Mest effektiv hjemmefra?

Flere undersøkelser blant folk som jobber mye hjemmefra viser at de som gjør det, mener de jobber mer effektivt fra hjemmekontoret enn på kontoret. Jeg har hatt mye hjemmekontor de siste to årene, og kan vel si at jeg tilhører mindretallet som liker seg best på kontoret.

Et av de rådene for et godt hjemmekontor som går igjen oftest er at du bør ha et eget arbeidsrom. Et kontor eller gjesterom som er dedikert til ditt arbeid. Det er vel allerede her jeg synder. For når jeg har hjemmekontor går laptopen opp på spisebordet, jeg har ikke et eget kontor i min leilighet. Skulle gjerne ha hatt det, men det har jeg altså ikke.

Derfor har jeg heller ikke eget arbeidslys, en ordentlig kontorstol eller et skikkelig arbeidsbord. Det er i det minste stille og rolig, for det er en fordel. Å jobbe hjemmefra i et hus med småbarn anbefales ikke. Da synker visstnok effektiviteten betraktelig.

At du kan få jobbe uforstyrret over lengre tid er en av grunnene til at mange synes de er mer effektive fra hjemmekontoret. Her er det ingen kolleger som stiller spørsmål eller som vil ha deg med på en kaffe. Har du en tyngre oppgave som du må løse på egenhånd kan hjemmekontoret hjelpe deg med å fokusere på denne oppgaven.

For meg fungerer hjemmekontoret best når jeg har klare oppgaver som skal eller må løses. De dagene som er åpne og uten noen klarlagte oppgaver merker jeg at effektiviteten synker. Men, dette er jo veldig individuelt. Vi fungerer alle forskjellig og det som fungerer for noen vil ikke fungere for andre.

Å ha det ryddig på arbeidsplassen er et annet godt og velmenende råd som ofte går igjen for et effektivt hjemmekontor. De fleste av oss liker nok å ha det ryddig på arbeidsplassen, men samtidig tar det ikke lang tid før det samler seg litt rot på en arbeidspult. Men har det egentlig noe å si for effektiviteten? For meg er jo ikke dette en relevant problemstilling da jeg likevel sitter ved et spisebord fritt for dokumenter, penner og post-it-lapper. Så én fordel har jeg jo ved valget av arbeidspult.

Men uansett hvor godt du organiserer deg på hjemmekontoret ditt. Hvor bra du har satt opp kontoret med pult, lys, kontorstol og raskt bredbånd – kommer du ikke unna det at du faktisk er helt alene. Du mister det viktigste ved det å være på jobb, nemlig kollegaene og det sosiale samspillet med andre mennesker.

Den viktigste grunnen til at jeg liker å komme meg inn på kontoret er det sosiale. Jeg har hyggelige kolleger som inspirerer og motivererer meg, og som jeg har gode samtaler med. Den sosiale biten mister du om du jobber hjemmefra.

Å være på kontoret inspirerer meg. Jeg kommer i jobbmodus og skjerper sansene, konsentrerrer meg bedre og jobber mer effektivt. Jeg skulle gjerne likt å hatt det sånn også på hjemmekontoret, men det får jeg ikke helt til. Så derfor lurer jeg litt på hvem er disse menneskene som trives best på hjemmekontor og hvordan de får det til? Hvordan klarer dere å være mer effektive hjemme enn på kontoret?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=609961750 Thomas Raddum

  «For meg fungerer hjemmekontoret best når jeg har klare oppgaver som skal eller må løses.»

  Ditto, tror god motivasjon og gjerne konkrete litt større oppgaver egner seg best. Min erfaring er at også mail-økter med mål om å komme gjennom noen dagers korrespondanse kan fungere fint hjemme.

  Dessuten er det vel stillhet og konsentrasjon i seg selv som er viktig. Om det er ved kjøkkenbordet eller et dedikert rom er egetlig uvesentlig.

  Når jeg er alene hjemme får jeg gjerne flyttet mye mer enn mellom møter på kontoret, men som du er inne på så mister man jo den fysisk-sosiale dimensjonen. Sosiale-jobbnettverk kompenserer for min del endel for dette.

  Også fungerer hjemmekontor med syke småbarn skikkelig dårlig. Barna trenger oppmerksomhet og avbryter som regel ofte og lenge av gangen. Trenger hjelp med å skifte kanal på tv og vann og må på do osv. I de tilfellene mener jeg det er bedre å ta en «sykt barn» – dag, og heller sjekke mail i ledige stunder.

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t804473/ Atle Rønning

    Fint bilde fra hjemmekontoret ditt Thomas 🙂

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=609961750 Thomas Raddum

  «For meg fungerer hjemmekontoret best når jeg har klare oppgaver som skal eller må løses.»

  Ditto, tror god motivasjon og gjerne konkrete litt større oppgaver egner seg best. Min erfaring er at også mail-økter med mål om å komme gjennom noen dagers korrespondanse kan fungere fint hjemme.

  Dessuten er det vel stillhet og konsentrasjon i seg selv som er viktig. Om det er ved kjøkkenbordet eller et dedikert rom er egetlig uvesentlig.

  Når jeg er alene hjemme får jeg gjerne flyttet mye mer enn mellom møter på kontoret, men som du er inne på så mister man jo den fysisk-sosiale dimensjonen. Sosiale-jobbnettverk kompenserer for min del endel for dette.

  Også fungerer hjemmekontor med syke småbarn skikkelig dårlig. Barna trenger oppmerksomhet og avbryter som regel ofte og lenge av gangen. Trenger hjelp med å skifte kanal på tv og vann og må på do osv. I de tilfellene mener jeg det er bedre å ta en «sykt barn» – dag, og heller sjekke mail i ledige stunder.

  • http://blogg.telenor.no/jobbsmartere/author/t804473/ Atle Rønning

    Fint bilde fra hjemmekontoret ditt Thomas 🙂

 • Thorbjørn Sigberg

  Hvis man trives best på hjemmekontor på permanent basis høres det ut som om man har en utfordring med miljøet på jobben. 🙂 Når det er sagt ser jeg mange fordeler med hjemmekontor nå og da, f.eks en gang i uken. Man sparer pendletid (som man vekselvis kan bruke på de hjemme og på å legge inn litt mer tid på selve jobben), og man får ro og fred til å ta unna de litt tyngre / lengre oppgavene som kan være utfordrende å fullføre i et hektisk kontorlandskap med ivrige kollegaer. 

  Selv har jeg et eget rom hjemme som er dedikert til kontorarbeid. Her får jeg sitte uforstyrret og opplever slik du beskriver i din blogg at dette er svært effektivt sammenlignet med å sitte på jobben. I tillegg sparer jeg 1-1.5t på å reise til/fra jobben, noe som lett motiverer meg til å legge igjen hvertfall deler av denne tiden på å jobbe litt ekstra.

 • http://twitter.com/RevioCTO Thorbjørn Sigberg

  Hvis man trives best på hjemmekontor på permanent basis høres det ut som om man har en utfordring med miljøet på jobben. 🙂 Når det er sagt ser jeg mange fordeler med hjemmekontor nå og da, f.eks en gang i uken. Man sparer pendletid (som man vekselvis kan bruke på de hjemme og på å legge inn litt mer tid på selve jobben), og man får ro og fred til å ta unna de litt tyngre / lengre oppgavene som kan være utfordrende å fullføre i et hektisk kontorlandskap med ivrige kollegaer. 

  Selv har jeg et eget rom hjemme som er dedikert til kontorarbeid. Her får jeg sitte uforstyrret og opplever slik du beskriver i din blogg at dette er svært effektivt sammenlignet med å sitte på jobben. I tillegg sparer jeg 1-1.5t på å reise til/fra jobben, noe som lett motiverer meg til å legge igjen hvertfall deler av denne tiden på å jobbe litt ekstra.

 • Pingback: Er hjemmekontor noe for deg? | Jobb smartere

 • Pingback: Hjemmekontor – fleksibilitet og frihet eller er man alltid på? | Jobb smartere

 • miaholte

  Hei, jeg heter Mia, er godt innafor det man kan kalle en introvert, og ELSKER hjemmekontor.

  Da slipper jeg forstyrrelser og støy, jeg får vært hjemme, og slipper å være så sosial. Det høres kanskje snodig ut, men jeg tapper energi når jeg er sammen med andre mennesker (for mye av gangen), og konsentrerer meg best når jeg er alene. Jeg liker å jobbe alene, være alene, og trives godt i eget selskap.

  Når det er sagt skulle jeg ønske at jeg hadde et kontor (for meg selv) i et større felleskap som jeg kunne gå til et par ganger i uka, men det er jo vanskelig å forsvare økonomisk ift leie (er frilanser). Jeg savner å kunne gå til og fra jobb (treningsaspekt), komme meg til byen (jeg bor litt utenfor sentrum), og bedrive smalltalk med folk ved kaffetrakteren, men ikke så mye at jeg kommer til å flytte til et kontor med det første.

  Jeg tror ikke det finnes en løsning for alle. Noen er introverte, andre ekstroverte, og det bør det taes hensyn til. Heldigvis, som frilanser, kan jeg selv strukturere og bestemme arbeidsdagen selv.

  PS; Jeg ser dere nevner effektivitet, men noe av det viktigste for meg ift å jobbe for meg selv, er at jeg enkelte dager kan tillate meg å være «ineffektiv», spesielt etter hektiske arbeidsperioder. Det å kunne bruke en dag i ny og ne til å oppdatere seg, være på sosiale medier, finne inspirasjon og ellers gjøre ting man ellers ikke rekker er særs viktig for meg, innimellom 🙂

 • http://www.facebook.com/miaholte Mia Holte

  Hei, jeg heter Mia, er godt innafor det man kan kalle en introvert, og ELSKER hjemmekontor.

  Da slipper jeg forstyrrelser og støy, jeg får vært hjemme, og slipper å være så sosial. Det høres kanskje snodig ut, men jeg tapper energi når jeg er sammen med andre mennesker (for mye av gangen), og konsentrerer meg best når jeg er alene. Jeg liker å jobbe alene, være alene, og trives godt i eget selskap.

  Når det er sagt skulle jeg ønske at jeg hadde et kontor (for meg selv) i et større felleskap som jeg kunne gå til et par ganger i uka, men det er jo vanskelig å forsvare økonomisk ift leie (er frilanser). Jeg savner å kunne gå til og fra jobb (treningsaspekt), komme meg til byen (jeg bor litt utenfor sentrum), og bedrive smalltalk med folk ved kaffetrakteren, men ikke så mye at jeg kommer til å flytte til et kontor med det første.

  Jeg tror ikke det finnes en løsning for alle. Noen er introverte, andre ekstroverte, og det bør det taes hensyn til. Heldigvis, som frilanser, kan jeg selv strukturere og bestemme arbeidsdagen selv.

  PS; Jeg ser dere nevner effektivitet, men noe av det viktigste for meg ift å jobbe for meg selv, er at jeg enkelte dager kan tillate meg å være «ineffektiv», spesielt etter hektiske arbeidsperioder. Det å kunne bruke en dag i ny og ne til å oppdatere seg, være på sosiale medier, finne inspirasjon og ellers gjøre ting man ellers ikke rekker er særs viktig for meg, innimellom 🙂