Sånn jobber jeg: Anita Krohn Traaseth

Anita Krohn Traaseth har 17 års erfaring fra IT-bransjen, og er nå administrerende direktør i HP Norge. Hun har ansvaret for en internasjonal teknologibedrift med 400 ansatte, et bredt produktspekter og 4,3 milliarder i omsetning. Ved siden av blogger hun om karriere og ledelse på sin private blogg www.tinteguri.com

– Det første jeg gjør om morgenen er å slå av vekkingen på mobiltelefonen, for så å sjekke e-posten min. Jeg jobber i et internasjonalt selskap hvor vi opererer i forskjellige tidssoner, og viktige beskjeder kan komme i løpet av natten.

– Når jeg står opp er det full fart i heimen med mann og barn som skal på jobb og skole. Jeg har en mann som bidrar veldig mye om morgenen, og sørger for at ting går unna. Hver morgen får jeg frokost på badet – et knekkebrød med brunost, tranpiller og et glass juice –  det er en luksus jeg setter utrolig stor pris på.

– Vi har helt bevisst bosatt oss i nærheten barnehage og skole, med kort vei til jobb, for å slippe å stå i kø til jobb om morgenen. Slik får vi minimal logistikk, mye mer frihet, og det gjør også at vi kan stille opp på veldig kort varsel hvis noe skulle skje. Dette er viktig faktor for at min hverdag skal være bra og fungere optimalt.

– Før jeg kommer på jobb har jeg ofte hatt telefonmøter med ulike prosjektgrupper, eller ”calls” hvor jeg ringer inn og får beskjeder og oppdateringer fra HP internasjonalt. Når jeg kommer på jobb går jeg som regel rett inn i et møterom for å møte kolleger, prosjekter, partnere eller kunder. Hvis jeg ikke begynner dagen ute hos en kunde eller partner og har møter hos dem. Det er svært sjelden jeg ikke har noe på agendaen mellom 9 og 12.

Kalender i flyt
– Jeg går gjennom kalenderen min hver søndag for å få oversikt over uken og hva jeg skal forberede meg på. Jeg er opptatt av å få flyt i arbeidsdagen min, og kan noen ganger omrokkere på møter eller flytte ting for å få bedre flyt. Jeg går også gjennom kalenderen min hver kveld for å gjøre meg klar for det som skal skje dagen etter. Jeg har et bredt ansvarsområde og mange oppgaver, og har ikke mulighet til å forberede meg 14 dager i forveien til alt som skjer.

– Jeg er så heldig at jeg har en personlig assistent som hjelper meg med å organisere dagen min – og det er gull verdt. Hun har også oversikt over kalenderen, og holder i en del av våre prosjekter, som HP Alumni, når vi er vertinner for initiativer som GirlGeekDinners og Oda-nettverket, for eksempel. Hun sørger for at ting som skal signeres blir signert til riktig tid, skriver referater og holder oversikt. Selv om hun holder i strukturen, står jeg selv for innholdet. Jeg svarer for eksempel selv på e-poster og står for innholdet i det jeg sender ut.

Leser mønstre og skriver
– For å holde meg oppdatert bruker jeg twitter-feeden, da vet jeg hva som skjer gjennom en dag. Som leder kan jeg ikke ha detaljkunnskap om alt som skjer, men jeg har blitt flink til å lese mønstre og bruker en del tid på det. Da bruker jeg informasjonen jeg får gjennom dialog, twitter-feeden, e-post, radio og sosiale medier og legger på litt analyse. På den måten setter jeg informasjonen i system og holder jeg meg oppdatert på mine interesseområder.

– Jeg jobber lite hjemmefra i kjernetiden, men har jeg mange telefonmøter på en dag, kan det være praktisk. Så jobber jeg hjemme hver kveld, og legger meg sjelden før kl 01.00 på søndag for å få tid til å klargjøre uken. Men lørdag har jeg helt fri, selv om jeg er tilgjengelig på telefon

Lite stress
– Arbeidsdagen min er lite preget av stress, selv om det kan være hektisk. Jeg forbinder stress med noe negativt, og mye av planleggingen min går jo nettopp på å unngå dette. Jeg opplever derimot at arbeidsdagene mine er givende, forskjellige, og har en bratt læringskurve. Det er svært stimulerende og intellektuelt utfordrende. Jeg mener også at jeg unngår stress ved å være såpass hands-on som jeg er, ved å være så mye i dialog og ved at jeg har stor tillit til mine medarbeidere. Man kan ikke være tilstede fysisk for alle til enhver tid, og det tror jeg det er stor forståelse for.

Jogger ikke – blogger
– For å koble helt av kan jeg fort ligge på sofaen og la meg underholde av TVen, gjerne med pcen på fanget. Jeg liker å gjøre flere ting samtidig og trives med det. Jeg har også tre barn, og er hjemmekjær, liker å  lage litt mat, høre på musikk eller bare være sammen, rett og slett. Jeg har en såpass givende og interessant jobb at jeg ikke lager meg en stressende privat agenda. Fredagskveldene har vi i familien aldri noen avtaler. Vi har heller ingen avtaler før kl 14 lørdager og søndager, nettopp fordi vi trenger å slappe av og bare være sammen. Også blir min private blogg en måte å rense hodet på. Jeg pleier å si at jeg ikke jogger– jeg blogger.