Vil du låne minnepinnen min?

Jeg har en minnepinne liggende,  det vil si; jeg har to, men jeg har én som du kan få låne en stund, bare la meg få den tilbake når du er ferdig med den.

Svært få mennesker låner bort tannbørsten sin, det er ikke mange som låner bort kredittkort eller kjæreste heller. Men minnepinner er det ikke så farlig med. Eller er det det? Det virker ikke slik.

Minnepinneleverandøren Kingston Technology har fått Ponemon Institute til å undersøke bedrifters tap av sensitiv informasjon på grunn av minnepinner. Ifølge digi.no avdekker undersøkelsen at «54 prosent av bedriftene i Norge, Danmark, Sverige og Finland har mistet konfidensielle eller sensitive data som følge av tap av minnepinner de siste to årene».

Overrasket over at så mange sier de har mistet sensitiv informasjon på grunn av minnepinner? Ikke jeg. Tenk over disse spørsmålene:

Hvor mange minnepinner har du? Jeg kom til den anerkjennelse at jeg hadde for mange og destruerte samtlige unntatt to.

Hvem fikk du dem av? De aller fleste av de minnepinnene jeg hadde kom fra leverandører og hadde kommet meg i hende på konferanser som «give aways». De aller fleste var altså ikke på noen måte noe jeg hadde bedt om å få.

Hva lå det på dem da du fikk dem? Sist jeg sjekket en helt ny fersk innkjøpt minnepinne ville den innstallere seks- syv prøveversjoner av software jeg slett ikke vil ha på noen av mine maskiner. På minnepinner jeg har fått på konferanser gjentar den samme historien seg; ikke bare den ene interessante presentasjonen, men en cocktail av software jeg ikke har bedt om.

Hva har du selv lagt på dem? Min erfaring er at langt de fleste ikke aner hva de har på sine mange minnepinner. Jeg prøver selv å praktisere en enkel regel: Minnepinnen er til å flytte informasjon med, ikke til å lagre informasjon på.

En ting til; sørg for at du setter dine ansatte i stand til å beskytte bedriftens informasjon, utstyr dem med en kryptert minnepinne og vurder om det ikke er smart å sørge for å sikre bedriftens datamaskiner mot uautoriserte minnepinner.

Hvis du trenger en enkel løsning for kryptering av minnepinner så har jeg selv funnet TrueCrypt grei å bruke, men det finnes  en rekke andre varianter.

OK, kan jeg nå få tilbake den minnepinnen du fikk låne i ingressen?

Flott, da tar jeg den og går, og samtidig har jeg tatt med meg alt du har av dokumenter på  din datamaskin. Ja, om du ikke har sikret deg mot slik dataslurping da.