Vis meg din mobil og jeg skal fortelle deg hvem du er

Tenk litt over hva slags mobil du selv har og hva din kollega har. Bruker du iPhone er sjansen stor for at du har en iPad, mens sverger du til Android følger dette kanskje ditt valg av nettbrett, som for eksempel Samsung Galaxy.

Selv har jeg en iPhone, og en iPad, men foretrekker å jobbe på PC. Sannsynligvis fordi det er datamaskinen som mine kollegaer også bruker. Men hva hvis alle jeg jobbet med hadde en Android mobil? Ville jeg ha fulgt det samme økosystemet?

Hvilket økosystem tilhører du?
Apple var først ute med å innføre et økosystem hvor iTunes ble bindeleddet mellom Mac, iPhone og iPad. Sitter du i åpent landskap kan du ta en kikk på hva slags mobil dine kollegaer har. Har flere av dere samme mobil tilhører dere samme økosystem. Hvert økosystem har igjen sitt OS.

Dette kan sammenlignes med et økosystem i naturen hvor organismene er tilpasset gjennom det fysiske miljø og næringskjeden er avhengig av hverandre gjennom genetisk evolusjon og læring. Noen arter har spesialisert seg på å utnytte ledige rom som oppstår i økosystemet, mens andre utkonkurrerer og utnytter koloniserende arter.

Hvilken mobil skal du velge?
Fordelene ved å ha forskjellige mobiler gjør at dere får testet ut flere forskjellige mobiler, og operativsystemer slik at dere kan vurdere hva som er best til deres bruk. Særlig siden det hver måned dukker opp en ny mobil med både styrker og svakheter. I tillegg er det heller ikke, enn så lenge, nødvendig med likt økosystem da det fint går å kommunisere på tvers av dette, og det ennå finnes gratisløsninger.

Ifølge en fersk analyse fra Forrester Research tar Apple en større del av hjemmemarkedet, dermed forventes salget mot bedrift å øke. Ansatte bruker sine private maskiner på jobb, og etterspørselen etter iPad fra ansatte har vært økende hos store bedrifter, skriver Digi.no.

Analyseselskapet Gartner spår at slaget ikke vil stå på hvilket merke av mobil du velger. Det som teller er operativsystemet. Her vil slaget stå mellom Google, Apple og Microsoft, skriver Dagensit.no. Gartner tror Windows vil bli en stor utfordrer til både Apple og Google

Apple

Din trendy kollega vil sannsynligvis sverge til iPhone for brukervennlighet og design. Med operativsystemet iOS 5 har du tilgang til iCloud – slik at du alltid har dine data lagret og tilgjengelig uansett om du sitter på iPhone, Mac eller iPad. Her finner du virkelig gode kvalitetsapper. Brukergrensesnittet er enkelt og intuitivt.

Tilgangen er stor på underholdning, bedriftsløsninger, apper, brukervennlighet og lagring.

Ulempen er at Apple er et lukket system som ikke gir rom for endringer, og du kan heller ikke utvide mobilen med et ekstra minnekort.

Android
Mens den tekniske dyktige vil kontrollere valgmuligheten en Android gir. Google fulgte raskt opp som konkurrent med sitt operativsystem rettet mot Android-mobiler. Det finnes et stort utvalg av mobiler med Android operativssystem. Det betyr også at det vil være forskjeller mellom mobilene siden mobiloperatørene har tillatelse til å tilpasse operativsystemet  sitt produkt. Det er et åpent system hvor også alle kan legge ut apper – og apputvalget vokser raskt. Og man kan også multitaske med å ha flere programmer oppe i bakgrunnen.

Med 4.0 versjonen kan du legge appene i mapper på startskjermen, på samme måte som i Apples iOS. Slik organiserer du raskt appene dine og det gjør det enkelt og dem finne igjen. I tillegg er nettleseren ny og forbedret, med støtte for nettsky-tilkobling. Det gjør at du kan synkronisere via internett til flere enheter, og laste ned og lagre dem slik at du kan se på sidene når du ikke er tilkoblet internett.

Ulempen er at Android ofte fremstår som rotete og vanskelig å bruke . At appene heller ikke må godkjennes av Google først gjør at det både er kan være dårlig kvalitet på appene, og det stadig dukker opp virus eller trojanere.

Microsoft
Og er du ute etter det absolutt nyeste tilhører du en del av det tredje økosystemet fra Microsoft/windows, med for eksempel Nokia Lumia.

Tidligere rettet Windows Mobile seg kun mot bedriftsmarkedet. Den nye versjonen av Windows Phone 7.5, med kallenavn Mango, kommer med over 500 nye funksjoner med en kraftig forbedret opplevelse knyttet til kommunikasjon, apper og internett. Office-løsningen er jo det mest sentrale her, og med nettsky-tjenesten Skydrive integrert kan du lagre og synkronisere dine filer, og gjøre de tilgjengelig fra andre maskiner tilkoblet nett. Skydrive gir deg også muligheten til å spore opp mobilen på et kart, låse den, slette filer eller få den til å ringe høyt.

Den har et elegant brukergrensesnitt og du kan redigere dokumentene rett på mobilen. Du kan også styre Xboxen din via mobilen med et tilleggsprogram.

Windows Phone har laget en spesifisert standard for hvilke spesifikasjoner en mobil med WP skal ha, bl.a når det gjelder design, prosessor, minne og kamera. Microsoft har nok lært litt av Apple med å ha en kvalitetskontroll på enheter.  Det er derfor ikke valgfritt å designe en hvilken som helst telefon med hvilken som helst maskinvare.

På samme måte styrer også Microsoft systemoppdateringen og krever at alle telefoner oppdateres etter Microsofts tidsplan. Med dette kan Microsoft kvalitetssikre opplevelsen en Windows bruker får, og være sikker på at en enhet med dette systemet oppfyller kravene.

Foreløpig har Windows Phone 7.5 dårligst utvalg av apper. Alle appene må også godkjennes av Microsoft.  (evt. legge det til over)

Valg av økosystem blir viktigere
Mye tyder på at morgendagens dresskledde damer og menns valg av mobil kan bli avgjørende for utviklingen av operativsystemer.

Tilhører alle i din bedrift samme økosystem kan dere lett ha data samlet på ett sted og dele enkelt mellom hverandre. I tillegg kan det være greit med en kollega som har maken mobil, slik kan dere også hjelpe hverandre med brukerstøtte. Likevel handler det til sist om behov, smak og behag. Slik at du finner den mobilen som passer best til ditt bruk.

En telefon er neppe perfekt for alle, men i din daglige jobb bør du ha siste oppdaterte operativsystem, også kalt OS på din mobil.

Hvilket operativsystem fungerer best for deg?

 • Tom Erik Frydenlund

  Hva menes med å kunne velge Mango eller Windows Phone som operativsystem??

  • http://twitter.com/chriHeesch Christina Heesch

   Mulig jeg ble litt uklar her, men operativsystemet er Windows Phone – nyeste oppdatering er Windows 7.5, også kalt Mango. 

   Når du velger en smartmobil velger du også et operativsystem. Med feks Nokia Lumia 800 velger du Windows Phone som operativsystem – og da også med den nyeste oppdateringen kalt Windows Phone 7.5, også kalt Mango.

 • http://twitter.com/frytom Tom Erik Frydenlund

  Hva menes med å kunne velge Mango eller Windows Phone som operativsystem??

  • http://twitter.com/chriHeesch Christina Heesch

   Mulig jeg ble litt uklar her, men operativsystemet er Windows Phone – nyeste oppdatering er Windows 7.5, også kalt Mango. 

   Når du velger en smartmobil velger du også et operativsystem. Med feks Nokia Lumia 800 velger du Windows Phone som operativsystem – og da også med den nyeste oppdateringen kalt Windows Phone 7.5, også kalt Mango.

 • Roger Mischke

  Selv bruker jeg en HTC HD2 med «Nandroid» (rom-basert android oppdatering som overskrev windows mobile 6.5) på privaten. Den fungerer faktisk mye bedre enn WM 6.5, som kunne reboote telefonen ganske vilkårlig. I jobbsammenheng kunne jeg godt tenkt meg en Windows-telefon, hvis vi hadde mulighet for å bestemme image på telefonen (tenk winmo oppsett pluss programmer) via Active Directory samt en lur måte å installere image på. Akkurat nå er android gjeldende, med sine mange MDM-løsninger.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=523817020 Roger Mischke

  Selv bruker jeg en HTC HD2 med «Nandroid» (rom-basert android oppdatering som overskrev windows mobile 6.5) på privaten. Den fungerer faktisk mye bedre enn WM 6.5, som kunne reboote telefonen ganske vilkårlig. I jobbsammenheng kunne jeg godt tenkt meg en Windows-telefon, hvis vi hadde mulighet for å bestemme image på telefonen (tenk winmo oppsett pluss programmer) via Active Directory samt en lur måte å installere image på. Akkurat nå er android gjeldende, med sine mange MDM-løsninger.