4G – en helt ny verden av trådløs kommunikasjon

I dag lanserte vi endelig vårt etterlengtede 4G-nettverk. Foreløpig åpner vi 4G på 11 utvalgte steder, men 4G-dekningen vil fortløpende bygges ut nå fremover og vil åpne opp for en helt ny verden av trådløs kommunikasjon.

4G – eller fjerde generasjons mobilnettverk – er en teknologi som åpner for lynraske dataoverføringshastigheter via mobilnettet. Begrepet «lynraskt» er jo selvsagt relativt, men vi snakker fort om nedlastningshastigheter opp mot 40 mbit/s.

Glem tregheter knyttet til sending av e-poster med middels store vedlegg eller hakking i forbindelse med videomøter, glem irritasjonsmomenter i forbindelse med at nettsider bruker lang tid på å laste innhold. Egentlig; bare glem alt du tidligere har opplevd med mobilt bredbånd.

Tenk for eksempel at du har et heldagsmøte i motsatt ende av vårt langstrakte land. Du må kanskje kjøre flere timer for å komme deg til flyplassen, vente på at flyet skal gå, kanskje tar selve reisen en time eller mer, du må muligens vente på bagasjen, og du må komme deg fra flyplassen til møtelokalet. Etter møtet må du reversere prosessen for å komme deg hjem tidsnok til barnebursdagen som skal arrangeres senere samme kveld. I verste fall rekker du ikke siste fly og må overnatte på et slitent flyplass-hotell. Personlig er jeg fullstendig overbevist om at det ikke finnes noe kjedeligere enn sistnevnte. Når du i tillegg finner ut at møtet var helt bortkasta, forsterker det bare irritasjonsfølelsen.

Med 4G kan du i stedet, sitte hjemme i sofaen med favorittkaffekoppen og delta på møtet derfra via mobilt bredbånd uten å være redd for at båndbredden ikke skal holde. Du sparer tid, penger og miljø – samtidig som du rekker alt det andre du vil få med deg i hverdagen.

Kanskje du er avhengig av å få jobbet på tog eller buss mens du pendler til og fra jobb? Ikke noe problem, 4G-dekningen vår hjelper deg med dette. Når vi i 2015 har sørget for at 9 av 10 nordmenn har 4G-dekning, vil det å jobbe mobilt føles bedre enn å jobbe hjemme – ja, med tanke på båndbredde altså.

4G hjelper deg også med skrikende unger i baksetet på bilen dersom du sliter med dette. Hvordan? La de få hver sin PC og sørg for å ha en trådløs bredbåndsruter i bilen. Vips, så kan de sitte i mil etter mil og surfe og kose seg mens du får fred og ro bak rattet. Det høres unektelig ganske deilig ut, ikke sant?

Et annet eksempel mange sikkert vil kjenne seg igjen i, er dekningen på hytta, i båten eller på andre steder der man måtte befinne seg mye på fritiden.

Jeg, for eksempel, er avhengig av fotball. Eller, jeg er i hvert fall avhengig av å se favorittlaget mitt spille. Får jeg ikke det, blir jeg gretten. Sånn er det bare. På hytta vår har det dessverre vært til tider laber dekning som enten har gjort at disse kampene har hakket noe voldsomt, eller i ytterste konsekvens, at jeg ikke har fått sett matchene i det hele tatt.

Når hytta en vakker dag svøpes inn med 4G-dekning som om det skulle vært den deiligste silke, vet jeg at jeg slipper å ha angst og depresjoner i forkant av en match som jeg er usikker på om jeg får se eller ikke. Med 4G vet jeg at det vil fungere og at kvaliteten vil være ypperlig. Ikke lenger irriterende hakking (bufring), ingen brudd midt i et angrep der favorittlaget har en klar målsjanse og akkurat skal til å sette ballen i nota.

4G er inkludert i alle våre abonnement. Det eneste du trenger for å kunne ta 4G i bruk, er et modem/ruter, et nettbrett eller en mobiltelefon som har 4G-støtte. I tillegg vil du ha behov for et nytt SIM-kort som støtter de nye hastighetene. Dette følger med når du eventuelt bestiller nytt modem eller ruter fra oss. Dersom du allerede har utstyr med 4G-støtte, trenger du altså kun å bestille et erstatnings-SIM til det abonnementet du allerede har. Kundeservice eller forhandler vil være behjelpelig med dette.

Det er viktig å være klar over at 4G ikke vil erstatte verken 2G eller 3G – det er et supplement til nåværende teknologi. Ruteren og modemet du kjøper fra oss beveger seg fullstendig sømløst mellom de tre mobilnettene avhengig av dekningen der du befinner deg. På sikt vil det også komme mobiltelefoner som vil gjøre nøyaktig det samme. Dette skal foregå uten at du som bruker vil merke noe som helst – bortsett fra rene hastighetsvariasjoner selvfølgelig.

I min jobb som webredaktør er jeg egentlig ikke så fryktelig mye på farten. Som regel har jeg bredbånd der jeg jobber, dvs. enten på Fornebu eller de gangene jeg jobber hjemme. Enkelte ganger jobber jeg også fra hytta, og det er vel primært der jeg kommer til å merke de store forskjellene når vi forhåpentligvis får dekning der oppe (20 min øst for Trysil sentrum ligger kanskje ikke aller først i køen, men likevel).

Du har kanskje mye større behov enn det jeg dermed har, og det hadde vært interessant om du kunne ha delt dine tanker rundt hva du gleder deg mest til nå som 4G er lansert.