Hjemmekontor – fleksibilitet og frihet eller er man alltid på?

På denne bloggen har det tidligere vært et par innlegg om hjemmekontor. Disse har fokusert på hvordan jobbe effektivt og hvem det passer for. Selv trives jeg best når jeg er aller mest på kontoret, men samtidig er det viktig at jeg har fleksibilitet til å jobbe hjemmefra innimellom for å få en travel hverdag med lang reisevei, aktive barn og mye jobb til å henge sammen uten å bli altfor mye Tårnfrid.

Skjønt, jobbe hjemmefra trenger det ikke nødvendigvis være. For meg handler det kanskje om å jobbe «hvor-som-helst-fra». Fleksibilitet er virkelig herlig! Vi har jo både bredbånd, mobildekning og samarbeidsverktøy til å jobbe nesten hvor som helst. Dette blogginnlegget skriver jeg i bilen på vei til vinterferie. Hytta vi skal på er utstyrt med både bredbånd og god mobildekning. Hadde jeg hatt drømmeseilbåten så ville jeg nok jobbet derfra noen ganger også.

Når behovet for å jobbe hjemmefra melder seg så kan jeg jobbe effektivt med nesten hva som helst. Vi har jo fantastiske samarbeidsverktøy i form av SharePoint og Lync, så møtevirksomhet er heller ikke noe problem. Nå egner ikke alle møter seg for dette – workshops fungerer best når alle er fysisk tilstede. Det er best når mer enn en person er med på Lync og at deltagerne har noe erfaring med det. Slike møter er ofte gode fordi de blir gjennomført strukturert og uten avsporinger.

For meg er fleksibiliteten til å jobbe hjemmefra, eller «hvor-som-helst-fra», veldig positiv. Jeg opplever at jeg får mye ut av det og at det gir mye tilbake til arbeidsgiver. Utfordringen er at jeg har blitt så vant til å være ”på” hele tiden og overalt at jeg sjelden skrur «av». Grensen mellom jobb og fritid viskes ut og jobben flyter over i fritiden. Jeg ender opp med:

  • å jobbe mye – fordi det er mulig
  • at jeg sjelden tar helt fri – fordi jeg følger med på e-post/telefon
  • å være litt fraværende på fritiden – fordi jeg stadig gjør noe jobb

Disse utfordringene må vel de fleste av oss må takle i dagens online samfunn, uavhengig av hjemmekontor. Men jeg skal i alle fall ta grep og skru av litt oftere. Da kan jeg fortsette å bruke fleksibiliteten uten at den egentlig blir det stikk motsatte; en tvangstrøye som gjør meg selv tilgjengelig hele tiden. De fleste arbeidsgivere forventer heller ikke det.

Er det andre som setter pris på fleksibiliteten?
Klarer dere å sette grenser eller er dere tilgjengelige hele tiden?