer løyale kunder – eller tar jeg feil?

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei Gerrith; Helt enig i at å gi mennesker muligheter framfor begrensninger vil bidra til at de blir mer loyale kunder! Du berører mange interessante aspekter i innlegget ditt; la meg kommentere et par av dem. Din opplevelse av bedre dekning der du beveget deg i California har nok sammenheng med at Virgin på de stedene benytter 700MHz båndet. Etter frekvensauksjonen til våren 2013 vil vi kunne benytte 800Mhz båndet som gir betydelig bedre dekning enn de høye frekvensene vi benytter i dag. Uten at jeg vet det vil jeg også gjette meg til at signalstyrken har litt mer guffe «overthere» enn her ref. lovverket. Når det gjelder Apple er jeg personlig helt enig med deg at når det gjelder brukervennlighet er det ingen over – ingen ved siden. Men også her er det ønskelig med konkurranse og åpne plattformer. Så vil markedet uansett styre hvem som vinner. Frihet er så mangt – vi har ihvertfall flere politiske partier vi kan stemme på ! 🙂

   • Gerrith

    Du har rett Åge Harr. Vi har flere partier og vi kan håpe, at noen holder, det de lover før valget… vi har også flere knott og flere elg. Vi har kanskje renere vann og rein. Bra det. Om de andre har større styrke eller bedre utstyr vet jeg ikke, for meg teller kun resultatet – det brukeren opplever her og nå.
    Min helhetsopplevelse å bruke den nye teknikk uten begrensninger er ingen som kan ta fra meg. Når jeg kommer et sted som Danmark, Tyskland eller California og opplever det bare virker, så spiller det ingen rolle, hvilket parti fikk besluttet i god tid, slik folk kan anvende teknikken når den er oppfunnet og mer brukervennlig.
    De har det – vi har det ikke! Det er det som teller Åke. Vi er ute og reise mer enn noen gang før og opplever at tinge går litt raskere der ute. Jeg vet at Europa hadde Universiteter i 1100 tallet og her kom den første for ca 100 år siden. Bilen ble oppfunnet i Tyskland og kom først lenge etter til Norge. Psykologien også. Det tok ofte veldig lang tid, før noen fikk tatt seg sammen. Skepsis er folkesporten nr.1 og ingen vil gjøre noe galt heller. Få dratt inn så mye som mulig penger av sine medmennesker, så lenge de ikke oppdager billigere løsninger – har jeg opplevd i snart alle bransjer.
    Det som er den store forskjell til feks. California, er ikke mennesker, men måten å tenke på. De tenker på service derover. Hvordan kan jeg gjør det billigere og bedre for folk i California? Sunnere mat, bedre helse, bedre kommunikasjon osv. Hvordan vi tenker her i Norge vet de fleste…. 

    Vi har de samme gener og samme muligheter. Hvorfor ser vi de andre 5 mill Nordmen som fiender og vil helst oppdra hverandre til å betale litt mer – fremfor å gi den beste servicen som overhovet er mulig.

    Jeg kom til Norge i 2001 og var overrasket å måtte stadig betale tellerskritt til modemet mitt. Det var snart det siste land i den vestlige verden, som hadde ennå disse begrensninger. Undret meg over dette kunstige delay. Hvorfor ikke gi den service som første land, hvorfor som siste? Da ligger hele forskjellen.

    Var ute å reise igjen de siste måneder. Inn med Simkort og 4G på min mobile WiFi hotspot så snart jeg kommer sørover, vest eller øst over. Det er spennende og oppleve den dag vi klarer alle å kunne gi super service til hverandre, har en rimelig inntjening og er med der utviklingen skjer – fra starten. For meg på sikt en bedre løsning enn å melke folk så lenge som mulig, og kommer bakut i utviklingen konstant. Det går så lenge vi har olje i bakken – hva når det tar slutt og vi ennå ikke har opparbeidet oss en forsprang foran de andre, som blir en nødvendighet for å overleve i konkurrensen?

    Det var en grunn hvorfor Norge var det mest fattige land i Europa før oljen kom.  Tankegangen vår er eneste forskjellen og er nøkkelen Åge Harr…

 • Anonym

  Hei. Var i California også i år med en gruppe folk herfra og vi fikk brukt som de siste 
  4 år våre mobile 4G WIFI eller MIFI fra Virgin – med 5 tilkoblinger på samme tid.  Ingen GB begrensninger på 4G, kun på 3G.  Super ! Var absolutt ikke snakk om innen eller utendørs gode antenneløsninger. Den virket uansett hvor vi var ! Frekvensen de bruker, rekker my lengere enn de høye frevenser Telenor nå innfører. Og det var stabil og super rask 4G! På Universitetet – selv i kjelleren med tykke betonvegger – på strand, i parken, på bussen, tog, i bilen, uansett så var full 4G dekning. Kjøpte senere Simkort i Amsterdam og i Danmark fikk jeg Simkort, det samme i Tyskland, i Frankrike etter landing i Paris, i Asien er der heller ingen problemer. 

  På Gardamoen lufthavn stoppet alt opp. Her er det andre regler, frekvenser og ideer om hva folk må, skal eller burde. Litte tiltro til det andre har bygd opp i andre deler av verden. Man vet best selv. Politikkere tenker sakte og må først se tiden an… før de frigir frekvenser.

  Da iPhone 5 kom frem, var jeg stadig i San Francisco – folk fra hele verden kom i minutt takt i digere jumbojet, for å få tak i en iPhone 5. Også mange fra SørKorea. De har selv Samsung og flyr til USA for å kjøpe seg Apple utstyr. Hvorfor ? De vil ha mer enn bare en etterlikning. Og det flotteste var: Å pakke den nye iPhone ut, slå den på og man er på 4G nettet umiddebart. Slik kan det fungere, når man tilrettelegger i god tid for menneskene. Telenor prøver seg med avledningsmanøver fra Samsung. Hva skal vi med Samsung, når hele bedriften og alt privat utstyr er finavstemt med hightech fra Apple. iCloud – alt Musikk, Film, Bilder over WIFI og Airplay i hele huset.

  Utstyrt med iPad kan vi vise trådløs på storskjerm små film, og alt materiale til møter, eller i undervisningen via AppleTV og projektor kan alt styres fra et sted. 1 tap med fingeren, så er musikk av eller på, en film, powerpoint, Telefon-konference, Facetime eller Skype og snakke på storskjerm med folk fra andre kontinenter – gratis. Alt fra en iPad eller iPhone. Starte et dokument på iMac fortsette på samme dokument i toget på min iPad og når jeg venter i kø kan jeg fortsette på min iPhone. Hva skal vi med Samsung og Android, som Telenor nå prøver å heie frem? Eller Windows tablet…? Hvis Telenor går i samme spor som SAS eller SAAB, vil det lide samme skjebne. Vi har snakket på siste møte om å flytte hele bedriften til Netcom, hvis Telenor ikke skjerper seg. Hele Kommunen vår er flyttet allerede.
  Hva er veien fremover? Være sta, og gi kunder mer begrensninger enn muligheter? Jeg blir kjempe frustrert når jeg blir stengt inn når jeg kommer hjem til Norge – på Gardamoen – og mister friheten min.

  Hva mener du om det jeg skriver her Åge? Gir det bare litt mening?

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t503035/ Åge Harr

   Hei Gerrith; Helt enig i at å gi mennesker muligheter framfor begrensninger vil bidra til at de blir mer loyale kunder! Du berører mange interessante aspekter i innlegget ditt; la meg kommentere et par av dem. Din opplevelse av bedre dekning der du beveget deg i California har nok sammenheng med at Virgin på de stedene benytter 700MHz båndet. Etter frekvensauksjonen til våren 2013 vil vi kunne benytte 800Mhz båndet som gir betydelig bedre dekning enn de høye frekvensene vi benytter i dag. Uten at jeg vet det vil jeg også gjette meg til at signalstyrken har litt mer guffe «overthere» enn her ref. lovverket. Når det gjelder Apple er jeg personlig helt enig med deg at når det gjelder brukervennlighet er det ingen over – ingen ved siden. Men også her er det ønskelig med konkurranse og åpne plattformer. Så vil markedet uansett styre hvem som vinner. Frihet er så mangt – vi har ihvertfall flere politiske partier vi kan stemme på ! 🙂

   • Anonym

    Du har rett Åge Harr. Vi har flere partier og vi kan håpe, at noen holder, det de lover før valget… vi har også flere knott og flere elg. Vi har kanskje renere vann og rein. Bra det. Om de andre har større styrke eller bedre utstyr vet jeg ikke, for meg teller kun resultatet – det brukeren opplever her og nå.
    Min helhetsopplevelse å bruke den nye teknikk uten begrensninger er ingen som kan ta fra meg. Når jeg kommer et sted som Danmark, Tyskland eller California og opplever det bare virker, så spiller det ingen rolle, hvilket parti fikk besluttet i god tid, slik folk kan anvende teknikken når den er oppfunnet og mer brukervennlig.
    De har det – vi har det ikke! Det er det som teller Åke. Vi er ute og reise mer enn noen gang før og opplever at tinge går litt raskere der ute. Jeg vet at Europa hadde Universiteter i 1100 tallet og her kom den første for ca 100 år siden. Bilen ble oppfunnet i Tyskland og kom først lenge etter til Norge. Psykologien også. Det tok ofte veldig lang tid, før noen fikk tatt seg sammen. Skepsis er folkesporten nr.1 og ingen vil gjøre noe galt heller. Få dratt inn så mye som mulig penger av sine medmennesker, så lenge de ikke oppdager billigere løsninger – har jeg opplevd i snart alle bransjer.
    Det som er den store forskjell til feks. California, er ikke mennesker, men måten å tenke på. De tenker på service derover. Hvordan kan jeg gjør det billigere og bedre for folk i California? Sunnere mat, bedre helse, bedre kommunikasjon osv. Hvordan vi tenker her i Norge vet de fleste…. 

    Vi har de samme gener og samme muligheter. Hvorfor ser vi de andre 5 mill Nordmen som fiender og vil hlst oppdra dem til å betale litt mer – fremfor å gi den beste service som er mulig. Jeg kom til Norge i 2001 og var overrasket å måtte stadig betale tellerskritt til modemet mitt. Det var snart det siste land i den vestlige verden, som hadde ennå disse begrensninger. Undret meg over dette kunstige delay.

    Var ute å reise igjen de sisde måneder. Inn med Simkort og 4G på min mobile WiFi hotspot så snart jeg kommer sørover, vest eller øst over. Det er spennende og oppleve den dag vi klarer alle å kunne gi super service til hverandre, har en rimelig inntjening og er med der utviklingen skjer – fra starten. For meg på sikt en bedre løsning enn å melke folk så lenge som mulig, og kommer bakut i utviklingen konstant. Det går så lenge vi har olje her – hva når det tar slutt og vi ennå ikke har opparbeidet oss en forsprang foran de andre, som blir en nødvendighet for å overleve i konkurrensen?

    Det var en grunn hvorfor Norge var det mest fattige land i Europa før oljen kom.  Tankegangen vår er eneste forskjellen og er nøkkelen Åge Harr…

 • Pingback: Opp til 5 på 4G | Jobb smartere