Spar penger med skytjenester

Den såkalte ”harddisk-krisen” har rast i media siden starten av november måned. Hva betyr egentlig dette for oss i Norge?

Store deler av harddiskindustrien i Thailand ble rammet av flomkatastrofen, og det ble spådd at verdens harddisklagre trolig ville være tomme i løpet av desember. Både Western Digital, Toshiba, Hitachi og til dels Seagate stoppet produksjonen med uvisshet om når situasjonen ville normalisere seg. digi.no melder i dag at Western Digital har gjenopptatt deler av produksjonen – men vi går allikevel inn i en tid med harddisker i fåtall og økende priser.

Så hva betyr dette for oss i kalde nord? Jo, ingen harde pakker under juletreet, ingen nye innkjøp hos de mindre bedriftene, og for oss som snart ikke har flere megabyte tilgjengelig på terabyte harddiskene våres må enten betale dyrt for å kunne bevare jule- og feriebildene våre, eller se oss om etter andre løsninger. For løsninger finnes det mange av. The cloud, eller cloud storage og cloud computing, har lenge vært begrep innenfor IKT. Skyen hvor alt er tilgjengelig, hvor som helst, hele tiden, på hva som helst med høy ytelse og sikkerhet har vært nøkkelord for fremtiden.

For hvermansen så ble kanskje ikke clouding aktuelt før Apple introduserte dette i sitt nye OS (iOS5). Det har skjedd mye innen tjenester i skyen, og det vil nok skje mye her fremover. Akkurat det skal vi være glade for dersom ”harddisk-krisen” blir en realitet. Det finnes allerede mange nettskyløsninger som lar oss lagre digitale eiendeler både gratis og for en rimelig penge. Her er noen:

  • Figur som viser lagring i skyenTelenor Office 356 – samarbeids- og produktivitetsverktøy fra Microsoft Office levert via skyen

Nevnte løsninger reduserer kostnadene i denne «krisentiden». Spørsmålet er vel heller om vi våger å legge ut våre arbeidsdokumenter, filer, videoer og julebilder der da. For hvor lagres dataene? Hvem kan se de? Anbefalingen fra min side er å lese eventuelle vilkår nøye.

Datatilsynet har laget en veiledning for bruk av nettskyløsninger. Veiledningen kan leses her.