Samsung Galaxy S3

Test: Samsung Galaxy S3 – markedets bestselger

Som svoren iPhone-fan i nesten fire år tok jeg forrige dagen det store steget og satte SIM-kortet inn i en Samsung Galaxy S3. Frykten, redselen og skepsisen var enorm i det jeg startet Samsungs nye flaggskip for første gang. Ville jeg bli forelsket på nytt, eller ville dette forholdet ta slutt før andre date?

Vi lever i en tidsalder der mobilen betyr alt for oss. Smarttelefoner og tilhørende applikasjoner gir oss muligheter i hverdagen vi bare for få år siden trodde var helt komplett umulig og urealistisk. Så kom Apple på banen og revolusjonerte hele greia. Markedet skalv i knebuksene, kundene gikk (selvsagt) bananas. Plutselig var det Steve Jobs og hans genialitet som hadde satt standarden for fremtidig mobiltelefonutvikling.

Mange har prøvd å følge denne utviklingen, mange har feilet. Nokia er en av dem. Samsung, derimot, har sakte men sikkert innhentet Apples forsprang, og har de siste to årene levert gode telefoner som har gjort det svært godt i nesten samtlige tester.

Likevel sverger folk som har hatt en iPhone til nettopp iPhone. Grunnene til dette er nok mange. Først og fremst er det nok fordi Apple har levert en bunnsolid og brukervennlig mobiltelefon, men også fordi noen applikasjoner og programmer er iPhone only som «tvinger» brukerne til å velge iPhone også neste gang man skal ha telefon. Den viktigste grunnen er nok likevel fordi Apple er Apple. Den sekt-lignende euforien de har klart å skape rundt sine egne produkter fremstår som noe merkelig for meg, men vi lar det ligge akkurat nå.

Uansett, SIM-kortet mitt står nå i en Samsung Galaxy S3 – en lekker telefon fra Sør-Korea med stor skjerm og et delikat uttrykk. Litt rart var det jo å starte telefonen for første gang, det er faktisk litt som å bytte kjæreste, men jeg gledet meg like fullt til å ta fatt på nye eventyr.

Oppstarten var enkel, som den jo som regel er med de fleste telefoner, og etter et lite øyeblikk så befant jeg meg i hovedbildet med en lekker liten «widget» som viser været der jeg bor og en snarvei til Google søk. Og med en verden av nye muligheter.

Galaxy S3 benytter Android 4.0 operativsystem. Kombinert med Samsungs nye Exynos-systembrikke med fire prosessorkjerner og råsterk grafikk gjør dette Samsung Galaxy S3 til en aldri så liten råtass av en mobiltelefon med lynrask respons. Det kan jeg love deg at du vil merke med en eneste gang. Den er nemlig lynkjapp.

Telefonen er relativt stor av størrelse, dog en del mindre enn storebroren Samsung Galaxy Note (som du trenger to hender og en egen veske for å bruke), men dens avrundede design gjør den meget behagelig å holde i samt at den ligger fint i bukselomma.

Ja, man får rett og slett lyst til å klå på den. Hele tiden. Det skal sies at telefonen er bygget i et plastlignende materiale som ved første øyekast ikke ser spesielt solid ut. Inntrykket skulle vise seg å stemme. Undertegnede klarte i et uheldig øyeblikk å miste telefonen i gulvet og resultatet ble noen sår langs ramma som ikke gir inntrykk av soliditet. Samsung kunne med fordel ha gjort en bedre jobb akkurat her.

Når det gjelder selve skjermen så er den på 4,8 tommer og av typen Super-AMOLED med 720 x 1280 pixlers oppløsning. Altså HD. Vakkert. Behagelig. Sannsynligvis den beste skjermen jeg har sett på en mobiltelefon noensinne. Fungerer supert til det aller meste du kommer til å bruke denne telefonen til. En liten pulsøkning fikk jeg også da jeg fyrte av en HD-film for første gang. Skjermen har også en sensor som registrerer når du ser på skjermen og som skrur den av når du vender hodet vekk fra den. Praktisk i den grad at det også bidrar til å spare på batteriet.

Samsung Galaxy S3 gir et meget godt inntrykk når du surfer på nettet – enten på mobiltilpassede sider eller på vanlige skrivebordsversjoner. Lynrask scrolling og god respons når du klikker på lenker gjør den sannsynligvis til en av de beste på markedet. Du velger selv om du vil bruke nettleseren som følger med eller om du vil laste ned andre nettlesere fra Google Play, som f.eks Firefox, Chrome eller Opera.

Så, det kanskje aller viktigste: Hvordan fungerer den til jobbruk

E-post
Her synes jeg Samsung overrasker i positiv forstand. Klienten er ren og oversiktlig, og du velger selv om du vil vise e-postene som samtaler eller som sammenhengende tekst. Har du organisert innboksen din i mapper, får du enkelt tilgang til disse ved å klikke på selve mappene i strukturen. Du kan også legge til flere e-postkontoer under Innstillinger slik at du også har kontroll på dine private e-poster til enhver tid. Push-synkroniseringen med Exchange-serveren er også såpass kjapp at jeg ofte får mailen på telefonen før jeg får den i Outlook på PCen.

Kalender
Førsteinntrykket av kalenderfunksjonen (som jeg er fullstendig avhengig av i min hverdag med stadige møter og oppgaver jeg må huske) er meget, meget bra. Ryddig, oversiktlig, delikat og med alle de mulighetene jeg ønsker meg. Man har også mulighet for å dekke en hel del av hovedmenyen med en kalender-widget i fullformat som med et lite swipe med fingeren enkelt gir deg oversikt over måneden, og der du med et lite dobbeltklikk på ønsket dag får oversikt over alle møter og gjøremål du måtte ha. Du kaller også enkelt inn til møter eller legger til egne oppgaver. Varslinger og slike ting definerer du selvsagt selv etter egne ønsker.

Applikasjoner
Nå skal ikke jeg skryte på meg å ha vært gjennom hele Google Play (Androids nettbutikk for applikasjoner), men det jeg har lett etter har jeg i hvert fall funnet. Uten unntak. Det ser ut til at applikasjonsutviklerne har sett nødvendigheten av å lage gode applikasjoner både til iPhone og til Android-baserte telefoner, noe de også er nødt til slik det ser ut til at markedet nå utvikler seg. Jeg har ennå til gode å oppleve at noen av de applikasjonene jeg har testet har krasjet. Meget positivt. Det er få ting som er så irriterende som når applikasjoner krasjer.

Det jeg har å utsette på Google Play er oversikten. I en jungel av tilgjengelige applikasjoner synes jeg ikke sorteringsmulighetene er spesielt gode, og jeg savner blant annet at den foreslår mest populære applikasjoner i landet der jeg bor. Flere ganger har jeg sett at applikasjoner som for meg er helt totalt ubrukelige (fotoboksvarsling i Japan anyone?) ligger høyt oppe i listen over populære nedlastninger. Akkurat der mener jeg at App Store foreløpig er overlegen.

Samsung Galaxy S3

Batterikapasitet
Én ting jeg irriterte meg over når det gjaldt min eks-kjæreste, altså iPhonen, var batterikapasiteten. Lading hver natt, kanskje til og med oftere, var et must. Samsung Galaxy S3 har valgt et 2100 mAh batteri som yter inntil 11,6 timer taletid i 3G-nettet  og hele 770 timer hviletid (inntil henholdsvis 22,2 og 830 timer i 2G-nettet). Forskjellen er merkbar. Du er ikke så avhengig av å ha med deg lader hvor du enn beveger deg, og det føles generelt mye tryggere (hva er vel verre enn å gå tom for strøm og du har glemt laderen hjemme?).

Til slutt vil jeg også si at kameraet på telefonen er meget bra, åtte megapixler (som strengt tatt er mer enn nok for en mobiltelefon) og med flere nyttige kamerafunksjoner som hjelper deg til å bli en bedre fotograf. Eller, det hjelper i hvert fall til med å få bildene dine til å se kulere ut.

Noe skuffende er det at telefonen ikke støtter 4G (LTE) som er på full fart inn i markedet. Det kan jo selvsagt diskuteres hva man skal med superhøye nedlastingshastigheter på en mobiltelefon der nedlastinger ikke skjer på samme måten som på en PC, men det hadde vært nyttig dersom man f.eks. ønsker å bruke telefonen som et modem. La oss håpe at Samsung ordner dette til en senere modell. HSDPA+ skal likevel gi greit med fart. Teoretisk nedlastingshastighet her er over 20 Mbit/s.

Når det er sagt; telefonen er klargjort for HD Voice. For de som ikke vet hva det er, sjekk demonstrasjon her. Når denne tjenesten er tilgjengelig i det norske markedet vet dessverre ikke undertegnede i skrivende stund, men anskaffer man seg en Samsung Galaxy S3 så er man i hvert fall forberedt.

Oppsummert
Vurderer du, eller er nødt til, å bytte telefon i nær fremtid, er Samsung Galaxy S3 virkelig å anbefale. For meg fremstår telefonen som bunnsolid på de aller fleste områder, kanskje med unntak av de små poengene med Google Play (du skjønner hva jeg mener når du tester det) og materialet telefonen er bygget i. I tillegg savner jeg at jeg kan administrere varsler og lyder på ett sted, og ikke at jeg må inn i hver og enkelt applikasjon og gjøre det der.

Men for all del, her kommer du ikke til å bli skuffet.

Det kan jeg garantere.